Cold brew coffee, czyli kawa "parzona" na zimno

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
28,142
2,532
113
Rodzaj przepisu
  1. wegetariański
Źródło przepisu: https://swiezopalona.pl/blog/kawa-cold-brew-idealna-na-upalne-dni
Kilka lat temu Dziunia założyła na ten temat wątek w Niebie: https://www.cincin.cc/threads/kawa-parzona-na-zimno-czyli-cold-brew-coffee.39664/, a dzisiaj Joanna wymusiła wpisanie przepisu ;-)

Składniki:
1 i 1/3 szklanki świeżo mielonej kawy
4 szklanki wody

Wykonanie (opisuję jak ja robię, zainteresowanych innymi opcjami odsyłam do oryginalnego przepisu):
Kawę wsypać do słoika, zalać wodą, wymieszać. Słoik zakręcić i odstawić w temperaturze pokojowej na 8 do 24 godzin. Ja najczęściej zostawiam na noc. Potem przecedzam miksturę dwa razy przez filtr do kawy. I już, gotowe. Przechowywać w lodówce.

To jest koncentrat kawy, więc dobrze to czymś rozcieńczyć. Mnie ostatnio najbardziej smakuje z Oat Milk Barista z Lidla, ale ja nie lubię zwykłego mleka. Często dodaję też kulkę lodów.

Ostatnia edycja:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,299
6,906
113
Dzięki, zrobiłam. Poszukam jeszcze filtrów do kawy, bo gdzieś na pewno są, tylko muszę sobie przypomnieć, gdzie....
EDIT:
Ha, pomyślałam i znalazłam! Od razu, za pierwszym razem! I przy okazji odkryłam też zapasik herbatek z imbiru, o których całkiem zapomniałam. :)

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,299
6,906
113
Zrobiłam i wypiłam, pyszna.
Najtrudniejszy był etap przecedzania ( i to się nadaje do głupotkowego :zahn:), ale efekt super, zarówno z mlekiem krowim, jak i owsianym.
Zadziwiająco intensywna, a zarazem łagodna w smaku.

• Like
Reakcje: yrsa

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,299
6,906
113
Śmiejecie się, śmiejcie... :lol:
Efekt był taki, że pojechałam do Biedronki po moje ulubione waniliowe Carte d`Or i wróciłam z dwoma pudełkami, bo akurat była na nie promocja...

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
28,142
2,532
113
Ja kupiłam jedno, bez promocji, bo takowej nie zauważyłam. Chyba, że była od soboty. Ale drugie pudełko i tak by mi się nie zmieściło w zamrażalniku, więc szlocham nieco mniej. A tak w ogóle, to szlag mnie trafił przy oglądaniu lodów, bo zawartość opakowań to głównie powietrze. Strasznie mały stosunek wagi do objętości. Wyjątkiem były Ben & Jerry's, ale nie lubię jak mi ciastka w kawie pływają.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,299
6,906
113
Żeby zmieścić lody, musiałam wyciągnąć łososia, przeznaczonego na następny weekend i go pilnie zagospodarować...
IMG_20250728_152156.jpg .
Po zrobieniu fotki dolałam jeszcze koncentratu, bo było za mało kawy w kawie. Pyszne, ale niestety cinka rośnie.... Dobrze, że to ostatnia porcja. :)

• Like
Reakcje: yrsa

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy