Ciasto z owocami

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
przepis z programu 'la prova del cuoco'

mieszamy mikserem:
120 g masla miekkiego
dodajemy ciagle mieszjac 10 lyzek cukru
wbijamy po kolei 3 jajka
dodajemy szczypte soli
dodajemy 10 lyzek maki
lyzeczke proszku do pieczenia
i gotowe
icon_mrgreen.gif


przelewamy ciasto do foremki wylozonej papierem do pieczenia, ukladamy ok. 500 g dowolnych owocow, posypujemy je troche cukrem (wg uznania) i do piekarnika na 40 minut w temp. 180 stopni (ja pieke z termoobiegiem)

ja uzylam foremki do tarty, do ciasta dalam 8 lyzek cukru a wierzch posypalam garstka cukru (ale ja zawsze troche odejmuje)
jest pyszne i lekkie a przede wszystki superszybkie
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
agatko, dla mnie rabarbar to towar nie do zdobycia a szkoda bo uwielbiam...

ja dalej pomecze z proszkiem. moja lyzeczka jest duzo mniejsza wiec plaska do herbaty powinna wystarczyc. tak na wszeki wypadek zwazylam gdy dzisiaj robilam to ciasto i wyszlo 8-9g. przepraszam za zamieszanie.


dzisiaj zrobilam z jablkami:)

przed upieczeniem
tortaveloce.jpg
i po
tortaveloceintera.jpg
tortavelocefetta.jpg
 

Załączniki

  • tortaveloce.jpg
    tortaveloce.jpg
    105.7 KB · Wyświetleń: 148
  • tortaveloceintera.jpg
    tortaveloceintera.jpg
    127.6 KB · Wyświetleń: 128
  • tortavelocefetta.jpg
    tortavelocefetta.jpg
    95.6 KB · Wyświetleń: 108

-magda-

Member
Mar 24, 2006
328
0
0
Upiekłam dziś i zaraz nie będzie
gruebel_2.gif
Moja wersja jest z rabarbarem. Użyłam 2 lasek rabarbaru i właściwie można było dodac jeszcze jedną. Ciasto jest takie jak lubię, lekko biszkoptowe, puszyste i mokre. Jutro powtórka.
Podana porcja jest na malutką tortownicę (na dwoje wystarczy
icon_mrgreen.gif
).
Pieczcie to ciasto, bo warto
lecker.gif
 

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
magda wstyd sie przyznac ale i u nas najwyzej 2 dni postoi. dla nas w sam raz:) (my tez tylko we dwoje narazie)

w tortownicy 22 cm wychodzi wyzsze ale ja daje bardzo duzo owocow. pyszne jest tez z truskawkami i brzoskwiniami z puszki inne warianty do przetestowania. i nawet rabarbar mi z polski przysla
icon_mrgreen.gif
 

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
czekajac na rabarbar zrobilam dzisiaj z truskawkami. musialam jakos odreagowac nerwy (ktore widac na zdjeciach, rece mi sie trzesly:))
krojone zaraz po wyjeciu z piekarnika dlatego nie takie efektowne:) jest prze, przepyszne!!!!!
lecker.gif


fragprima.jpg
tortafragola1.jpg
tfragdentro.jpg
 

Załączniki

  • fragprima.jpg
    fragprima.jpg
    139.2 KB · Wyświetleń: 89
  • tortafragola1.jpg
    tortafragola1.jpg
    158.8 KB · Wyświetleń: 87
  • tfragdentro.jpg
    tfragdentro.jpg
    139 KB · Wyświetleń: 82

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
uduszę Was, po prostu uduszę
baa.gif
takimi zdjęciami maltretować w taki gorąc
cry_1.gif
ja już dziś piekłam ciastka i zgrzałam się jak w saunie
icon_rolleyes.gif
rodzice chcieli mnie z domu wyrzucić
fiesgrins.gif
więc modlę się o zimno i deszcze żeby mogła upiec Twoje ciasto Bahomet
fiesgrins.gif
 

Lirene

Member
Paź 20, 2005
263
0
0
Chłodno na polu (dworze) więc i ja upiekłam to pyszniutkie ciasto! Jajka prosto od wiejskiej kury. Wyszło żółte jakbym barwnika dodała
daumen.gif
Puszyste, rzeczywiście super szybkie. Zrobiłam z jednej porcji a powinnam była z dwóch bo mam większą tortownice. Ciasto wyszło niskie, więc duzo człowiek nie zje bo jeszcze się trzeba podzielić
gruebel_2.gif
. Podwójna porcja następnym razem No i jeszcze zdjęcie, oczywiście zrobione na prędce ale coś tam widać
cheers.gif
 

Załączniki

  • Obraz_028.jpg
    Obraz_028.jpg
    950.8 KB · Wyświetleń: 3

Lirene

Member
Paź 20, 2005
263
0
0
Upiekłam w piątek z podwójnej porcji bo mąż mi kazał
icon_wink.gif

Oczywiście że smakowało!
Moja tortownica ma średnice jakieś 28 cm, potrójna porcja też by się zmieściła
cheers.gif
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
To ciasto jest wprost wspaniale. Robi sie blyskawicznie. Ma cudny smak, jest wilgotne, z chrupiaca skorupka na wierzchu. Dziekuje za przepis, na pewno bede powtarzac.
 

katarzynka

Member
Wrz 13, 2004
1,003
0
0
wlasnie zrobilam z wisniami. super jest to ciasto! nie dosc ze przepyszne, to jeszcze migiem sie robi. na pewno bede powtarzac
icon_smile.gif


dzieki za przepis
icon_smile.gif