Crumble z fig z lodami lawendowymi

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
CRUMBLE Z FIG Z LODAMI LAWENDOWYMI

Kruche ciasto

200 g maki
75 g cukru pudru
75 g miekkiego masla
2 zoltka
szczypta soli
2-3 lyzki zimnej wody

Crumble
1 kg fig
110 g maki
110 g cukru z trzciny cukrowej
90 g maki migdalowej / takiej do robienia marcepanu /
90 g miekkiegio masla

- przygotowac kruche ciato przesiewajac make z cukrem uzywjac wszystkich skladnikow
- zostawic ja w chlodnym miejsc na 1 godzine
- pokryc nia blache do pieczenia / 26 cm srednicy / i upiec "in bianco" / domyslam sie, ze chodzi o pokrycie jej fasola: 10 minut z fasola i 5 minut bez niej /
- schlodzic
- przygotowac crumble tk, aby calosc miala konsystencje w grudki
- umyc figi, usunac szypulki i pokroic je na czastki
- na upieczonym ciescie ulozyc figi, posypac crumble i piec przez 30 minut w temperaturze 180çC

Lody lawendowe

400 g swiezego mleka / takiego z data waznosci do 3-5 dni /
200 smietany
175 g cukru
2 zoltka
2 lyzki kwiatow lawendy / ususzonych /
szczypta suchego rozmarynu

- zagotowac mleko ze smeitana
- zgasic ogien, dodac lawende i rozmaryn, przykryc i zostawic na 30 minut
- ubic zoltka z cukrem, dodajac zimne mleko przefiltrowane / stopniowo, struzka /
- przelozyc calosc do maszynki do lodow, zrobic lody
- cieply crumle podzielic na porcje i podawac z lyzka lodow lawendowych i kwiatami lawendy

Zrodlo: http://www.cavolettodibruxelles.it/2005/07...elato-alla.html

Kto sprobuje, prosze o uwagi...
 

Nesia

Member
Cze 22, 2005
640
1
16
Zrobilam.............i czegos brakowalo.........pewnie tych lodow lawendowych ( albo innych o ciekawym smaku...)....bo ja podalam je z waniliowymi( nie mam jak zrobic lodow- brak maszyny... :roll: ).........same figi w ciescie sa za mdle(oczywiscie na moj gust.......)....moze trzeba bylo dodac troche soku z cytryny :dump: :dump: :dump: :dump: ...bo jak robilam dzem figowy to tam dodaje sie plasterki cytryny i wychodzi taki super kwaskowaty smaczek........ :roll: :roll: :roll: :roll:

No nic.....sprobuje jeszcze raz z ta cytryna...........czy mozna robic domowe lody bez maszyny, bo pewnie caly szkopul w tym przepisie tkwi w tych aromatycznych lodach :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy