Conchiglioni

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
dla 4 osob:

ok. 20 Conchiglioni (+/- 200g)
1 puszka tunczyka (300g)
1/2 cytryny (skorka i sok)
1 jajko
3 lyzki smietany
pieprz Cayenne
1 lyzka mieszanki ziol wloskich (lub prowansalskich lub co kto ma...)
sol, pieprz

ugotowac Conchiglioni al dente w osolonej wodzie
zmiksowac tunczyka, sok z cytryny i skorke, zoltko i smietane (mozna dobrze wymieszac rozcieirajac widelcem)
bialko ubic na piane, dodac do masy, przyprawic
"muszle" oplukac pod zimna woda, dobrze odcedzic
napelnic muszle farszem tunczykowym, polozyc na wkladce do gotowania na parze i podgotowac je tak jeszcze ok. 10 min
przed podaniem skropic kilkoma kroplami dobrej oliwy

to przepis oryginalny (z jakiejs gazetki)
ja zrobilam prosciej : tunczyk + smietana + cytryna + przyprawy i bez gotowania na parze
a drugi raz : ricotta + szpinak + przyprawy, klasyczne ale tez dobre
icon_wink.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
nie pisze, wiec mysle ze wszystko jedno; ja niestety nigdy nie kupuje w oleju, wiec sie nigdy nad tym nie zastanawiam...
icon_wink.gif
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Wszystko jedno, a oliwe i tak sie odlewa.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy