Crunch czyli angielskie chrupiące kwadraty

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0

110 g margaryny lub masła
110 g cukru
1 łyżka miodu lub syropu kukurydzianego lub klonowego

Wymieszać w garnuszku i podgrzewać, aż cukier i masło się rozpuszczą i połaczą.

Dodać:
225 g otrębów owsianych lub płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżeczkę mielonego imbiru

Przełożyć do kwadratowej lub prostokątnej formy. Posypać płatkami migdałów (niekoniecznie).
Piec w temperaturze 190 st C przez 15 minut.
Po upieczeniu jeszcze ciepłe pokroić w kwadraty, ale pozostawić w blaszce aż do całkowitego wystudzenia.To bardzo ważne, bo one zaraz po upieczeniu są miękkie i się rozpadają, a z czasem stygnięcia stają się twarde i chrupkie.

Smacznego

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
nie mam płatków teraz bo już by mnie tu nie było ale mi to wygląda na szybkie proste i pyszne więc jak najszybciej bede robić ajj 8)

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
A czy te ciasteczka można przechowywać dłużej w puszce tak jak kruche ciastka?

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
no kurcze miały być muffiny ale tak mi ten przepis sie spodobał ze pieke jutro :lol:

powiedz lisko jeszcze jakiej wielkości ma być blaszka i czy można imbir wywalić :mrgreen: albo zastąpić czymś :mrgreen: i czy na ciepło można jesc czy przestudzić

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
ja piekę w kwadratowej o boku 26 cm. Czy można wywalić imbir? Hmn, pewnie tak, a czemu chcesz to zrobić, nie lubisz imbiru?
koniecznie je trzeba przestudzić. One jak sa ciepłe, to się rozwalają, bo są miękkie. Jak wystygną robią się chrupiące i twarde. Dlatego też trzeba je zaraz po wyjęciu z piekarnika pokroić, ale zostawić w blaszce do ostudzenia.
Kiedy zrobiłam je pierwszy raz, tak mi się chciało zjeść jednego, że zaczęłam wyjmować gorące i wszystko mi się rozwaliło. Myślałam, że w przepisie brakuje mąki, ale zadzwoniłam do autora przepisu i okazało się, że wszystko jest ok, tylko trzeba poczekać chwilę 8)

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Buuu w końcu nie zrobiłam dziś :roll: stoją w kolejce i moge powiedzieć tylko tyle, że kiedyś zrobie na pewno :!: a za imbirem ani nie przepadam, ani nie mam go w domu :mrgreen: ale i tak bede musiała iść po płatki więc najwyżej kupię i dam połowe porcji.

Alka

Member
Wrz 17, 2004
1,610
0
0
Upiekłam dając 3/4 płatków i 1/4 otrębów. Coby były mniej zdrowe to na każdym kwadraciku zrobiłam kleks z białej czekolady.
Smakowały wszystkim, a że zrobiłam podwójną porcję i do tego jeszcze kawał ciasta drożdżowego, i małe pączusie to postały ciasteczka 3 dni na stole. Po tym czasie zmiękły - przestały być takie cudnie chrupiące, ale były równie pyszne jak na początku i wtedy dzieci je zaczęły jeść (bo chrupiące były dla nich zbyt twarde )

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Zrobiłam te ciasteczka i bardzo przypominają mi one sezamki, są tylko troszkę za tłuste gdy bierze się je do ręki, ale chyba taka ich uroda
icon_smile.gif

Robiłam je ze zwykłych płatków "Górskich" i płatków jęczmiennych.

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
kasha, jak smakowały ciasteczka z płatkami "górskimi"? bo one większe i twardsze od zwykłych.

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
No, wreszcie zrobiłam wczoraj
pyszne są, ale moje wcale nie wyszły twarde i chrupiące :lol: tzn dałam chyba za duże płatki, no i bakalie. Troszkę się rozpadają niestety, pewnie z tego samego powodu, ale w smaku ekstra, przypominają trochę Cheeriosy, następnym razem dam mniej cukru a jeszcze więcej miodu!
Liseczko dziękuję za pyszny, szybki zdrowy i nietuczący przepis :!:

melmire

Member
Paź 22, 2004
2,348
0
0
Aaaaach, od tygodnia robie crucha za crunchem!
Z cukru bialego, trzcinowego, z trzcinowego kompletnego.
Z melasa, syropem klonowym, mieszanka miodu z syropem, z miodem.
Dzis wlasnie zrobilam z cukrem "kompletnym", za to zupelnie zapomnialam (zafrapowana konsystencja i zapachem cukru) o dodaniu miodu. I tak wyszlo dooobre, bardziej kruche, a mniej slodkie niz z cukrem bialym czy trzcinowym.
Niedlugo przymierze sie do robienia z innych platkow, mysle ze gryczane moglyby byc zupelnie niezle, mniam.

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
melmire @ 20 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=664223Aaaaach, od tygodnia robie crucha za crunchem!
Z cukru bialego, trzcinowego, z trzcinowego kompletnego.
Z melasa, syropem klonowym, mieszanka miodu z syropem, z miodem.
Dzis wlasnie zrobilam z cukrem "kompletnym", za to zupelnie zapomnialam (zafrapowana konsystencja i zapachem cukru) o dodaniu miodu. I tak wyszlo dooobre, bardziej kruche, a mniej slodkie niz z cukrem bialym czy trzcinowym.
Niedlugo przymierze sie do robienia z innych platkow, mysle ze gryczane moglyby byc zupelnie niezle, mniam.
To chyba należy Ci sie medal
icon_mrgreen.gif
Nie mogłabys podesłać mi z pół blachy tego 'crunchyku'? ;)

melmire

Member
Paź 22, 2004
2,348
0
0
Medal z ziemniaka?
gruebel_2.gif
icon_mrgreen.gif

Jutro bede robila dwie blachy, jedna gryczana, a druga zwykla, bo chlop nie lubi gryki
icon_smile.gif
wynik eksperymentu opisze
icon_smile.gif

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
A skąd płatki gryczane?
icon_eek.gif
W Polsce pewnie nie do ujrzenia nawet, a szkoda...

melmire

Member
Paź 22, 2004
2,348
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
icon_eek.gif

Poszukam tego cuda
icon_mrgreen.gif
Aleś mnie zaskoczyła, myślałam, że w Polsce nie do kupienia takie novum
gruebel_2.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy