- Wrz 20, 2004
- 22,942
- 0
- 36
W koncu dorwalam od mamy zagubiony NASZ przepis na ciasto ze sliwkami
Moze juz po sliwkowym sezonie, ale rozmrozone tez mozna stosowac 
CIASTO ZE SLIWKAMI
skladniki:
0.5 kostki margaryny (czyli ok 125 g)
1 szklanka cukru
4 jajka
2 lyzki mleka
1,5 szklanki maki
1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
ok 75 dag sliwek
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Margaryne utrzec z zoltkami, cukrem, dodac mleko, proszek do pieczenia i make. Ubic piane z bialek i polaczyc z ciastem.
Ciasto wylac na blache (uprzednio natluszczona i wysypana tarta bulka). Na ciasto ukladac skorka do ciasta pokrojone (na polowki, lub bardziej w zaleznosci od wielkosci sliwki).
Piec ok 50 minut w temp ok 180 st C
Gorace ciasto posylac cukrem pudrem.
Ciasto mozna tez wykorzystywac wiosna z rabarberem lub tez latem z wisniami. Ze sliwkami jest chyba najfajniejsze.
SMACZNEGO
CIASTO ZE SLIWKAMI
skladniki:
0.5 kostki margaryny (czyli ok 125 g)
1 szklanka cukru
4 jajka
2 lyzki mleka
1,5 szklanki maki
1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
ok 75 dag sliwek
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Margaryne utrzec z zoltkami, cukrem, dodac mleko, proszek do pieczenia i make. Ubic piane z bialek i polaczyc z ciastem.
Ciasto wylac na blache (uprzednio natluszczona i wysypana tarta bulka). Na ciasto ukladac skorka do ciasta pokrojone (na polowki, lub bardziej w zaleznosci od wielkosci sliwki).
Piec ok 50 minut w temp ok 180 st C
Gorace ciasto posylac cukrem pudrem.
Ciasto mozna tez wykorzystywac wiosna z rabarberem lub tez latem z wisniami. Ze sliwkami jest chyba najfajniejsze.
SMACZNEGO
Ostatnią edycję dokonał moderator: