Crunch czyli angielskie chrupiące kwadraty

melmire

Member
Paź 22, 2004
2,348
0
0
Donosze ze crunch z platkow gryczanych jest wart grzechu
mniam.gif

Wyszedl mi bardziej chrupiacy niz ostatni owsiany, moze dlatego ze platki sa mniejsze, a ja dodatkowo podprazylam je na patelni.
Podejrzewam ze i z platkami fasolowymi bylby dobry, moze to pomysl na wciskanie dzieciom fasoli i grochu?
 

Pinkberry

Member
Lut 17, 2008
309
0
0
Zrobiłam z płatków 5 zbóż, wyszły niesamowite, pokroiłam je w wąskie paski, żeby zrobić batoniki, ale mi sie nie chciało :D Jutro je posklejam i wtedy wrzucę zdjęcia
icon_smile.gif
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
to juz pewnie jest wariacja na temat, bo wsypalam tam jeszcze troche ziarenek, zurawine i zmniejszylam ilosc masla na korzysc bezcholesterowego tluszczu (olej z owocow czerwonej palmy) ale i tak wyszly pyszne
icon_mrgreen.gif


ciasteczka_m10001.JPG
 

Załączniki

  • ciasteczka_m10001.JPG
    ciasteczka_m10001.JPG
    93 KB · Wyświetleń: 0

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Juz od jakiegos czasu sie do nich przymierzam. Melmire, piszesz, ze wyprobowalas z melasa. Mam taki zaczety sloik i jakos do niczego nie schodzi. Wtedy zamiast miodu, czy zmniejszyc ilosc cukru. Nie chce by wyszly przerazliwe slodkie.
 

sunnyshine

Member
Lip 11, 2007
861
1
0
A może zamiast kroić w kwadratu od razu upiec w formie ciasteczek ?? Proszę o szybka odpowiedź, bo zaraz lecę robić ;)).
 

sunnyshine

Member
Lip 11, 2007
861
1
0
Jednak ciastek się nie dało zrobić
icon_razz.gif
. Upiekłam w najprostszej wersji - tylko otręby i płatki. Troszkę zmodyfikowałam przepis - połowę tłuszczu zamieniłam na mleko i dodałam jedno jajko, żeby sie jakoś trzymało. Zawiniłam, bo za dużą blaszkę wzięłam i wyszły mi takie "plackacze", ale za to jakie pyszne ;)). Ciut za słodkie. Następnym razem dodam mniej cukru i posiekanych orzechów.
 

Eskowym

Member
Maj 4, 2008
4
0
0
sunnyshine @ 14 Mar 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=675203Jednak ciastek się nie dało zrobić
icon_razz.gif
. Upiekłam w najprostszej wersji - tylko otręby i płatki. Troszkę zmodyfikowałam przepis - połowę tłuszczu zamieniłam na mleko i dodałam jedno jajko, żeby sie jakoś trzymało. Zawiniłam, bo za dużą blaszkę wzięłam i wyszły mi takie "plackacze", ale za to jakie pyszne ;)). Ciut za słodkie. Następnym razem dodam mniej cukru i posiekanych orzechów.
Ja też zastąpiłem połowę masła mlekiem i 1 jajkiem. Ilość cukru zmniejszyłem do 65 g i jak dla mnie jest ok! A migdały chyba lepiej wrzucić do środka, bo tak może być problem z krojeniem ;)
Ponadto do moich ciasteczek zamiast imbiru dałem cynamon i przyprawę do piernika! Pyyyyszne
icon_smile.gif
 

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
donosze wszystkim zainteresowanym, ze platki gryczane sa do kupienia w Netto, cos kolo 1.50 za paczke 250 gr

kupilam je specjalnie do crunchu
jutro robie!
 

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
zrobilam! Z mniejsza iloscia cukru.
I stwierdzilam, ze ten przepis sie dla mnie nie nadaje

1/3 ciasta zjadlam na surowo przy mieszaniu- dobre bylo
pozniej troche mi sie zapomnialo, ze blaszka jest w piekarniku...
czesci przypalone zjadlam jeszcze cieple prosto z blachy celem zatarcia sladow...
Nieprzypalonego tez musialam sprobowac ( pyyyycha)

jak nic sie nie nadaje, zbyt zarloczna jestem!
 

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Lisko, bardzo dziękuję za ten przepis!
cvety.gif

Ten crunch jest naprawdę PRZEPYSZNY
mniam.gif
Nie będę już robiła żadnych innych ciastek owsianych, bo po co, skoro to jest TEN
icon_wink.gif
smak.

Robiłam na próbę z połowy porcji w małym naczyniu żaroodpornym i już prawie wszystko zjadłam
icon_redface.gif
Zmniejszyłam trochę ilość cukru (40g demerery na 50 g masła, i tak bardzo słodkie), dodałam też trochę rodzynek.

Mniam!
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,200
2,755
113
I ja dziś trafiłam na ten przepis. Wszystko zgodnie z przepisem, nie zmniejszłam ilości cukru. Dla mnie nie są za słodkie, za to są po wystygnięciu za twarde. A może takie miały być
icon_question.gif


Tak wyglądały gorące, ale już pokrojone (nożem do pizzy świetnie się pokroiło)

DSC02425.JPG

a takie są po wystygnięciu

DSC02426.JPG

No i nie są posypane po wierzchu, bo płatki migdałowe wyszły
icon_mrgreen.gif
.
 

Załączniki

  • DSC02425.JPG
    DSC02425.JPG
    93.6 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC02426.JPG
    DSC02426.JPG
    93.3 KB · Wyświetleń: 0

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
W smaku pyszne ale nie wiem czemu po upieczeniu (nawet gdy już ostygło) kruszy się okropnie, nie jestem w stanie ukroić kwadratu bo się rozpada
icon_frown.gif

Zrobiłam z płatków lidlowych (drobniutkie), wszystko było zgodnie z przepisem. Co mogło być przyczyną?
Na pewno jeszcze dam szansę i spróbuję bo w smaku super
icon_biggrin.gif
 

Marianka

Member
Cze 24, 2008
22
0
0
Dołączam się do zachwytów. Crunch wyszedł pyszny. Wszyscy się nim zachwycają. Zmniejszyłam ilość cukru o połowę i mimo to jak dla mnie troche za słodkie, następnym razem dam 30/40 g. Pewnie dlatego, że dałam też rodzynki i inne suszone owoce. Polecam też wypróbować z cynamonem i innymi dodatkami np. płatkami kukurydzianymi i nasionkami:)
Rzeczywiście kruszy się i jak wspomniała autorka należy pokroić go jeszcze na ciepło, najlepiej w tym wypadku sprawdza się nóż do pizzy.
Dziękuję za super przepis:)
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy