CIASTO Z PIERNIKÓW

edyta4

Member
Gru 22, 2007
728
0
0
:wink: nie widzę tutaj takiego przepisu, więc podaje:

ciasto:
- 2 szklanki startych na tarce pierników - zwykłe pierniczki lukrowane,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
wszystko to razem delikatnie wymieszać.
- ubić ze szczyptą soli 10 białek,
- pod koniec dodać 1/2 szkl cukru (można nawet 1/3 szkl, ponieważ pierniki są słodkie - nie próbowałam piec tego ciasta bez dodawania cukru więc nie mogę odpowiadać za efekty takich eksperymentów),
- po ubiciu białek dodawać po jednym żółtku - wszystkie 10 szt.
wymieszać łyżką z piernikami, mąką i proszkiem.
ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 min w temp 180 - 200 stopni C.
po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół.

masa:
- zrobić gotową masę karpatkową - nie polecam w tym wypadku masy karpatkowej "w 5 minut"; znacznie lepsza jest masa przygotowywana w tradycyjny sposób tj. gotować budyń, po wystudzeniu utrzeć z kostką masła.
- 2 galaretki czerwone (dowolnie jak kto lubi - ja najbardziej lubie malinowe) rozpuścić razem w 3 szklankach wody, wystudzić.
- opakowanie podłużnych biszkoptów
przekrojone ciasto piernikowe posmarować masą karpatkową, na to ułożyć podłużne biszkopty - jeden obok drugiego.
na biszkoptach wylać dobrze tężejącą galaretkę - taką prawie już stężałą. przykryć galaretkę drugą częścią ciasta.
polać polewą.
kto jest autorem tego ciasta to nie mam pojęcia. ja dostałam ten przepis od koleżanki, ona od swojej itd. niestety nie mam teraz ani aparatu (jestem w pracy) ani ciasta (goście wszystko wtrąbili). jeśli któraś z was ma ochotę spróbować je upiec to powiem jedno: NAPRAWDĘ WARTO.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
A na jaką blaszkę?

edyta4

Member
Gru 22, 2007
728
0
0
jak już pisałam jestem teraz w pracy więc nie podam dokładnych wymiarów blaszki - taka normalna, znaczy się duża, prostokątna.
sorki, juz bez żartów, podam dokładny pomiar w sobotę - sprawdzę linijką bo szczerze powiem że nigdy nie przykładam wagi do tego jaka to ma być blaszka - dla mnie duża to duża a mała to mała. nastepnym razem sie poprawię (chyba zauważyłaś że jestem u was pierwszy raz).

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
edyta4 @ 3 Jan 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=643950chyba zauważyłaś że jestem u was pierwszy raz
Nie u was, a u nas
icon_mrgreen.gif

Pytam o blaszkę, bo ja mam dwie duże
icon_wink.gif
Jedna duża mniejsza, druga duża większa
icon_lol.gif

edyta4

Member
Gru 22, 2007
728
0
0
anbetung.gif

masz rację, U NAS!
co do blaszki to tak jak pisałam - tradycyjnie 25x35.
aha, spróbuję dodać póżniej jeszcze jeden przepis z którego najczęściej korzystam (znaczy ciasto którego pochłonięcie zajmuje moim dwóm mężczyznom ok. godziny, max. 2). na razie mam trochę zaległej roboty papierkowej - jestem w tej chwili na dyżurze
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

edyta4

Member
Gru 22, 2007
728
0
0
Upiekłam dziś to ciacho, tylko, że po położeniu masy karpatkowej ułożyłam na niej biszkopty ale zostawiłam niewielkie odstępy pomiędzy które ułożyłam cząstki pomarańczy, na to galaretka i druga część ciasta. Wyszło super, i wygląd i smak ekstra (według relacji tych co próbowali). Niestety nie zrobiłam zdjęć bo nie miałam aparatu (padł) a ciacho powędrowało już do szwagra na imieniny... a ja jestem w pracy i ciekawa jestem czy zostawią mi choć kawałek do degustacji...

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy