- Lis 13, 2005
- 9,272
- 2,854
- 113
Creme brulee
1 laska wanilii
3 szklanki śmietanki kremowej 32%
1 szklanka śmietanki 12%
8 żółtek
0,5 szklanki cukru pudru
30 ml likieru pomarańczowego
50 g płatków migdałowych
1/3 szklanki miałkiego cukru
1. Rozetnij na pół laskę wanilii, wrzuć do rondla i zalej obydwiema śmietankami. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Przykryj i odstaw.
2. Do rondla z grubym dnem wbij żółtka, wlej likier (lub skórkę otartą z pomarańczy i brandy). Wsyp cukier puder, ubijaj mikserem 5 minut. Wlej gorącą śmietankę (już bez wanilii), postaw rondel na maleńkim ogniu i ubijaj gęsty krem przez 10 minut. Pilnuj by temperatura nie przekroczyła 80° C. Wsyp na dno 6-8 foremek lub filiżanek z porcelitu płatki migdałowe, wlej krem.
3. Nagrzej piekarnik do 150°. Ułóż foremki z kremem w brytfannie i wlej do niej tyle wody, by sięgałą do połowy ścianek foremek. Przykryj folią aluminiową i piecz przez 40 minut., aż krem lekko się zetnie. Wbij w środek jednej z foremek nóż, gdy po wyjęciu będzie czysty, krem jest upieczony. Wystudzony wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Creme brulee można przygotować dzień wcześniej, co jest bardzo wygodne.
4. Tuż przed podaniem posyp krem równą, ośmiomilimetrową warstwą miałkiego cukru. Włącz górne ogrzewanie w piekarniku lub grill i wstaw foremki â nie zamykaj drzwiczek i cały czas obserwuj powierzchnię kremu. Gdy tylko cukier roztopi się i nabierze karmelowej barwy, natychmiast wyjmij, a gdy zastygnie, podaj z ułożonymi na paterze pokrojonymi owocami (banany, gruszki, pomarańcze, mandarynki).
Krem mocha
5 żółtek
2 jajka
0,25 szklanki wrzącej wody
2 szklanki śmietanki 12%
1 szklanka śmietanki 32%
0,75 szklanki cukru
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
25r ml spirytusu
1 łyżka ciemnego kakao
Zaparz kawę w gorącej wodzie, wrzuć pokruszoną czekoladę i starannie wymieszaj. Zagotuj obydwie śmietanki. Ubij żółtka i jajka z cukrem, wlej gorącą śmietankę, syrop czekoladowy, spirytus i ubijaj krem na ledwie mrugającym ogniu. Dalej postępuj tak, jak podaje przepis na creme brulee. Ale cukier, który ma utworzyć karmel, wymieszaj z łyżką kakao.
Krem kawowy
6 łyżek stołowych kawy rozpuszczalnej
0,5 szklanki wrzącej wody
3 szklanki śmietanki kremowej 32%
5 jajek
2/3 szklanki cukru
3 łyżki likieru pomarańczowego
2 łyżki zmielonej kawy
Wymieszaj kawę z wrzącą wodą. Zagotuj śmietankę, ubij na małym ogniu jajka z cukrem. Wymieszaj z gorącą śmietanką, kawą i likierem (możesz użyć spirytusu wymieszanego z zagęszczonym sokiem pomarańczowym i skórką otartą z pomarańczy). Ubijaj przez kilka minut na małym ogniu, przelej do foremek i piecz tak, jak creme brulee, ale cukier, który pokryje krem przed grillowaniem, wymieszaj ze zmieloną kawą.
P.S. Przepisy pochodzą sprzed paru lat z czasopisma "Smaki i Aromaty" i nic nie ma w nich o palniku. Jak widać pod grillem, czy w piekarniku też można było kiedyś je zrobić.
1 laska wanilii
3 szklanki śmietanki kremowej 32%
1 szklanka śmietanki 12%
8 żółtek
0,5 szklanki cukru pudru
30 ml likieru pomarańczowego
50 g płatków migdałowych
1/3 szklanki miałkiego cukru
1. Rozetnij na pół laskę wanilii, wrzuć do rondla i zalej obydwiema śmietankami. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Przykryj i odstaw.
2. Do rondla z grubym dnem wbij żółtka, wlej likier (lub skórkę otartą z pomarańczy i brandy). Wsyp cukier puder, ubijaj mikserem 5 minut. Wlej gorącą śmietankę (już bez wanilii), postaw rondel na maleńkim ogniu i ubijaj gęsty krem przez 10 minut. Pilnuj by temperatura nie przekroczyła 80° C. Wsyp na dno 6-8 foremek lub filiżanek z porcelitu płatki migdałowe, wlej krem.
3. Nagrzej piekarnik do 150°. Ułóż foremki z kremem w brytfannie i wlej do niej tyle wody, by sięgałą do połowy ścianek foremek. Przykryj folią aluminiową i piecz przez 40 minut., aż krem lekko się zetnie. Wbij w środek jednej z foremek nóż, gdy po wyjęciu będzie czysty, krem jest upieczony. Wystudzony wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Creme brulee można przygotować dzień wcześniej, co jest bardzo wygodne.
4. Tuż przed podaniem posyp krem równą, ośmiomilimetrową warstwą miałkiego cukru. Włącz górne ogrzewanie w piekarniku lub grill i wstaw foremki â nie zamykaj drzwiczek i cały czas obserwuj powierzchnię kremu. Gdy tylko cukier roztopi się i nabierze karmelowej barwy, natychmiast wyjmij, a gdy zastygnie, podaj z ułożonymi na paterze pokrojonymi owocami (banany, gruszki, pomarańcze, mandarynki).
Krem mocha
5 żółtek
2 jajka
0,25 szklanki wrzącej wody
2 szklanki śmietanki 12%
1 szklanka śmietanki 32%
0,75 szklanki cukru
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
25r ml spirytusu
1 łyżka ciemnego kakao
Zaparz kawę w gorącej wodzie, wrzuć pokruszoną czekoladę i starannie wymieszaj. Zagotuj obydwie śmietanki. Ubij żółtka i jajka z cukrem, wlej gorącą śmietankę, syrop czekoladowy, spirytus i ubijaj krem na ledwie mrugającym ogniu. Dalej postępuj tak, jak podaje przepis na creme brulee. Ale cukier, który ma utworzyć karmel, wymieszaj z łyżką kakao.
Krem kawowy
6 łyżek stołowych kawy rozpuszczalnej
0,5 szklanki wrzącej wody
3 szklanki śmietanki kremowej 32%
5 jajek
2/3 szklanki cukru
3 łyżki likieru pomarańczowego
2 łyżki zmielonej kawy
Wymieszaj kawę z wrzącą wodą. Zagotuj śmietankę, ubij na małym ogniu jajka z cukrem. Wymieszaj z gorącą śmietanką, kawą i likierem (możesz użyć spirytusu wymieszanego z zagęszczonym sokiem pomarańczowym i skórką otartą z pomarańczy). Ubijaj przez kilka minut na małym ogniu, przelej do foremek i piecz tak, jak creme brulee, ale cukier, który pokryje krem przed grillowaniem, wymieszaj ze zmieloną kawą.
P.S. Przepisy pochodzą sprzed paru lat z czasopisma "Smaki i Aromaty" i nic nie ma w nich o palniku. Jak widać pod grillem, czy w piekarniku też można było kiedyś je zrobić.
Ostatnią edycję dokonał moderator: