- Sty 3, 2009
- 27,947
- 2,293
- 113
Przepis wymyślony celem spożytkowania konfitury z płatków róży i pod wpływem tarty wyzwaniowej (gorące masło). Proporcje raczej klasyczne. Pomysł z dodaniem migdałów ściągnięty od Bei.
Kruszonka:
50 g masła
50 g ciemnego cukru (u mnie muscovado)
50 g płatków owsianych (raczej drobnych)
50-60 g mąki (najlepiej razowej orkiszowej lub pszennej, ale jasna też się nadaje)
Masło roztopić w rondlu, rozpuścić w nim cukier. Mąkę i płatki wymieszać w miseczce, zalać je gorącym masłem z cukrem. Na początek biorę 50 g maki, potem ewentualnie nieco dosypuję. Mieszam widelcem, jak się porobią grudki, to znaczy, że konsystencja jest właściwa.
Część mokra:
4 łodygi rabarbaru
2-3 łyżki konfitury z płatków róży
2 łyżki mielonych migdałów
1-2 łyżki ciemnego cukru
Rabarbar oczyścić, pokroić, wymieszać z resztą składników. Przełożyć do foremek lub formy na tartę (u mnie 4 foremki o średnicy 12 cm). Posypać kruszonką i włożyć do pieca rozgrzanego do 180-190 stopni. Piekę około 20 minut, aż się kruszonka zrumieni.
Pyszne na ciepło i na zimno.
Zdjęcia przy okazji.
Kruszonka:
50 g masła
50 g ciemnego cukru (u mnie muscovado)
50 g płatków owsianych (raczej drobnych)
50-60 g mąki (najlepiej razowej orkiszowej lub pszennej, ale jasna też się nadaje)
Masło roztopić w rondlu, rozpuścić w nim cukier. Mąkę i płatki wymieszać w miseczce, zalać je gorącym masłem z cukrem. Na początek biorę 50 g maki, potem ewentualnie nieco dosypuję. Mieszam widelcem, jak się porobią grudki, to znaczy, że konsystencja jest właściwa.
Część mokra:
4 łodygi rabarbaru
2-3 łyżki konfitury z płatków róży
2 łyżki mielonych migdałów
1-2 łyżki ciemnego cukru
Rabarbar oczyścić, pokroić, wymieszać z resztą składników. Przełożyć do foremek lub formy na tartę (u mnie 4 foremki o średnicy 12 cm). Posypać kruszonką i włożyć do pieca rozgrzanego do 180-190 stopni. Piekę około 20 minut, aż się kruszonka zrumieni.
Pyszne na ciepło i na zimno.
Zdjęcia przy okazji.
Ostatnią edycję dokonał moderator: