Creme brulee - 3 rodzaje

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,272
2,854
113
Creme brulee
1 laska wanilii
3 szklanki śmietanki kremowej 32%
1 szklanka śmietanki 12%
8 żółtek
0,5 szklanki cukru pudru
30 ml likieru pomarańczowego
50 g płatków migdałowych
1/3 szklanki miałkiego cukru

1. Rozetnij na pół laskę wanilii, wrzuć do rondla i zalej obydwiema śmietankami. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Przykryj i odstaw.

2. Do rondla z grubym dnem wbij żółtka, wlej likier (lub skórkę otartą z pomarańczy i brandy). Wsyp cukier puder, ubijaj mikserem 5 minut. Wlej gorącą śmietankę (już bez wanilii), postaw rondel na maleńkim ogniu i ubijaj gęsty krem przez 10 minut. Pilnuj by temperatura nie przekroczyła 80° C. Wsyp na dno 6-8 foremek lub filiżanek z porcelitu płatki migdałowe, wlej krem.

3. Nagrzej piekarnik do 150°. Ułóż foremki z kremem w brytfannie i wlej do niej tyle wody, by sięgałą do połowy ścianek foremek. Przykryj folią aluminiową i piecz przez 40 minut., aż krem lekko się zetnie. Wbij w środek jednej z foremek nóż, gdy po wyjęciu będzie czysty, krem jest upieczony. Wystudzony wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Creme brulee można przygotować dzień wcześniej, co jest bardzo wygodne.

4. Tuż przed podaniem posyp krem równą, ośmiomilimetrową warstwą miałkiego cukru. Włącz górne ogrzewanie w piekarniku lub grill i wstaw foremki – nie zamykaj drzwiczek i cały czas obserwuj powierzchnię kremu. Gdy tylko cukier roztopi się i nabierze karmelowej barwy, natychmiast wyjmij, a gdy zastygnie, podaj z ułożonymi na paterze pokrojonymi owocami (banany, gruszki, pomarańcze, mandarynki).

Krem mocha
5 żółtek
2 jajka
0,25 szklanki wrzącej wody
2 szklanki śmietanki 12%
1 szklanka śmietanki 32%
0,75 szklanki cukru
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
25r ml spirytusu
1 łyżka ciemnego kakao

Zaparz kawę w gorącej wodzie, wrzuć pokruszoną czekoladę i starannie wymieszaj. Zagotuj obydwie śmietanki. Ubij żółtka i jajka z cukrem, wlej gorącą śmietankę, syrop czekoladowy, spirytus i ubijaj krem na ledwie mrugającym ogniu. Dalej postępuj tak, jak podaje przepis na creme brulee. Ale cukier, który ma utworzyć karmel, wymieszaj z łyżką kakao.

Krem kawowy
6 łyżek stołowych kawy rozpuszczalnej
0,5 szklanki wrzącej wody
3 szklanki śmietanki kremowej 32%
5 jajek
2/3 szklanki cukru
3 łyżki likieru pomarańczowego
2 łyżki zmielonej kawy

Wymieszaj kawę z wrzącą wodą. Zagotuj śmietankę, ubij na małym ogniu jajka z cukrem. Wymieszaj z gorącą śmietanką, kawą i likierem (możesz użyć spirytusu wymieszanego z zagęszczonym sokiem pomarańczowym i skórką otartą z pomarańczy). Ubijaj przez kilka minut na małym ogniu, przelej do foremek i piecz tak, jak creme brulee, ale cukier, który pokryje krem przed grillowaniem, wymieszaj ze zmieloną kawą.


P.S. Przepisy pochodzą sprzed paru lat z czasopisma "Smaki i Aromaty" i nic nie ma w nich o palniku. Jak widać pod grillem, czy w piekarniku też można było kiedyś je zrobić.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
jasne ze mozna, ale efekt po prostu nawet nie jest porównywalny, krem sie nagrzewa (i wkladanie go do balchy wylozonej lodem na niewiele się zdaje, bo wtedy skorupka nie jest tak chrupiąca) a zupelnie nie o to chodzi. Znaczy może źle się wyrazilam - efekt jest taki, jak z titamisu na serku homogenizowanym. Smaczny, ale to nie to samo, co z mascarpone.


PS - creme brulee najlepszy jest, jesli jest upieczony dosc lekko, drzy jak galaretka (bo on potem w lodowce jeszcze sztywnieje!!!!) tak wiec rada z tym nozem jest taka średnia... nóz wyjdzie suchy podejrzewam jakies 10 minut po tym kiedy sie powinno było wyjac go z pieca...
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Znam przepis w którym upieczony wcześniej deser polewa się cienkim strumyczkiem skarmelizowanego w garnuszku cukru.
Nie próbowałam.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
to akurat nie jest głupie, tylko tak lac odpowiednio rozgrzany do etapu ,,nitki" karmel (np po widelcu), zeby ciągnęły się włosy, swietny pomysl
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Malgosimi @ 26 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=439351to akurat nie jest głupie, tylko tak lac odpowiednio rozgrzany do etapu ,,nitki" karmel (np po widelcu), zeby ciągnęły się włosy, swietny pomysl
Tylko ostrzegam, że karmelowe włosy sie rozpuszczają w lodówce
icon_mrgreen.gif
Kiedys sie narobiłam tych włosów, byłam bardzo zadowolona z efektu. Lodówka się zemściła i wszystko rozpuściła
icon_lol.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy