Ciepła sałatka ze szparagów

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
13,341
8,188
113
Ja za pierwszym razem robiłam zgodnie z przepisem - sos osobno, a za drugim razem poszłam za przykładem Dziuni i skropiłam szparagi cytryną na patelni. I ta druga wersja bardziej mi smakowała.

Ale ogólnie sałatka mi smakowała, nawet zjadłam rodzynki, których nie lubię, ale tu mi jakoś pasowały.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Anka, czy ta wersja z sosem osobno byla mniej kwasna?
Ba, bo zebym ja skropila... Myslalam, ze sok z calej cytryny potrzebny, ale na szczescie scisnelam tylko pol i to nie do konca. Fakt, cytryna wielka
icon_wink.gif
Mam wrazenie, ze jednak z sosem moze byc mniej kwasna. Podlewajac na patelni szparagi wszystko wciagnely.
Powtarzac bede na pewno tylko bede bardzo uwazac na cytryne. Moze nawet nie dodam wcale
icon_wink.gif

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
13,341
8,188
113
kermidt @ 25 May 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1524958Anka, czy ta wersja z sosem osobno byla mniej kwasna?
Ba, bo zebym ja skropila... Myslalam, ze sok z calej cytryny potrzebny, ale na szczescie scisnelam tylko pol i to nie do konca. Fakt, cytryna wielka
icon_wink.gif
Mam wrazenie, ze jednak z sosem moze byc mniej kwasna. Podlewajac na patelni szparagi wszystko wciagnely.
Powtarzac bede na pewno tylko bede bardzo uwazac na cytryne. Moze nawet nie dodam wcale
icon_wink.gif
Właśnie ta wersja z sosem była jak dla mnie bardziej kwaśna. Na patelni szparagi wchłonęły sok, reszta soku tak jakby się nawet skarmelizowała, jeśli to w ogóle możliwe. W każdym razie bardziej smakowały mi kwaskowe szparagi niż szparagi w kwaśnym cytrynowym sosie, ale to są moje osobiste preferencje, każdy w końcu ma swój smak. Mój małżonek na te z sosem cytrynowym też nie narzekał, że są kwaśne, ale on je jadł później, nie świeżo po przyrządzeniu, tak jak ja, więc może smaki się już przegryzły
gruebel_2.gif
.

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
28,005
2,348
113
Ja nigdy nie daję soku z całej cytryny. Przed polaniem dania sosem zawsze go próbuję i ewentualnie dolewam trochę oliwy lub cytryny.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Jak bym dala cala to chyba nikt by nie zjadl
icon_wink.gif
Na szczescie sie opamietalam i ograniczylam choc tak dobrze sie polewalo
fiesgrins.gif

Dobrze zeby inni wiedzieli, ze nie chodzi o cala cytryne.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,273
2,857
113
kermidt @ 26 May 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1525180Dobrze zeby inni wiedzieli, ze nie chodzi o cala cytryne.
Kermidt, zauważ, że przepis jest na 2 pęczki szparagów. To jest dużo. Ostatnio miałam w pęczku 25 sztuk średnio grubych
Ja robię tylko dla siebie z 1/2 pęczka i robię sos z połowy wszystkich podanych składników. Nie wlewam bezmyślnie całego, tylko tyle ile uważam, że wystarczy żeby potrawa mi smakowała. Jak zostaje - chowam do lodówki i mam na zaś.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Tak, uzylam 2 peczki szparagow, ale zeby liczyc na sztuki to nie wpadlam
icon_wink.gif
Dobrze, ze nie bylo starszego, bo czuc malizna
icon_wink.gif
Specjalnie zapamietalam sobie na przyszlosc.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Przylazlam z powrotem, bo zaczal sie sezon na szparagi tutejsze... i nie bardzo wiem jak to bedzie z ta cytryna
icon_wink.gif

Bedzie kura po wlosku, z suszonymi pomidorami z zalewy. Moze takie slodko-kwasne nie beda pasowac?
gruebel_2.gif

Tym razem peczki 3, bo wydawaly mi sie nie za duze.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy