- Gru 22, 2007
- 728
- 0
- 0
ciasto:
- 2 szklanki startych na tarce pierników - zwykłe pierniczki lukrowane,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
wszystko to razem delikatnie wymieszać.
- ubić ze szczyptą soli 10 białek,
- pod koniec dodać 1/2 szkl cukru (można nawet 1/3 szkl, ponieważ pierniki są słodkie - nie próbowałam piec tego ciasta bez dodawania cukru więc nie mogę odpowiadać za efekty takich eksperymentów),
- po ubiciu białek dodawać po jednym żółtku - wszystkie 10 szt.
wymieszać łyżką z piernikami, mąką i proszkiem.
ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min w temp 180 - 200 stopni C.
po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół.
masa:
- zrobić gotową masę karpatkową - nie polecam w tym wypadku masy karpatkowej "w 5 minut"; znacznie lepsza jest masa przygotowywana w tradycyjny sposób tj. gotować budyń, po wystudzeniu utrzeć z kostką masła.
- 2 galaretki czerwone (dowolnie jak kto lubi - ja najbardziej lubie malinowe) rozpuścić razem w 3 szklankach wody, wystudzić.
- opakowanie podłużnych biszkoptów
przekrojone ciasto piernikowe posmarować masą karpatkową, na to ułożyć podłużne biszkopty - jeden obok drugiego.
na biszkoptach wylać dobrze tężejącą galaretkę - taką prawie już stężałą. przykryć galaretkę drugą częścią ciasta.
polać polewą.
kto jest autorem tego ciasta to nie mam pojęcia. ja dostałam ten przepis od koleżanki, ona od swojej itd. niestety nie mam teraz ani aparatu (jestem w pracy) ani ciasta (goście wszystko wtrąbili). jeśli któraś z was ma ochotę spróbować je upiec to powiem jedno: NAPRAWDĘ WARTO.
Ostatnią edycję dokonał moderator: