aleksandra88
Member
- Paź 29, 2009
- 10
- 0
- 0
Vidarka @ 1 Nov 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=906393Muffiny trzeba tez natychmiast po zrobieniu ciasta wsadzic do pieca,bo uciekna babelki z coli.
I piec w nagrzanym wczesniej przez 15 min.piekarniku bez termoobiegu.
Nic innego nie doradze,niestety,bo sama nie wiem co jeszcze.Moze cola malogazowana,albo zwietrzaly proszek?
Trochę poczytałam na wikipedii i wymyśliłam swoją teorię...Nie mam wiele wspólnego z chemią (pomijając szkołę), więc mój pomysł nie musi być prawdziwy, ale niedługo go sprawdzę.![]()
![]()
cytuję: "Najczęściej spotykanym składnikiem proszku do pieczenia jest wodorowęglan sodu (NaHCO3), który w temperaturze powyżej 60°C ulega dość szybkiemu rozkładowi z wydzieleniem dwutlenku węgla: 2 NaHCO3 → Na2CO3 + H2O + CO2" Dzięki tej reakcji rosną nam ciastka. Jednak zawsze jest jakieś ale...![]()
znowu cytuję: "Mieszanie z kwasami dodatkowo przyspiesza wydzielanie się dwutlenku węgla dzięki reakcji: NaHCO3 + HX → NaX + H2O + CO2, gdzie X to reszta kwasowa. " Przykładem jest dodanie octu do sody- pieni się, czyli wydziela się CO2. Tak sobie myślę, że skoro w coca coli jest kwas fosforowy, to już podczas mieszania ciasta muffinkowego przereagowuje on z proszkiem, a w piekarniku już niewiele się dzieje...Zanim wymieszamy ciasto i napełnimy formę, pewnie część gazu ucieknie. Możliwe że dlatego muffiny niektórym nie urosły. Ale jak pisałam, to tylko moje wywody. Jeżeli ktoś jest bardziej uczony w chemii, to niech mnie poprawi
.![]()
yazmat @ 29 Aug 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1019568zwykła jest chyba na samym cukrze..
masz racjeaspartam jest w coli light
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.