Ciasto ze sliwkami
Takie zwykle, ucierane - z dodatkiem orzechow...
60 dag sliwek wegierek
2 x po 2 lyzki cukkru
3/4 szklanki orzechow - laskowych lub wloskich, lekko zrumienionych na suchej patelni i drobno posiekanych
1 1/4 szklanki maki
3/4 szklanki cukru
1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 lyzeczki zmielonego ziela angielskiego lub galki muszkatalowej
170g masla, temperatura pokojowa
3 duze jajka
1 lyzeczka extraktu z wanilii
Rozgrac piekarnik do 180 st.C. Tortownice (ok.22cm) posmarowac maslem i wysypac maka.
Sliwki wypestkowac - polowe pokroic wzdluz na cwiartki, posypac 2 lyzkami cukru w misce. Druga polowe pokroic na grubsze kawalki i posypac pozostalymi dwiema lyzkami cukru w osobnej misce.
Make przesiac, wymieszac z orzechami, proszkiem do pieczenia, sola i zielem angielskim.
Maslo utrzec na gladka mase, dodac cukier i ubic az masa bedzie lekka i puszysta. Dodawac jajka po jednym, dobrze mieszac po dodaniu kazdego. Wlac wanilie, dodac make i lekko wymieszac.
Sliwki pokrojone na grube kawalki odsaczyc na sicie, lekko odcisnac, dodac do ciasta - ciasto wylozyc na tortownice i ulozyc podobnie odcisniete cwiartki sliwek skorkami do gory. Gdyby sliwki wydawaly sie bardzo soczyste, mozna je dodatkowo lekko odcisnac na reczniku papierowym.
Piec az do ladnego zrumienienia, okolo 1h 15min. Sprobowac patyczkiem czy jest upieczone - wystudzic na dricianej siateczce.
Takie zwykle, ucierane - z dodatkiem orzechow...
60 dag sliwek wegierek
2 x po 2 lyzki cukkru
3/4 szklanki orzechow - laskowych lub wloskich, lekko zrumienionych na suchej patelni i drobno posiekanych
1 1/4 szklanki maki
3/4 szklanki cukru
1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 lyzeczki zmielonego ziela angielskiego lub galki muszkatalowej
170g masla, temperatura pokojowa
3 duze jajka
1 lyzeczka extraktu z wanilii
Rozgrac piekarnik do 180 st.C. Tortownice (ok.22cm) posmarowac maslem i wysypac maka.
Sliwki wypestkowac - polowe pokroic wzdluz na cwiartki, posypac 2 lyzkami cukru w misce. Druga polowe pokroic na grubsze kawalki i posypac pozostalymi dwiema lyzkami cukru w osobnej misce.
Make przesiac, wymieszac z orzechami, proszkiem do pieczenia, sola i zielem angielskim.
Maslo utrzec na gladka mase, dodac cukier i ubic az masa bedzie lekka i puszysta. Dodawac jajka po jednym, dobrze mieszac po dodaniu kazdego. Wlac wanilie, dodac make i lekko wymieszac.
Sliwki pokrojone na grube kawalki odsaczyc na sicie, lekko odcisnac, dodac do ciasta - ciasto wylozyc na tortownice i ulozyc podobnie odcisniete cwiartki sliwek skorkami do gory. Gdyby sliwki wydawaly sie bardzo soczyste, mozna je dodatkowo lekko odcisnac na reczniku papierowym.
Piec az do ladnego zrumienienia, okolo 1h 15min. Sprobowac patyczkiem czy jest upieczone - wystudzic na dricianej siateczce.

