Ciasto z wafelków waniliowych

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Ciasto z wafelków waniliowych

Ciasto_z_wafli.JPG

150 g pokruszonych wafelków waniliowych
200 g masła
150 g wiórków kokosowych
200 g słonych orzeszków ziemnych
225 g cukru
6 jajek

1. Masło utrzeć z cukrem; dodać całe jajka i dobrze wymieszać; dodać wiórki kokosowe , orzeszki ziemne i pokruszone wafle i jeszcze raz wymieszać.
2. Przełożyć do foremki (26 cm) wysmarowanej masłem i piec ok 1 godziny w temp. 160 stopni.

Ps 1 Podczas pieczenia należy pod foremkę położyć pergamin, bo jest duże prawdopodobieństwo że z foremki wypłynie trochę masła.
Ps 2 Ciasto powinno się kroić na znacznie mniejsze kawałki niż na fotografii.
Ps 3 Przepis pochodzi z http://grumko.blox.pl/2011/06/1858-Ciasto-...aniliowych.html i tam można znaleźć oryginalną recepturę.

Załączniki

• Ciasto_z_wafli.JPG
    Ciasto_z_wafli.JPG
    371.4 KB · Wyświetleń: 8
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
15,925
476
83
Właśnie o to mi chodziło, czy o takie zwykłe wafle chodzi
icon_smile.gif

Dzieki Cinko
icon_smile.gif

Bo wiesz, może gdzieś są np. te do przekładania waniliowe albo jeszcze jakieś inne
icon_wink.gif

I zastanawiam się, jaki smak ma to ciasto? co daje użycie tych wafli?
(ja po prostu nie lubię przetwarzać już raz przetworzonych rzeczy, ale może smak jest jakiś wybitny, niespotykany?)

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,193
13
38
Nie mam pojęcia - nie robiłam jeszcze, tylko znam to ciasto z blogów - myślę że jeśli się zrobi zgodnie z oryginalnym przepisem będzie smakowało mocno wafelkami - dla amatorów takowych będzie pewnie pyszne - tu Europa okroił ilość wafelków to nie wiem.
dontknow.gif

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Co do smaku ciasta mogę powiedzieć tajemniczo, że jest to kwestia smaku. Jeszcze nawet kilka kawałków zostało, ale to tylko związku z tym, że jesteśmy na diecie. Ono tak psychologicznie działa na oczy, ponieważ masło nie jest wchłonięte przez mąkę i tak trochę się świeci. Polecam nawet z tego powodu,że robi się je w ciągu 10 minut oraz dla samej ciekawości.

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,148
0
36
w Jordanii maja takie wafelki ?

niestety są orzechy:( moze dodam wiecej wiórków zamiast orzechów?

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,346
94
48
Rajcuje mnie to ciasto, ale ilość masła mnie odrzuca.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,607
7,924
113

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Ja także długo rozmyślałem nad tymi 450 gramami. Ilość ta to równowaga trzech dużych opakowań wafli. Jak zacząłem kruszyć to ta ilość wydała mi się za duża na małą foremkę a konsystencja ciasta z jednej paczki wafli (150 g) całkiem logiczna. Całkiem możliwe , że jednak trzeba się trzymać tych 450 g.
Nigdy tego ciasta w rzeczywistości nie wiedziałem i jak się człowiek uprze to te trzy opakowania wafli jakoś wymiesza z tym masłem i jajkami. Na pewno ciasto będzie wyglądało inaczej.

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,346
94
48
Pewnie to jest powód, dla którego masło wyciekało podczas pieczenia. Przy tej proporcji trzeba IMHO zmniejszyć ilość masła.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,193
13
38
Ale jak się da 450 gr wafelków to masło w ilości z przepisu da radę to połączyć i nic pewnie nie będzie wyciekało - wafelki po wymieszaniu z płynnymi składnikami zdecydowanie zmniejszą swoją objętość.
Tylko wtedy to ja bym obcięła z kolei ilość cukru, bo słodycz masy z 450 gr wafelków plus 1,5 szklanki cukru to może być troszkę zbyt...
zahnlos.gif

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,349
0
0
Dziewczyny, ale jesli jedza to w krajach arabskich, to pewnie dla niech dobre.

Slodycze z tamtych stron sa dla mnie nie do zjedzenia...
icon_wink.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,193
13
38
No właśnie ta słodycz jest tam charakterystyczna - ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby przepis dostosować do własnych upodobań
icon_smile.gif

Ryjek

Member
Gru 26, 2010
44
0
0
Moje dzisiejsze. Dalam cukier trzcinowy i doslownie 1/2 szklanki. Dla mnie jest w sam raz, nie za slodkie. Wafelki waniliowe. Jak dla mnie ciasto nie zwala z nog
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy