Croissants z piekarni Tartine w San Francisco

atina

Member
Lut 27, 2008
961
2
0
Ależ pyszności mi tutaj prezentujecie
lecker.gif
Teraz cały dzień będą mnie prześladowały
icon_lol.gif
 

kini1812

Well-known member
Mar 20, 2008
7,658
711
113
dziunia @ 9 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1072917Odkąd na blogu Uli przeczytałam o piekarni Tartine z San Francisco: http://adamantwanderer.blogspot.com/2010/0...t-food-day.html od razu nabrałam chęci na spróbowanie croissantów albo morning buns.
widzę, że nie tylko ja śledzę poczynania Uli za wielką wodą
icon_smile.gif

mam nadzieję, że w przyszłym roku uda mi się stworzyć chociaż w 1 % podobnego, au pairskiego bloga, bo również zamierzam wyjechać.
icon_smile.gif
 

atina

Member
Lut 27, 2008
961
2
0
Są przepyszne
lecker.gif
Dziuni dziękuję za przepis
bussi.gif
Margot dziękuje za zachęcenie
bussi.gif


croissanty.jpg

croissanty7.jpg
 

Załączniki

  • croissanty7.jpg
    croissanty7.jpg
    41 KB · Wyświetleń: 3
  • croissanty.jpg
    croissanty.jpg
    43 KB · Wyświetleń: 3

atina

Member
Lut 27, 2008
961
2
0
Margot , Dziunia bardzo dziękuje
bussi.gif


A ciasto rzeczywiście bardzo przyjemne w obróbce. dzisiaj rozmroziłam 1/3 ciasta i przygotowałam morning buns - też pyszne
mniam.gif
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
pierwsze koty za płoty.
wywaliłam ciasto do smietniczka
juz na etapie zaczynu mialam wrazenie ze jest za geste, a mimo to dodałam przepisowa ilosc maki, chociaz nie powinnam
w drugim etapie zrobila mi sie tak gesta kula, ze ka stawał ze zgrzytem
dzisiaj wieczorem zrobie kolejne podejscie
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Było mleka dolać i nic by się nie stało
fiesgrins.gif
Ono nie jest bardzo luźne ale tez zdecydowanie nie twarde, powinno się dać łatwo wałkować.
Jak druga próba?
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Za drugim razem wyszło. Ciasto jest niesamowicie plastyczne ale zle je skladałam, zrobiłam zbyt duzo składanek przez co miałam niemal gładkie ciasto drożdzowe z duuuza iloscia masla. Połowe zamroziłam, wykorzystam je do innych wypiekow. Będę probowac kolejny raz, bo przepis jest tego wart.
Przy okazji odkryłam, ze miarki cup, ktore mam sa nierowne. Jak przemierzyłam ilosc wody wg miarki było 80ml, a wg miarki szklanej 60ml. Jak zwazyłam make to zachwialam proporcje, bo miary były niejednakowe stad tez ciasto było za gęste.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Oj, ze składaniem można się pogubić, sama tak raz miałam z marcińskimi rogalami Bajaderki i faktycznie to listkowanie potem po prostu znika. Ale teraz wiesz już co i jak, to na pewno następnym razem się uda
icon_smile.gif

Ja muszę kiedys spróbowac wersji z czekoladą, Atina mnie skusiła
fiesgrins.gif
 

atina

Member
Lut 27, 2008
961
2
0
Dziuniu bardzo cie cieszę:) A ja skusiłam się na morning buns, pycha
lecker.gif
jeszcze raz dzięki z pyszny przepis
cvety.gif
bussi.gif
Moje chyba troszkę za krótko wyrastały, ale już nie mogłam wytrzymać i upiekłam
icon_mrgreen.gif


Tartine_Morning_Bun2.jpg
 

Załączniki

  • Tartine_Morning_Bun2.jpg
    Tartine_Morning_Bun2.jpg
    49.9 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,607
4,008
113
Udało mi się zapomnieć o tym przepisie przez niemal rok, ale jak go wczoraj ponownie "odkryłam", nie było wyjścia....
Ciasto już rośnie, nie mialam z nim żadnych problemów. Zagniatałam ręcznie, moim zmodyfikowanym "bertinetem", praktycznie bez podsypywania mąką (natłuściłam tylko blat odrobiną oleju). Czekam teraz, aż wyrośnie.