- Mar 26, 2008
- 2,306
- 383
- 83

Croissanty aromatyzowane
Źródło przepisu: http://aniceecannella.blogspot.com/2010/01...nt-atto-ii.html
Składniki:
275 g mąki manitoba
275 g mąki 00
15 g świeżych drożdży
10 g soli
90 g cukru
1 żółtko
170 g wody
115 / 125 g mleka
30 g masła
tarta skórka z jednej pomarańczy lub cytryny,
1 łyżka rumu,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
290 g masła,
1 jajko do smarowania
Przygotować poolish w 170 g wody rozpuścić drożdże i dodać 150 g mąki, wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Do przygotowanego rozczynu dodać 2-3 łyżki mąki i wymieszać. Ciągle wyrabiając ciasto dodawać kolejno żółtko, połowę cukru, trochę mąki i pozostałą połowę cukru. Kontynuując wyrabianie dodawać pozostałą mąką na przemian z mlekiem, pod koniec dodać sól. Kiedy ciasto będzie już elastyczne i błyszczące dodać skórkę pomarańczową, rum, ekstrakt waniliowy i miękkie masło. Jeszcze raz dokładnie wyrobić. Miskę z ciastem przykryć folią i wstawić na 1 godzinę do lodówki, temp 4-5st.C
Ciasto wyrabiałam ręcznie i zajęło mi to ok. 30 min.
Na 10 min przed wyjęciem ciasta z lodówki należy rozwałkować masło ( ułatwiając to sobie przy pomocy folii spożywczej) na prostokąt o wym. 26x20 cm. Masło nie może być twarde, można je wcześniej trochę powygniatać w dłoniach, żeby miało konsystencję plasteliny.
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 38x22 cm.
Masło ułożyć na cieście, złożyć na trzy, schłodzić przez 10 min i ponownie rozwałkować, złożyć na trzy i schłodzić przez 40 min Wałkowanie, składanie i chłodzenie powtórzyć jeszcze dwa razy. Cały ten proces dokładniej opisałam tutaj.
Po ostatnim chłodzeniu ciasto rozwałkować na długi, wąski prostokąt o grubość 7 mm. Pociąć na trójkąty o podstawie 9 cm i wysokości ok.15 cm, zrobić nacięcie na środku podstawy ok. 1 cm. Uformować rogale i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godz i 45 min
Wyrośnięte posmarować jajkiem i piec w 220st.C przez 5 min, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i piec kolejne 8 min lub do momentu kiedy rogale będą miały ładny złoty kolor.
Upieczone posypać cukrem pudrem.
Przy tych rogalach jest też informacja, że po uformowaniu można je zamrozić. Jeżeli zechcemy je upiec to wystarczy wyjąć je 6 godzin wcześniej i postępować jak wyżej.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: