- Paź 30, 2004
- 27,369
- 7
- 38
Tradycyjne włoskie ciasto wielkanocne.Przepis stąd:
http://www.pastrywiz.com/dailyrecipes/recipes/570.htm wstępnie przetłumaczyła Małgosimi i Margot wypróbowała przepis jako pierwsza <!--emoid
--><!--endemo-->
Dzień pierwszy
Krok 1
Starter
- 4 łyżki chłodnej wody
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- 7 łyżek mąki
Wymieszać wodę z cukrem w misce, dodać drożdże, odstawić na 10 minut aż drożdże się rozpuszczą. Potem dodać mąkę,dodkładnie wymieszać,miskę nakryć folią i odstawić na 45 minut.
Krok 2
- 2/3 szklanki mąki
- 4 duże żółtka
- 3 łyżki chłodnej wody
- 2 łyżki cukru
Dodać wszystko do startera, miksować 5 minut do połączenia się składników. Miskę nakryć folią i odstawić na 1 godzinę.
Krok 3
- 6 łyżek (ok.90 g) miękkiego masła
- 5 łyżek cukru
- 2 duże żółtka
- 2 łyżki letniego mleka
- 1 łyżka miodu
- 2 1/4 szklanki mąki
Dodać do ciasta wszystkie składniki oprócz mąki, zmiksować, dodać makę, miksować ok. 5 minut. Miskę nakryć folią i odstawić na ok. 3,5 godziny. Ciasto powiększy objętość dwukrotnie.
Krok 4
- 1/2 szklanki chlodnej wody
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- 2 szklanki maki
- 1 szklanka (ok.230 g) miękkiego masła
- 6 łyżek cukru
- 4 duże żółtka
- 3 łyżki letniego mleka
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 szklanki (ok.280 g) skórki pomarańczowej
Wymieszać wodę i drożdże, odstawić na 10 minut do rozpuszczenia. Dodać do ciasta, dodać też 1 1/3 szklanki mąki, połowę masła, cukier i 2 żółtka, miksować ok. 3 minut. Dodać teraz pozostałe 2 żółtka, mleko, esencję i sól, miksować 3 minuty. Dodać pozostałą mąkę, masło i skórkę pomarańczową, miksować 5 minut.
Przełożyć ciasto do bardzo dużej wysmarowanej masłem miski, nakryć szczelnie folią i odstawić na 8-10 godzin (najwygodniej na noc)
Krok 5
Blat/stolnicę posypać obficie mąką ok. 1/2 szklanki i wyłożyć na to ciasto, delikatnie otoczyć ciasto w mące żeby się nie kleiło. Podzielić ciasto na 3 równe części, 2 z nich umieścić w formie, a pozostałą trzecią część podzielić na pół i każdą połowę umieścić na krzyż w formach. Jeśli używamy tortownic ciasto dzielimy na pół. Formy nakrywamy szczelnie folią i odstawiamy na ok. 3 1/4 godziny do wyrośnięcia.
Krok 6
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki migdałów
- 3 duże białka
- 1/4 łyżeczki esencji migdałowej
- 1 1/3 szklanki migdałów w płatkach
- cukier puder
Zmiksować całe migdały i cukier w malakserze, dodac białka i esencję i zmiksować. Wyłozyć polewę na wyrośnięte ciasto i dokładnie rozsmarować. Posypać migdałami w płatkach i oprószyć cukrem pudrem.
Piec we wcześniej nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok. 45 minut.
Uwagi moje:
- niestety w Polsce formy do colomby są niedostępne, zrobiłam więc jedną dużą formę z pasków kartonu owiniętych folią alu podobnie jak tutaj:
http://img426.imageshack.us/img426/6789/colomba0zd.jpg w rogach wstawione są słoiki. Ja dodatkowo wyłożyłam formę długimi arkuszami papieru do pieczenia - łatwiej wyjąć wtedy gotowe ciasto bez niszczenia rantu.
- użyłam tylko 1 opakowanie skórki pomarańczowej, ponieważ raz, że więcej nie miałam, a dwa, że ilość wydała mi się zbyt duża.
- piekłam ciasto znacznie dłużej - ok. 1 godziny 10 minut. Jednak chyba dałam zbyt małą temperaturę na początku gdyż środek ciasta trochę się zapadł po upieczeniu, zakalca na szczęście nie ma
Także należy piec od razu w temp. 190 najwyżej potem ją zmniejszyć.
- ciasto jest b. lekkie i mało słodkie, słodka jest skorupka z wierzchu
- IMHO ciasto idealnie nadaje się na babkę wielkanocną ale wtedy składniki trzeba podzielić przez 4
Podsumowując na pewno warto się pobawić i zrobić colombę
http://www.pastrywiz.com/dailyrecipes/recipes/570.htm wstępnie przetłumaczyła Małgosimi i Margot wypróbowała przepis jako pierwsza <!--emoid
Dzień pierwszy
Krok 1
Starter
- 4 łyżki chłodnej wody
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- 7 łyżek mąki
Wymieszać wodę z cukrem w misce, dodać drożdże, odstawić na 10 minut aż drożdże się rozpuszczą. Potem dodać mąkę,dodkładnie wymieszać,miskę nakryć folią i odstawić na 45 minut.
Krok 2
- 2/3 szklanki mąki
- 4 duże żółtka
- 3 łyżki chłodnej wody
- 2 łyżki cukru
Dodać wszystko do startera, miksować 5 minut do połączenia się składników. Miskę nakryć folią i odstawić na 1 godzinę.
Krok 3
- 6 łyżek (ok.90 g) miękkiego masła
- 5 łyżek cukru
- 2 duże żółtka
- 2 łyżki letniego mleka
- 1 łyżka miodu
- 2 1/4 szklanki mąki
Dodać do ciasta wszystkie składniki oprócz mąki, zmiksować, dodać makę, miksować ok. 5 minut. Miskę nakryć folią i odstawić na ok. 3,5 godziny. Ciasto powiększy objętość dwukrotnie.
Krok 4
- 1/2 szklanki chlodnej wody
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- 2 szklanki maki
- 1 szklanka (ok.230 g) miękkiego masła
- 6 łyżek cukru
- 4 duże żółtka
- 3 łyżki letniego mleka
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 szklanki (ok.280 g) skórki pomarańczowej
Wymieszać wodę i drożdże, odstawić na 10 minut do rozpuszczenia. Dodać do ciasta, dodać też 1 1/3 szklanki mąki, połowę masła, cukier i 2 żółtka, miksować ok. 3 minut. Dodać teraz pozostałe 2 żółtka, mleko, esencję i sól, miksować 3 minuty. Dodać pozostałą mąkę, masło i skórkę pomarańczową, miksować 5 minut.
Przełożyć ciasto do bardzo dużej wysmarowanej masłem miski, nakryć szczelnie folią i odstawić na 8-10 godzin (najwygodniej na noc)
Krok 5
Blat/stolnicę posypać obficie mąką ok. 1/2 szklanki i wyłożyć na to ciasto, delikatnie otoczyć ciasto w mące żeby się nie kleiło. Podzielić ciasto na 3 równe części, 2 z nich umieścić w formie, a pozostałą trzecią część podzielić na pół i każdą połowę umieścić na krzyż w formach. Jeśli używamy tortownic ciasto dzielimy na pół. Formy nakrywamy szczelnie folią i odstawiamy na ok. 3 1/4 godziny do wyrośnięcia.
Krok 6
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki migdałów
- 3 duże białka
- 1/4 łyżeczki esencji migdałowej
- 1 1/3 szklanki migdałów w płatkach
- cukier puder
Zmiksować całe migdały i cukier w malakserze, dodac białka i esencję i zmiksować. Wyłozyć polewę na wyrośnięte ciasto i dokładnie rozsmarować. Posypać migdałami w płatkach i oprószyć cukrem pudrem.
Piec we wcześniej nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok. 45 minut.
Uwagi moje:
- niestety w Polsce formy do colomby są niedostępne, zrobiłam więc jedną dużą formę z pasków kartonu owiniętych folią alu podobnie jak tutaj:
http://img426.imageshack.us/img426/6789/colomba0zd.jpg w rogach wstawione są słoiki. Ja dodatkowo wyłożyłam formę długimi arkuszami papieru do pieczenia - łatwiej wyjąć wtedy gotowe ciasto bez niszczenia rantu.
- użyłam tylko 1 opakowanie skórki pomarańczowej, ponieważ raz, że więcej nie miałam, a dwa, że ilość wydała mi się zbyt duża.
- piekłam ciasto znacznie dłużej - ok. 1 godziny 10 minut. Jednak chyba dałam zbyt małą temperaturę na początku gdyż środek ciasta trochę się zapadł po upieczeniu, zakalca na szczęście nie ma
- ciasto jest b. lekkie i mało słodkie, słodka jest skorupka z wierzchu
- IMHO ciasto idealnie nadaje się na babkę wielkanocną ale wtedy składniki trzeba podzielić przez 4
Podsumowując na pewno warto się pobawić i zrobić colombę



Ostatnią edycję dokonał moderator: