- Sty 3, 2009
 
- 28,537
 
- 2,848
 
- 113
 
- Rodzaj przepisu
 - 
	
		
			
- wegetariański
 
 
Źródło przepisu: https://swiezopalona.pl/blog/kawa-cold-brew-idealna-na-upalne-dni
Kilka lat temu Dziunia założyła na ten temat wątek w Niebie: https://www.cincin.cc/threads/kawa-parzona-na-zimno-czyli-cold-brew-coffee.39664/, a dzisiaj Joanna wymusiła wpisanie przepisu
Składniki:
1 i 1/3 szklanki świeżo mielonej kawy
4 szklanki wody
Wykonanie (opisuję jak ja robię, zainteresowanych innymi opcjami odsyłam do oryginalnego przepisu):
Kawę wsypać do słoika, zalać wodą, wymieszać. Słoik zakręcić i odstawić w temperaturze pokojowej na 8 do 24 godzin. Ja najczęściej zostawiam na noc. Potem przecedzam miksturę dwa razy przez filtr do kawy. I już, gotowe. Przechowywać w lodówce.
To jest koncentrat kawy, więc dobrze to czymś rozcieńczyć. Mnie ostatnio najbardziej smakuje z Oat Milk Barista z Lidla, ale ja nie lubię zwykłego mleka. Często dodaję też kulkę lodów.
	
		
			
		
		
	
			
			Kilka lat temu Dziunia założyła na ten temat wątek w Niebie: https://www.cincin.cc/threads/kawa-parzona-na-zimno-czyli-cold-brew-coffee.39664/, a dzisiaj Joanna wymusiła wpisanie przepisu
Składniki:
1 i 1/3 szklanki świeżo mielonej kawy
4 szklanki wody
Wykonanie (opisuję jak ja robię, zainteresowanych innymi opcjami odsyłam do oryginalnego przepisu):
Kawę wsypać do słoika, zalać wodą, wymieszać. Słoik zakręcić i odstawić w temperaturze pokojowej na 8 do 24 godzin. Ja najczęściej zostawiam na noc. Potem przecedzam miksturę dwa razy przez filtr do kawy. I już, gotowe. Przechowywać w lodówce.
To jest koncentrat kawy, więc dobrze to czymś rozcieńczyć. Mnie ostatnio najbardziej smakuje z Oat Milk Barista z Lidla, ale ja nie lubię zwykłego mleka. Często dodaję też kulkę lodów.
			
				Ostatnia edycja: 
				
		
	
										
										
											
	
		
			
		
		
	
	
	
		
			
		
		
	
										
									
								
				
		