Wiosenny Cobbler
Slodko kwasny rabarbarowo-truskawkowy deser, z pyszna chrupiaca skorupka
Na wierzch:
3/4 szklanki lekko zrumienioych i grubo posiekanych orzechow (wloskich lub pekanow)
1 1/2 szklanki maki
1/2 szklanki brazowego cukru
1/4 lyzeczki zmielonej galki muszkatalowej
1 1/2 lyzeczki otartej skorki z pomaranczy lub cytryny
1/2 kostki miekkiego masla (kostka=250g)
Owoce:
4 szkalnki pokrojonego na 2 cm kawalki rabarbaru
2 szklanki pokrojonych w plasterki truskawek
3 lyzki maki
1/2 szklanki cukru
Rozgrzac piekarnik do 190 st.C.
Make wymieszac z cukrem, skorka pomaranczowa i galka muszkatalowa. Dodac miekkie maslo i wymieszac, ugniatajac lekko widelcem az utworzy sie grudkowata masa. Dodac orzechy i lekko wymieszac.
Szklane , plaskie naczynie o wymiarach 20 x 28cm wysmarowac maslem, wsypac owoce, dodac make i cukier i dobrze wymieszac. Posypac skladnikami toppingu i piec przez okolo 35-40 minut, az wierzch lekko sie zrumieni.
Podawac cieply z galka lodow waniliowych lub kleksem bitej smietany.
Cobbler z jablkami
Szybki i pyszny deser owocowy, jablka mozna zastapic sliwkami
4 duze jablka, pokrojone na polplasterki, okolo 5 szklanek
1/4 szklanki brazowego cukru
3 lyzki maki
1/2 lyzeczki cynamonu
troszke startej galki muszkatalowej
1 szklanka maki
1 szklanka cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/4 lyzeczki galki muszkatalowej
1 rozbeltane jajko
1/2 kostki rozpuszczonego masla
Plaskie zaroodporne naczynie (pojemnosc 2 litrow) lekko posmarowac maslem, wsypac pokrojone jablka. Zmieszac brazowy cukier z maka, cynamonem i galka i posypac tym jablka delikatnie mieszajac je widelcem. Dokladnie wymieszac make, cukier, proszek do pieczenia i galke, dodac rozbite jajko i wymieszac. Posypac powstalymi okruszkami jablka i rownomiernie polac roztopionym maslem. Piec w temperaturze 190 st.C przez okolo 45 minut, az powierznia lekko zbrazowieje. Podawac cieply z lodami waniliowymi lub bita smietana.
Cobbler z letnich owocow
Zapiekanka z owocow z lekko chrupiacym, orzechowo-owsiankowym wierzchem
750g brzoskwin lub nektarynek, pokrojonych na osemki
3 duze sliwki, pokrojone na osemki
1 szklanka jagod
1 lyzka maki ziemniaczanej
2 lyzki soku z cytryny
1/3 szklanki cukru
2/3 szklanki maki
3/4 szklanki brazowego cukru
1/2 szklanki platkow owsianych
1 lyzeczka cynamonu
1/2 lyzeczki galki muszkatalowej
6 lyzek masla
3/4 szklanki grubo posiekanych orzechow wloskich lub pecanow
lody waniliowe lub bita smietana
Rozgrzac piekarnik do 180 st.C. Owoce wymieszac z cukrem, maka i sokiem cytrynowym, przelozyc do zaroodpornego naczynia o rozmiarach 33cm x 23cm.
Przygotowac ciasto do posypania:
Wymieszac wszystkie suche skladniki w misce, dodac maslo i posiekac az masa bedzie grudkowata. Dodac posiekane orzechy, wymieszac i rozlozyc rowna warstwa na owocach. Piec okolo 45-50 minut, az wierzch zacznie sie rumienic. Podawac cobbler jeszcze cieply z galka lodow waniliowych lub kleksem bitej smietany.
Zestaw owocow jest bardzo dowolny - jagody mozna zastapic jezynami, uzyc mniej nektarynek, a wiecej sliwek - wszystko wedlug wlasnych gustow i smakow. Jezeli owoce sa bardzo slodkie, mozna zmniejszyc ilosc dodanego cukru.
Slodko kwasny rabarbarowo-truskawkowy deser, z pyszna chrupiaca skorupka

Na wierzch:
3/4 szklanki lekko zrumienioych i grubo posiekanych orzechow (wloskich lub pekanow)
1 1/2 szklanki maki
1/2 szklanki brazowego cukru
1/4 lyzeczki zmielonej galki muszkatalowej
1 1/2 lyzeczki otartej skorki z pomaranczy lub cytryny
1/2 kostki miekkiego masla (kostka=250g)
Owoce:
4 szkalnki pokrojonego na 2 cm kawalki rabarbaru
2 szklanki pokrojonych w plasterki truskawek
3 lyzki maki
1/2 szklanki cukru
Rozgrzac piekarnik do 190 st.C.
Make wymieszac z cukrem, skorka pomaranczowa i galka muszkatalowa. Dodac miekkie maslo i wymieszac, ugniatajac lekko widelcem az utworzy sie grudkowata masa. Dodac orzechy i lekko wymieszac.
Szklane , plaskie naczynie o wymiarach 20 x 28cm wysmarowac maslem, wsypac owoce, dodac make i cukier i dobrze wymieszac. Posypac skladnikami toppingu i piec przez okolo 35-40 minut, az wierzch lekko sie zrumieni.
Podawac cieply z galka lodow waniliowych lub kleksem bitej smietany.
Cobbler z jablkami
Szybki i pyszny deser owocowy, jablka mozna zastapic sliwkami
4 duze jablka, pokrojone na polplasterki, okolo 5 szklanek
1/4 szklanki brazowego cukru
3 lyzki maki
1/2 lyzeczki cynamonu
troszke startej galki muszkatalowej
1 szklanka maki
1 szklanka cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1/4 lyzeczki galki muszkatalowej
1 rozbeltane jajko
1/2 kostki rozpuszczonego masla
Plaskie zaroodporne naczynie (pojemnosc 2 litrow) lekko posmarowac maslem, wsypac pokrojone jablka. Zmieszac brazowy cukier z maka, cynamonem i galka i posypac tym jablka delikatnie mieszajac je widelcem. Dokladnie wymieszac make, cukier, proszek do pieczenia i galke, dodac rozbite jajko i wymieszac. Posypac powstalymi okruszkami jablka i rownomiernie polac roztopionym maslem. Piec w temperaturze 190 st.C przez okolo 45 minut, az powierznia lekko zbrazowieje. Podawac cieply z lodami waniliowymi lub bita smietana.
Cobbler z letnich owocow
Zapiekanka z owocow z lekko chrupiacym, orzechowo-owsiankowym wierzchem
750g brzoskwin lub nektarynek, pokrojonych na osemki
3 duze sliwki, pokrojone na osemki
1 szklanka jagod
1 lyzka maki ziemniaczanej
2 lyzki soku z cytryny
1/3 szklanki cukru
2/3 szklanki maki
3/4 szklanki brazowego cukru
1/2 szklanki platkow owsianych
1 lyzeczka cynamonu
1/2 lyzeczki galki muszkatalowej
6 lyzek masla
3/4 szklanki grubo posiekanych orzechow wloskich lub pecanow
lody waniliowe lub bita smietana
Rozgrzac piekarnik do 180 st.C. Owoce wymieszac z cukrem, maka i sokiem cytrynowym, przelozyc do zaroodpornego naczynia o rozmiarach 33cm x 23cm.
Przygotowac ciasto do posypania:
Wymieszac wszystkie suche skladniki w misce, dodac maslo i posiekac az masa bedzie grudkowata. Dodac posiekane orzechy, wymieszac i rozlozyc rowna warstwa na owocach. Piec okolo 45-50 minut, az wierzch zacznie sie rumienic. Podawac cobbler jeszcze cieply z galka lodow waniliowych lub kleksem bitej smietany.
Zestaw owocow jest bardzo dowolny - jagody mozna zastapic jezynami, uzyc mniej nektarynek, a wiecej sliwek - wszystko wedlug wlasnych gustow i smakow. Jezeli owoce sa bardzo slodkie, mozna zmniejszyc ilosc dodanego cukru.