- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Ciasto z wafelków waniliowych
150 g pokruszonych wafelków waniliowych
200 g masła
150 g wiórków kokosowych
200 g słonych orzeszków ziemnych
225 g cukru
6 jajek
1. Masło utrzeć z cukrem; dodać całe jajka i dobrze wymieszać; dodać wiórki kokosowe , orzeszki ziemne i pokruszone wafle i jeszcze raz wymieszać.
2. Przełożyć do foremki (26 cm) wysmarowanej masłem i piec ok 1 godziny w temp. 160 stopni.
Ps 1 Podczas pieczenia należy pod foremkę położyć pergamin, bo jest duże prawdopodobieństwo że z foremki wypłynie trochę masła.
Ps 2 Ciasto powinno się kroić na znacznie mniejsze kawałki niż na fotografii.
Ps 3 Przepis pochodzi z http://grumko.blox.pl/2011/06/1858-Ciasto-...aniliowych.html i tam można znaleźć oryginalną recepturę.

150 g pokruszonych wafelków waniliowych
200 g masła
150 g wiórków kokosowych
200 g słonych orzeszków ziemnych
225 g cukru
6 jajek
1. Masło utrzeć z cukrem; dodać całe jajka i dobrze wymieszać; dodać wiórki kokosowe , orzeszki ziemne i pokruszone wafle i jeszcze raz wymieszać.
2. Przełożyć do foremki (26 cm) wysmarowanej masłem i piec ok 1 godziny w temp. 160 stopni.
Ps 1 Podczas pieczenia należy pod foremkę położyć pergamin, bo jest duże prawdopodobieństwo że z foremki wypłynie trochę masła.
Ps 2 Ciasto powinno się kroić na znacznie mniejsze kawałki niż na fotografii.
Ps 3 Przepis pochodzi z http://grumko.blox.pl/2011/06/1858-Ciasto-...aniliowych.html i tam można znaleźć oryginalną recepturę.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: