Ciasto z kremem różanym

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
przepis dostałam od znajomej, jest w jej rodzinie od około 100 lat, ciasto jak dla mnie rewelcja!!

Składniki
- wafle ( tzw. andruty)
- 30 dag maki krupczatki
- 20 dag miękkiego masła
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- sok z cytryny
Wszystkie składniki zagnieść, rozwałkować na cienki placek ( blacha na wymiar piekarnika),schłodzić, potem podziurkować widelcem i upiec

MASA
- 20 dag masła miękkiego
- konfitura z róży ( daję 330g cvzyli cały słoiczek)najlepiej mieć swoją, a jak nie to kupić, najlepiej jak najgęściejszą
- 10 dag marmolady o smaku różanym (taka twarda, u nie stovit w plastikowym kubeczku) ( wg uznania może być więcej)
- 25 dag cukru ( daję mniej - do smaku)
- sok z cytryny
- 2 żółtka

wszystko zmiksować( poniewaz ja kupiłam konfiturę właściwie płynną to musiałam schłodzić przed smarowaniem, następnym razem kupie sztywniejszą )

Połową masy posmarowac wystudzony placek , przylożyc wafle i odwrócić.
Drugą częścią masy smarujemy wierzch ciasta i przykładamy wafle.
Całość obciążyć na jeden dzień np. książkami
przechowywać w lodówce .

 

Russkaya

Member
Cze 10, 2010
113
0
0
Szkoda, że zdjęcia nie ma
icon_sad.gif
Bo zapowiada się smakowicie
lecker.gif
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
na zdjeciu aż tak fajnie nie wygląda, ale mimo to postaram się pogladowe zrobić ;)

ciasto w środku jest wyjątkowo kruche i trzeba bardzo ostrym nożem kroić . i widać ,ze mam za rzadką masę
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
próbuję zdjęcie dodać- pierwszy to mój raz ;)
 

Załączniki

  • r__ane.jpg
    r__ane.jpg
    66.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: