Colomba pasquale

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,369
7
38
Tradycyjne włoskie ciasto wielkanocne.Przepis stąd:
http://www.pastrywiz.com/dailyrecipes/recipes/570.htm wstępnie przetłumaczyła Małgosimi i Margot wypróbowała przepis jako pierwsza <!--emoid:mrgreen:--><!--endemo-->

Dzień pierwszy
Krok 1
Starter

- 4 łyżki chłodnej wody
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- 7 łyżek mąki

Wymieszać wodę z cukrem w misce, dodać drożdże, odstawić na 10 minut aż drożdże się rozpuszczą. Potem dodać mąkę,dodkładnie wymieszać,miskę nakryć folią i odstawić na 45 minut.

Krok 2

- 2/3 szklanki mąki
- 4 duże żółtka
- 3 łyżki chłodnej wody
- 2 łyżki cukru

Dodać wszystko do startera, miksować 5 minut do połączenia się składników. Miskę nakryć folią i odstawić na 1 godzinę.

Krok 3

- 6 łyżek (ok.90 g) miękkiego masła
- 5 łyżek cukru
- 2 duże żółtka
- 2 łyżki letniego mleka
- 1 łyżka miodu
- 2 1/4 szklanki mąki

Dodać do ciasta wszystkie składniki oprócz mąki, zmiksować, dodać makę, miksować ok. 5 minut. Miskę nakryć folią i odstawić na ok. 3,5 godziny. Ciasto powiększy objętość dwukrotnie.

Krok 4

- 1/2 szklanki chlodnej wody
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- 2 szklanki maki
- 1 szklanka (ok.230 g) miękkiego masła
- 6 łyżek cukru
- 4 duże żółtka
- 3 łyżki letniego mleka
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 szklanki (ok.280 g) skórki pomarańczowej

Wymieszać wodę i drożdże, odstawić na 10 minut do rozpuszczenia. Dodać do ciasta, dodać też 1 1/3 szklanki mąki, połowę masła, cukier i 2 żółtka, miksować ok. 3 minut. Dodać teraz pozostałe 2 żółtka, mleko, esencję i sól, miksować 3 minuty. Dodać pozostałą mąkę, masło i skórkę pomarańczową, miksować 5 minut.
Przełożyć ciasto do bardzo dużej wysmarowanej masłem miski, nakryć szczelnie folią i odstawić na 8-10 godzin (najwygodniej na noc)

Krok 5

Blat/stolnicę posypać obficie mąką ok. 1/2 szklanki i wyłożyć na to ciasto, delikatnie otoczyć ciasto w mące żeby się nie kleiło. Podzielić ciasto na 3 równe części, 2 z nich umieścić w formie, a pozostałą trzecią część podzielić na pół i każdą połowę umieścić na krzyż w formach. Jeśli używamy tortownic ciasto dzielimy na pół. Formy nakrywamy szczelnie folią i odstawiamy na ok. 3 1/4 godziny do wyrośnięcia.

Krok 6

- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki migdałów
- 3 duże białka
- 1/4 łyżeczki esencji migdałowej
- 1 1/3 szklanki migdałów w płatkach
- cukier puder

Zmiksować całe migdały i cukier w malakserze, dodac białka i esencję i zmiksować. Wyłozyć polewę na wyrośnięte ciasto i dokładnie rozsmarować. Posypać migdałami w płatkach i oprószyć cukrem pudrem.
Piec we wcześniej nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok. 45 minut.

Uwagi moje:
- niestety w Polsce formy do colomby są niedostępne, zrobiłam więc jedną dużą formę z pasków kartonu owiniętych folią alu podobnie jak tutaj:
http://img426.imageshack.us/img426/6789/colomba0zd.jpg w rogach wstawione są słoiki. Ja dodatkowo wyłożyłam formę długimi arkuszami papieru do pieczenia - łatwiej wyjąć wtedy gotowe ciasto bez niszczenia rantu.
- użyłam tylko 1 opakowanie skórki pomarańczowej, ponieważ raz, że więcej nie miałam, a dwa, że ilość wydała mi się zbyt duża.
- piekłam ciasto znacznie dłużej - ok. 1 godziny 10 minut. Jednak chyba dałam zbyt małą temperaturę na początku gdyż środek ciasta trochę się zapadł po upieczeniu, zakalca na szczęście nie ma ;) Także należy piec od razu w temp. 190 najwyżej potem ją zmniejszyć.
- ciasto jest b. lekkie i mało słodkie, słodka jest skorupka z wierzchu
- IMHO ciasto idealnie nadaje się na babkę wielkanocną ale wtedy składniki trzeba podzielić przez 4

Podsumowując na pewno warto się pobawić i zrobić colombę
icon_smile.gif

329661.jpg

329662.jpg

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
robię, no jak nic muszę zrobic! piękna!!!! a gdybym piekął w tortownicy tej z porcelanowym talerzem - 25 cm - to z połowy porcji? Czy może lepiej w ogóle w formie na babkę albo dużej savarinowej?

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,369
7
38
Z połowy porcji to chyba w tortownicy bym zrobiła.Jeśli w formie babkowej lub severinowej to chyba lukier trzeba byłoby zastosować a nie tę migdałową polewę
icon_smile.gif

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,652
644
113
Z połowy porcji to chyba w tortownicy bym zrobiła.Jeśli w formie babkowej lub severinowej to chyba lukier trzeba byłoby zastosować a nie tę migdałową polewę
icon_smile.gif
I tej polewy midgałowej w ew babce wielkanocnej mi żal
icon_sad.gif

No można jakąś polewę lub topioną czekoladę białą i posypać rumienionymi migdałami .
Tak myślę ,bo mi to ciasto bardzo smakuje. :mrgreen:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,369
7
38
CYTATNo można jakąś polewę lub topioną czekoladę białą i posypać rumienionymi migdałami .
Można,i mozna też zrobić polewę migdałową-lukier zwykły z pudru i wrzątku i dodać do tego migdały zmielone i ciut masła.Albo do polewy czekoladowej dodać zmielonych migdałów
icon_smile.gif

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,435
3
38
cud- miód.

Wpadam w kompleksy

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
CYTAT-IMHO ciasto idealnie nadaje się na babkę wielkanocną ale wtedy składniki trzeba podzielić przez 4
Dziuniu, co dokładnie miałas na mysli?

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,369
7
38
CYTATDziuniu, co dokładnie miałas na mysli?
Tak jak Asika wyżej napisała-trzeba 1/4 podanych wyżej składników na babkę wielkanocną pieczoną w foremce z kominkiem o średnicy ok.20 cm i wysokości ok.10 cm
icon_smile.gif
Ja to oceniłam naocznie ;) na podstawie tego co mi wyszło z całej ilości składników.

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Dziuni napisz mniej wiecej na jakie wymiary foremki jest ten przepis.

Ja kupilam foremke do colomby, ale wydaje mi sie ona dosc mala.... Ma ksztalt zaokraglonego romba , wlasnie widzianego z gory lecacego golebia z rozpostartymi skrzydlami (mam dosc wybujala wyobraznie, ze to widze... ;) ). Tez mam to ciasto jakos specjalnie dzielic przed wlozeniem do foremki?

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,369
7
38
Agusiu,moja foremka ma wymiary mniej więcej 28x28 i wysokość 12 cm.Zajrzyj do tamtego linka z przepisu-u nich to ciasto dzieli sie na dwie formy i ono sporo wystaje ponad formę-u mnie było raczej równe z górną krawędzią formy.

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Agusiu, Dziunia podała linka do przpeisu z Bon Appetit - i tam jest baaaardzo dokladna instrukcja
icon_smile.gif

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Malgosiu, zagladalam do linka, ale nawet przyblizonej wielkosci foremek rowniez tam nie ma. Albo ja patrze i nie widze.... ;) Chodzi mi o przyblizone wymiary 2 osi blaszki ...

Czy ja dobrze rozumiem , ze w kazda foremke wkladam 2 walki ciasta - 1 cienszy drugi grubszy , kladac jeden na drugim pod katem 90 stopni, zeby wypelnic linie "skrzydel", a potem "korpus" golebia?

Bo to dzielenie na 3 , a potem jednej z trzech czesci na polowe odnosi sie chyba do 2 foremek, tak przynajmniej wynika w/g mnie z tego angielskiego linka.

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Agusiu, mi chodzi o te instrukje wkladanai (rozumiem tak, jak ty)

odnosnie foremek niestety nic nie wiem
icon_sad.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Dziuniu i ja mam pytanie: czy ciasto nei miało skłonności do uciekania dołem tej konstrukcji z kartonu?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy