przepis dostałam od znajomej, jest w jej rodzinie od około 100 lat, ciasto jak dla mnie rewelcja!!
Składniki
- wafle ( tzw. andruty)
- 30 dag maki krupczatki
- 20 dag miękkiego masła
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- sok z cytryny
Wszystkie składniki zagnieść, rozwałkować na cienki placek ( blacha na wymiar piekarnika),schłodzić, potem podziurkować widelcem i upiec
MASA
- 20 dag masła miękkiego
- konfitura z róży ( daję 330g cvzyli cały słoiczek)najlepiej mieć swoją, a jak nie to kupić, najlepiej jak najgęściejszą
- 10 dag marmolady o smaku różanym (taka twarda, u nie stovit w plastikowym kubeczku) ( wg uznania może być więcej)
- 25 dag cukru ( daję mniej - do smaku)
- sok z cytryny
- 2 żółtka
wszystko zmiksować( poniewaz ja kupiłam konfiturę właściwie płynną to musiałam schłodzić przed smarowaniem, następnym razem kupie sztywniejszą )
Połową masy posmarowac wystudzony placek , przylożyc wafle i odwrócić.
Drugą częścią masy smarujemy wierzch ciasta i przykładamy wafle.
Całość obciążyć na jeden dzień np. książkami
przechowywać w lodówce .
Składniki
- wafle ( tzw. andruty)
- 30 dag maki krupczatki
- 20 dag miękkiego masła
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- sok z cytryny
Wszystkie składniki zagnieść, rozwałkować na cienki placek ( blacha na wymiar piekarnika),schłodzić, potem podziurkować widelcem i upiec
MASA
- 20 dag masła miękkiego
- konfitura z róży ( daję 330g cvzyli cały słoiczek)najlepiej mieć swoją, a jak nie to kupić, najlepiej jak najgęściejszą
- 10 dag marmolady o smaku różanym (taka twarda, u nie stovit w plastikowym kubeczku) ( wg uznania może być więcej)
- 25 dag cukru ( daję mniej - do smaku)
- sok z cytryny
- 2 żółtka
wszystko zmiksować( poniewaz ja kupiłam konfiturę właściwie płynną to musiałam schłodzić przed smarowaniem, następnym razem kupie sztywniejszą )
Połową masy posmarowac wystudzony placek , przylożyc wafle i odwrócić.
Drugą częścią masy smarujemy wierzch ciasta i przykładamy wafle.
Całość obciążyć na jeden dzień np. książkami
przechowywać w lodówce .