- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
Ciasto żurawinowe ,,do góry nogami"
wczoraj u u Ayn znalazłam ciasto z żurawiną i daktylami i nie mogłam się mu oprzeć
Poprosiłam Joannę o pomoc
i otrzymałam szybko tłumaczenie - dziękuję
Uwaga
filiżanka ma być o pojemności 240-250 ml
Składniki:
2 łyżki (25 g) masła
2 łyżki soku pomarańczowego
1/3 filiżanki cukru trzcinowego
3 filiżanki świeżej lub mrożonej żurawiny
1/2 filiżanki pokrojonych daktyli
6 łyżek (85 g) miękkiego masła
2/3 filiżanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
1 łyżeczka skórki pomarańczowej
2/3 filiżanki maślanki lub 3/4 filiżanki kefiru
1 i 1/2 filiżanki mąki*
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
* 1/2 filiżanki mąki można zamienić na mieszankę mąki pełnoziarnistej, owsianej, posiekanych orzechów i zmielonego siemienia lnianego w proporcjach odpowiednio: 1/4 filiżanki, 2 łyżki, 2 łyżki, 1 łyżka
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 180°C/350°F.
Posmarować masłem dno i boki tortownicy o średnicy 23 cm.
W niewielkim rondelku rozgrzać masło, dodać cukier i sok pomarańczowy.
Gotować mieszając 2-3 minuty.
Wylać karmel na dno formy. Wyłożyć żurawinę i daktyle.
Ciasto:
Ubić mikserem masło z cukrem. Dodać jajko, wanilię i skórkę. Dokładnie ubić do uzyskania puszystej masy. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodać w dwóch porcjach do masy maślanej, na przemian z maślanką.
Wyłożyć ciasto na żurawiny, wyrównać powierzchnię łopatką.
Piec 50 - 60 minut, sprawdzić gotowość patyczkiem.
Gotowe ciasto studzić w formie 5 minut i przewrócić na talerz lub podstawkę.
Podawać ciepłe lub ostudzone.
Opcjonalnie można ciasto pokryć glazurą:
1/3 filiżanki cukru - pudru
1 łyżeczka stopionego masła
1 łyżka soku z pomarańczy
Ciasto jest pyszne
Ja robiłam na mace orkiszowej typ 630 i nie robiłam lukru

wczoraj u u Ayn znalazłam ciasto z żurawiną i daktylami i nie mogłam się mu oprzeć

Poprosiłam Joannę o pomoc

Uwaga
filiżanka ma być o pojemności 240-250 ml
Składniki:
2 łyżki (25 g) masła
2 łyżki soku pomarańczowego
1/3 filiżanki cukru trzcinowego
3 filiżanki świeżej lub mrożonej żurawiny
1/2 filiżanki pokrojonych daktyli
6 łyżek (85 g) miękkiego masła
2/3 filiżanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
1 łyżeczka skórki pomarańczowej
2/3 filiżanki maślanki lub 3/4 filiżanki kefiru
1 i 1/2 filiżanki mąki*
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
* 1/2 filiżanki mąki można zamienić na mieszankę mąki pełnoziarnistej, owsianej, posiekanych orzechów i zmielonego siemienia lnianego w proporcjach odpowiednio: 1/4 filiżanki, 2 łyżki, 2 łyżki, 1 łyżka
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 180°C/350°F.
Posmarować masłem dno i boki tortownicy o średnicy 23 cm.
W niewielkim rondelku rozgrzać masło, dodać cukier i sok pomarańczowy.
Gotować mieszając 2-3 minuty.
Wylać karmel na dno formy. Wyłożyć żurawinę i daktyle.
Ciasto:
Ubić mikserem masło z cukrem. Dodać jajko, wanilię i skórkę. Dokładnie ubić do uzyskania puszystej masy. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodać w dwóch porcjach do masy maślanej, na przemian z maślanką.
Wyłożyć ciasto na żurawiny, wyrównać powierzchnię łopatką.
Piec 50 - 60 minut, sprawdzić gotowość patyczkiem.
Gotowe ciasto studzić w formie 5 minut i przewrócić na talerz lub podstawkę.
Podawać ciepłe lub ostudzone.
Opcjonalnie można ciasto pokryć glazurą:
1/3 filiżanki cukru - pudru
1 łyżeczka stopionego masła
1 łyżka soku z pomarańczy
Ciasto jest pyszne
Ja robiłam na mace orkiszowej typ 630 i nie robiłam lukru

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: