- Lut 28, 2006
- 7,620
- 1
- 38
To popularna surówka, ale wpisuje swoją wersję na prośbę Ilonki
Składniki:
2 szklanki cieniutko pokrojonej białej kapusty
1 duża marchewka starta na grube wiórki
1 mała cebula pokrojona w cienkie półplasterki
0,5 pęczka natki pietruszki posiekanej wedle uznania drobniej lub grubiej
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
odrobina pieprzu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka majonezu
1 łyżka kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Warzywa przełożyć do salaterki i wymieszać, składniki sosu połączyć i wlać do warzyw. Wszystko razem dobrze wymieszać, odstawić na kwadrans do lodówki, żeby smaki się połączyły. Można dodać również łyżeczkę musztardy dijon lub świeżego chrzanu dla zaostrzenia smaku.

Składniki:
2 szklanki cieniutko pokrojonej białej kapusty
1 duża marchewka starta na grube wiórki
1 mała cebula pokrojona w cienkie półplasterki
0,5 pęczka natki pietruszki posiekanej wedle uznania drobniej lub grubiej
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
odrobina pieprzu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka majonezu
1 łyżka kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Warzywa przełożyć do salaterki i wymieszać, składniki sosu połączyć i wlać do warzyw. Wszystko razem dobrze wymieszać, odstawić na kwadrans do lodówki, żeby smaki się połączyły. Można dodać również łyżeczkę musztardy dijon lub świeżego chrzanu dla zaostrzenia smaku.