Ciekawe pomysły na ozdobne torty

Status
Ten wątek został zamknięty.

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
sabinal @ 24 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1007834Moi młodzi nie chcieli, bo im ktoś naopowiadał, że torty z tą masą są obrzydliwie słodkie. Jakiś ich znajomy był na weselu i goście wyjadali ponoć środek tortu, odkładając na bok masę. Wyglądało to bee... i dlatego prosili o tort bez masy.
Dokładnie, bo słodkie a ja sie spotkałam, że jeszcze mówi się że źle kroić takie torty

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Najgorzej jak się ktoś coś nasłucha
icon_lol.gif

Kroi się doskonale, może nawet lepiej niż torty masowe/kremowe, a że słodkie... no toż to sam cukier to co ma nie być, w sumie zależy jak grubą warstwę ma masa cukrowa - a z drugiej strony - pierniczki czy inne ciasta polane lukrem są tak samo słodkie, gdzie w żaden ładny sposób lukru zdjąć się chyba nie da - a tu można po prostu na talerzyku masę zostawić i wcale nie wygląda to bee moim zdaniem. Ludzie różne rzczy zostawiają na talerzykach - rodzynki, owoce, bakalie, ciasto - co komu nie smakuje, czego nie jada.
Ja słyszałam
icon_lol.gif
z kolei że ludzie tak podziwiają torty angielskie za wygląd, ale większość jest święcie przekonana że one są niejadalne, że tylko wyglądać mają dobrze - a to bzdura przecież bo tort w stylu angielskim można zrobić chyba z każdego rodzaju tortu, a w każdym bądź razie z większości.

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Tak myślałam, ale to niekonsekwentne, w końcu kiecka ślubna jest niewygodna, a i tak Panny młode się w nie wbijają, żeby wyglądać. To dlaczego tego samego nie zrobić z tortem
dump.gif

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Zgadzam się z Wami, ale jeżeli takie było życzenie młodej pary to uznałam,że należy to uszanować. W końcu to ich ślub.
dontknow.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Cinka @ 24 Jul 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1007870Ja słyszałam
icon_lol.gif
z kolei że ludzie tak podziwiają torty angielskie za wygląd, ale większość jest święcie przekonana że one są niejadalne, że tylko wyglądać mają dobrze - a to bzdura przecież bo tort w stylu angielskim można zrobić chyba z każdego rodzaju tortu, a w każdym bądź razie z większości.
także taką opinię słyszałam, nie uda się chyba takiego stereotypu przełamać
no_shakinghead.gif

mam tylko nadzieję, że kiedys, komuś taki tort zrobię
cook.gif

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Mam taki plan, żeby przekonać rodzinę,że to nie tylko ładne ale i jadalne to chciałabym mężowi w sierpniu na urodziny zrobić takie właśnie torcicho. Masa illy już mi wychodzi to kto wie może coś z tego będzie? Najlepiej lepi mi się z niej figurki. Z kwiatkami jest trochę gorzej.
baa.gif

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
ja dodaję do masy cukrowej kilka kropli olejku migdałowego i zwykle konsumujący twierdza że pyszna ta masa marcepanowa
rofl.gif

rastagatka

Member
Paź 6, 2009
363
0
0
Mój sposób na gigantyczną słodycz masy cukrowej to dodanie do niej kwasku cytrynowego, oraz trochę aromatu cytrynowego. Kwasek dodaję od razu do żelatyny i rozpuszczam, wtedy jest do zjedzenia jak dla mnie i mojej rodzinki.

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
ja daję zapach migdałowy, dzięki niemu powstaje "sztuczny marcepan", lubię słodkie, co dla innych jest obrzydliwie słodkie ja jem

Jo_anno konik super!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

lilka

Member
Mar 29, 2008
245
0
0
Jo_anno1, super torcik!

Ja do masy daje kilka kropli olejku pomarańczowego, moje dzieciaki stwierdziły że ma fajny smak jak guma owocowa:)

aneczka1

Member
Mar 18, 2010
31
0
0
kolejny tort. tym razem imieninowy. Trochę niedociągnięć jest ale może następnym razem będzie lepiej.

Załączniki

• P7240349__Ma_y_.JPG
    P7240349__Ma_y_.JPG
    68.8 KB · Wyświetleń: 0

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Dziękuję
anbetung.gif
dla dwuletniego chłopczyka także sie podobał,

Aneczko
lecker.gif
ile różyczek, ale sie napracowałaś, śliczny jest

To może porozmawiajmy o tych .... niedociągnięciach bo ja myslę, że Ty tak jak ja po prostu się czepiasz szczegółów
icon_mrgreen.gif

Spes

Member
Kwi 20, 2010
349
0
0
Jo_anno...konik przeuroczy! To sie robi taka końcówką z gwiazdką? Muszę sprobować też!

Aneczka...bardzo mi sie podobaja te Twoje "niedociągnięcia":)!!

katarzyna1983

Member
Lis 16, 2004
640
0
0
czesc
robilam tort Dorotyxxxx z wisniami pycha
zdjecia wstawie pozniej
ale z masa co ja przeszlam :|
raz na nia przeklinalam raz sie do niej modlilam aby sie w koncu zganiotla...
zrobilam z podwojnej porcji jak napisane
icon_smile.gif
i pobralo mi wiecej niz 3kg cukru ... pod koniec dodawalam juz zwyklego bo puder sie skonczyl....
ale ogolnie o 00.00 masa sie rozwalkowala....
dodam jeszcze ze psioczylam przy mieszaniu ze moj spi bo myslalam ze lyzka sie polamie od tego kleju.... a rece wysiadaly...
co skutkowaly wychwalaniem Was pod niebiosa za cierpliwosc sile itp...
skutek taki - tortu prawie nie ma .... zjedzony ze smakiem
a zostala mi masa cukrowa w lodowce...
czy mozna cos z niej jeszcze zrobic?

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Jo_anno1, jopkowanie - pierwsza klasa!!! bardzo mi się podoba. Kucyk cudny
icon_smile.gif

Anwczko1, najlepsze życzenia IMIENINOWE
cvety.gif

Rzeczywiście, czepiasz się sczegółów
icon_smile.gif
Śliczne wykonanie, ile pracy włożyłaś. Goście na pewno to docenią
icon_smile.gif

Kartarzyno 1983; tak, ta masa jak najbardziej nadakje się do wykorzystania!. Ja zawijam szczelnie w folię, zamykam w pudełeczku z wieczkiem i trzymam poza lodówką. czytałam, że inne Cinki trzymaja w lodówce a nawet w zamrażarce.

W tym samym czasie dodanie, więc muszę się poprawić
icon_smile.gif

Jo_anno ale sprawisz radość tymi bucikami
icon_smile.gif
Śliczności !!!

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Spes, tak działałam końcówką z gwiazdką
icon_smile.gif

Katarzyno możesz masę przechowywać do następnego razu lub w przypływie wolnego czasu przygotować z niej ozdoby i niech "gotowce" czekaja na następną okazję.
Ja także wsciekam się nieraz na masę. Ale tak jak obserwuję to wszystko nawet najdrobniejszy szczegół ma znaczenie. Np. przesiewam cukier puder- zawsze są kryształy. Ważna jest temperatura masy i otoczenia, długość czasu wyrabiania. To sa tylko moje obserwacje, dziewczyny mają większe doświadczenie.

Właśnie skończyłam i idę szykować się w odwiedzinki.
banana.gif

Moje pierwsze buciki, daleko im do doskonałości ale jak się zawezmę ....
icon_mrgreen.gif

Załączniki

• IMG_0057.JPG
    IMG_0057.JPG
    183.5 KB · Wyświetleń: 0

lilka

Member
Mar 29, 2008
245
0
0
Aneczko1, tort jest śliczny:))
Jo_anno1, torcik jest cudowny, a buciki są prześliczne:))

Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy