- Gru 21, 2005
- 7,253
- 4
- 0
Przepis na to niezwykle bogate i aromatyczne ciasto, pochodzi z ksiazki: "Cooking with Chocolate and Coffee" Atkinson, Banks, France, McFaddin (2005)
3 lyzki kawy
5 lyzek prawie wrzacego mleka
Kawe wsypalam do miseczki i zalalam mlekiem, zostawilam na 5 min, potem przecedzilam przez geste sito...
25g cukru (caster sugar)
175g golden syrup
75g masla
40g wiorkow koksowych
175g zwyklej maki
1/2 lyzeczki sody
2 jajka lekko ubite
W garnku roztopilam maslo z cukrem i syropem, dodalam wiorki...podgrzewalam mieszajac az do roztopienia sie skladnikow (za wyjatkiem wiorkow
). Do slodkiej mikstury dodalam przesiana make z soda, jajka i 3 lyzki esensji kawowej...
Calosc wylalam do wysmarowanej i wysypanej keksowki (foremki chlebowej), pieklam w piecu nagrzanym do 170 C przez 40 min. Po wyjeciu z pieca, ciasto odpoczywalo w foremce 10 min, nastepnie wylozylam je na kratke.
W trakcie pieczenia przygotowalam:
250ml kremowej smietanki ...ubilam, dodalam jedna plaska lyzeczke cukru pudru i reszte naparu kawowego...
Gdy ciasto wystyglo, wylozylam smietankowa mase na wierzch ciasta, zawinelam szczelnie w folie aluminiowa i zostawilam na noc w lodowce....
Mozna ozdobic ziarnami kawy, kawa mielona, odrobina tartej czekolady...
Dodam tylko, ze przepis zmodyfikowalam, gdyz oryginalnie wierzch ciasta stanowi masa maslana...
3 lyzki kawy
5 lyzek prawie wrzacego mleka
Kawe wsypalam do miseczki i zalalam mlekiem, zostawilam na 5 min, potem przecedzilam przez geste sito...
25g cukru (caster sugar)
175g golden syrup
75g masla
40g wiorkow koksowych
175g zwyklej maki
1/2 lyzeczki sody
2 jajka lekko ubite
W garnku roztopilam maslo z cukrem i syropem, dodalam wiorki...podgrzewalam mieszajac az do roztopienia sie skladnikow (za wyjatkiem wiorkow
Calosc wylalam do wysmarowanej i wysypanej keksowki (foremki chlebowej), pieklam w piecu nagrzanym do 170 C przez 40 min. Po wyjeciu z pieca, ciasto odpoczywalo w foremce 10 min, nastepnie wylozylam je na kratke.
W trakcie pieczenia przygotowalam:
250ml kremowej smietanki ...ubilam, dodalam jedna plaska lyzeczke cukru pudru i reszte naparu kawowego...
Gdy ciasto wystyglo, wylozylam smietankowa mase na wierzch ciasta, zawinelam szczelnie w folie aluminiowa i zostawilam na noc w lodowce....
Mozna ozdobic ziarnami kawy, kawa mielona, odrobina tartej czekolady...
Dodam tylko, ze przepis zmodyfikowalam, gdyz oryginalnie wierzch ciasta stanowi masa maslana...
Ostatnią edycję dokonał moderator: