CRUMBLE Z FIG Z LODAMI LAWENDOWYMI
Kruche ciasto
200 g maki
75 g cukru pudru
75 g miekkiego masla
2 zoltka
szczypta soli
2-3 lyzki zimnej wody
Crumble
1 kg fig
110 g maki
110 g cukru z trzciny cukrowej
90 g maki migdalowej / takiej do robienia marcepanu /
90 g miekkiegio masla
- przygotowac kruche ciato przesiewajac make z cukrem uzywjac wszystkich skladnikow
- zostawic ja w chlodnym miejsc na 1 godzine
- pokryc nia blache do pieczenia / 26 cm srednicy / i upiec "in bianco" / domyslam sie, ze chodzi o pokrycie jej fasola: 10 minut z fasola i 5 minut bez niej /
- schlodzic
- przygotowac crumble tk, aby calosc miala konsystencje w grudki
- umyc figi, usunac szypulki i pokroic je na czastki
- na upieczonym ciescie ulozyc figi, posypac crumble i piec przez 30 minut w temperaturze 180çC
Lody lawendowe
400 g swiezego mleka / takiego z data waznosci do 3-5 dni /
200 smietany
175 g cukru
2 zoltka
2 lyzki kwiatow lawendy / ususzonych /
szczypta suchego rozmarynu
- zagotowac mleko ze smeitana
- zgasic ogien, dodac lawende i rozmaryn, przykryc i zostawic na 30 minut
- ubic zoltka z cukrem, dodajac zimne mleko przefiltrowane / stopniowo, struzka /
- przelozyc calosc do maszynki do lodow, zrobic lody
- cieply crumle podzielic na porcje i podawac z lyzka lodow lawendowych i kwiatami lawendy
Zrodlo: http://www.cavolettodibruxelles.it/2005/07...elato-alla.html
Kto sprobuje, prosze o uwagi...
Kruche ciasto
200 g maki
75 g cukru pudru
75 g miekkiego masla
2 zoltka
szczypta soli
2-3 lyzki zimnej wody
Crumble
1 kg fig
110 g maki
110 g cukru z trzciny cukrowej
90 g maki migdalowej / takiej do robienia marcepanu /
90 g miekkiegio masla
- przygotowac kruche ciato przesiewajac make z cukrem uzywjac wszystkich skladnikow
- zostawic ja w chlodnym miejsc na 1 godzine
- pokryc nia blache do pieczenia / 26 cm srednicy / i upiec "in bianco" / domyslam sie, ze chodzi o pokrycie jej fasola: 10 minut z fasola i 5 minut bez niej /
- schlodzic
- przygotowac crumble tk, aby calosc miala konsystencje w grudki
- umyc figi, usunac szypulki i pokroic je na czastki
- na upieczonym ciescie ulozyc figi, posypac crumble i piec przez 30 minut w temperaturze 180çC
Lody lawendowe
400 g swiezego mleka / takiego z data waznosci do 3-5 dni /
200 smietany
175 g cukru
2 zoltka
2 lyzki kwiatow lawendy / ususzonych /
szczypta suchego rozmarynu
- zagotowac mleko ze smeitana
- zgasic ogien, dodac lawende i rozmaryn, przykryc i zostawic na 30 minut
- ubic zoltka z cukrem, dodajac zimne mleko przefiltrowane / stopniowo, struzka /
- przelozyc calosc do maszynki do lodow, zrobic lody
- cieply crumle podzielic na porcje i podawac z lyzka lodow lawendowych i kwiatami lawendy
Zrodlo: http://www.cavolettodibruxelles.it/2005/07...elato-alla.html
Kto sprobuje, prosze o uwagi...