Croissanty

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Croissanty, francuskie rogaliki

Źródło przepisu - http://aniceecannella.blogspot.com/2009/02...t-francese.html
Przetłumaczyła z włoskiego Maraa
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

500 g mąki 00 w280/300 ( opcjonalnie 250 g manitoba i 250 g 00)
275 g wody,
25 g masła,
8 g soli,
60 g cukru,
20 g świeżych drożdży,

290 g zimnego masła, ale nie może być zbyt twarde, do rozwałkowania wewnątrz ciasta ( ilość masła można zmniejszyć do 250 g)
1 jajko do posmarowania rogali.

Z podanych składników wyrobić ciasto ( mechanicznie lub ręcznie), sól i masło dodać dopiero w drugim etapie zagniatania. Wyrabiać ok. 20 min, ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Umieścić je w misce, przykryć folią i od razu wstawić do lodówki na ok. 6 godzin, temp. 4-5 st.C

~1. Wyjąć z lodówki masło (290 g), oprószyć mąką i umieścić pomiędzy folią spożywczą ( taką "kieszeń" na masło dobrze jest zrobić z podwójnie albo potrójnie złożonej folii).

~2. Masło rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm. Szerokość powinno mieć zbliżoną do ciasta i 2/3 jego długości. Przykryte folią włożyć do lodówki.
Wygodniej jest chyba rozwałkować najpierw ciasto, które należy ułożyć na tacy, przykryć folią i włożyć do lodówki. Łatwiej jest wtedy określić jakie wymiary ma mieć rozwałkowane masło.

~3. Wyjąć ciasto z lodówki, wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, zagnieść w celu odgazowania i rozwałkować na grubość ok. 1 cm.

~4. Masło wyjąć z lodówki i ułożyć na rozwałkowanym cieście, powinno zająć 2/3 jego długości, na brzegach ciasta zostawić centymetrowy margines.

~5. Wolną częścią ciasta przykryć masło.

~6. Drugą część ciasta złożyć na wcześniej już przykrytą część ( najprościej mówiąc, ciasto trzeba złożyć wzdłuż dłuższego boku na trzy).

~7. Ciasto odwrócić o 90 stopni, tak żeby otwarta część znajdowała się z prawej strony.

~8. Starannie docisnąć palcami wszystkie otwarte krawędzie ciasta, żeby podczas wałkowania nie wydostawało się masło.

~9. Przesuwając wałek wzdłuż ciasta rozwałkować je na grubość ok. 8 mm. Należy pamiętać o równomiernym rozprowadzeniu masła podczas wałkowania.

~10. i ~11. Ponownie złożyć ciasto wzdłuż dłuższego boku na trzy.

~12. Ciasto odwrócić o 90 stopni pamiętając żeby otwarta jego część była ciągle po prawej stronie i ponownie docisnąć wszystkie otwarte krawędzie. Ułożyć na tacy, przykryć folią i wstawić do lodówki na 40 min, temp. 4-5 st.C.

Wszystkie punkty opisują czynności przedstawione na odpowiednio ponumerowanych zdjęciach. Dalszej części nie będę tłumaczyła w punktach, bo właściwie to powtórzyłabym to co już wcześniej zostało napisane. Po schłodzeniu ciasta powtarzać wałkowanie, składanie i chłodzenie jeszcze dwa razy, pamiętając o obracaniu ciasta o 90 stopni. Wałkujemy ciasto zawsze w przeciwnym kierunku niż poprzednio (od pkt 9 do 12). Po trzecim, ostatnim wałkowaniu ciasto należy również chłodzić przez 40 minut.

Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować je na długi i wąski prostokąt o grubości 7/8 mm. Podzielić na równe trójkąty o podstawie 8-10 cm. (Paoletta zrobiła 9 dużych rogali). Zrobić nacięcie (1cm - 1/2 cm) na środku podstawy, rozciągnąć lekko najpierw oba jej końce, a następnie wierzchołek trójkąta. Zwijać trójkąty zaczynając od podstawy i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do wyrośnięcia. Paoletta pisze, że powinny wyrastać w temperaturze 20 st.C, czas od 1,5 do nawet 3 godzin, muszą prawie dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem.
Piec w temperaturze 220 st.C przez 5/6 min następnie obniżyć temperaturę do 180 st.C i piec jeszcze przez 7/8 min albo do momentu zezłocenia rogali.

jswm @ 19 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=934436no to ja poczekam, aż wypróbujecie przepis
icon_mrgreen.gif
Jestem po pierwszym wałkowaniu z masłem. Obyło się na szczęście bez problemów i niespodzianek.
icon_smile.gif

Ciasto przygotowałam dwufazowo - najpierw zrobiłam rozczyn z drożdży, cukru, części wody i mąki, a potem połączyłam go z pozostałą mąką, wodą, solą i na końcu z rozpuszczonym masłem. Zagniotło się szybko i bez podsypywania mąką.
W lodówce spędziło niespełna osiem godzin.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Nie mam pojęcia. Następnym razem potrzymam je dłużej i się okaże.
icon_smile.gif

Myślę, że 12- godzinny cykl produkcyjny określony w przepisie wynika z potrzeby, by w ciągu nocnej zmiany w piekarni przygotować i upiec rogale na śniadanie.
icon_smile.gif

Moje rogale (a właściwie rogaliki) już rosną. Ciasto określam jako łatwe i bardzo jestem ciekawa efektu końcowego.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Gryzę paluchy z nerwów, by po upieczeniu przypominały prawdziwe francuskie croissanty.
icon_wink.gif

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Na pewno będą pyszne! Wypróbowałam już kilka przepisów z blogu Paoletty i na żadnym się nie zawiodłam.
icon_smile.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Marao, rewelacja! Wyszły mi najprawdziwsze w świecie croissanty!
Przepis jest wspaniały i bardzo prosty. Najtrudniejsze okazało się smarowanie wyrośniętych rogalików żółtkiem rozmąconym ze śmietanką. Były tak napompowane powietrzem, że bałam się ich dotknać pędzlem, by nie uzyskać efektu przekłutego balonu. Na szczęście się udało i mogę się cieszyć francuskim śniadaniem w porze obiadu.
icon_wink.gif

Bardzo, bardzo Ci dziękuję!

jswm

Member
Lut 3, 2007
373
0
0
Joanna @ 20 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=934999Marao, rewelacja! Wyszły mi najprawdziwsze w świecie croissanty!
Przepis jest wspaniały i bardzo prosty. Najtrudniejsze okazało się smarowanie wyrośniętych rogalików żółtkiem rozmąconym ze śmietanką. Były tak napompowane powietrzem, że bałam się ich dotknać pędzlem, by nie uzyskać efektu przekłutego balonu. Na szczęście się udało i mogę się cieszyć francuskim śniadaniem w porze obiadu.
icon_wink.gif

Bardzo, bardzo Ci dziękuję!
super!
teraz już muszę spróbować

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Nie zazdrość, tylko bierz się do roboty!
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113

jswm

Member
Lut 3, 2007
373
0
0
jswm @ 22 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=935749zagniotłam ciasto (perfecja/poznańska)
wstawię do lodówki na około 10 h zobaczymy co z tego będzie
Wyszło mi 10 gigantycznych rogali, są pyszne!
szkoda, że "cykl produkcyjny" trwa tak długo... nie mam zamiaru wstawać w nocy, żeby zjeść je na śniadanie

miałam trochę problemów z wałkowaniem, bo choć ciasto jest bardzo plastyczne, nielepiące, to nie umiałam go cienko rozwałkować.

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
jswm @ 23 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=936005Wyszło mi 10 gigantycznych rogali, są pyszne!
szkoda, że "cykl produkcyjny" trwa tak długo... nie mam zamiaru wstawać w nocy, żeby zjeść je na śniadanie
Ależ wcale nie musisz wstawać w nocy, żeby jeść croissanty na śniadanie.
icon_smile.gif
Wczoraj piekłam z tego drugiego przepisu i jest tam informacja, że uformowane już rogale można zamrozić. Wystarczy wyjąć je na 6 godzin przed pieczeniem, może to być późny wieczór, rano rozgrzać piekarnik, posmarować croissanty jajkiem i śniadanie gotowe!
icon_wink.gif

Upiekłam też z tego przepisu i powiem nieskromnie, że wyszły mi wspaniałe! Mają cieniutką, chrupiącą skórkę i miękkie, delikatne wnętrze. Z ciastem nie miałam żadnych problemów, bardzo dobrze się wałkowało. Kształt rogali może nie jest idealny ale to moje pierwsze croissanty jakie upiekłam, kolejne będą zgrabniejsze.
icon_wink.gif
Wyszło mi 11 stuk.

DSC_1629.JPG

DSC_1632.JPG

Załączniki

• DSC_1629.JPG
    DSC_1629.JPG
    179.6 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC_1632.JPG
    DSC_1632.JPG
    173 KB · Wyświetleń: 0

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Mogę wstawić, tylko nie dzisiaj, bo nie mam go przetłumaczonego. Z lenistwa wydrukowałam sobie tylko włoską wersję.
icon_wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy