Pyszna, naprawdę pyszna cukinia, już na drugi dzień po przygotowaniu. Przepis mój, własny pomysł
, inspiracje od miłej Pani sąsiadki.
Polecam wszystkim gorąco, bo warto spróbować, mniam
Ja podaję składniki na zalewę na 8 szt. pięknych dorodnych cukiń.
1,5 - 2 szklanek octu,
6 szklanek wody,
1,5 - 2 szklanek cukru (próbowac
),
1 szklana oleju,
2 płaskie łyżki soli
1 przyprawa curry ok. 20 g,
garść ziaren jałowca, (ew. ziele angielskie)
listki laurowe ( na tzw. oko),
ew. parę ząbków czosnku.
Cukinię obrać i pokroić na cieniutkie plasterki jak na mizerię. Składniki na zalewę zagotować. Cukinię umieścić a tak naprawdę upchać i zalać przestygniętą zalewą. Zakręcić mocno i pasteryzować przez ok. 30 minut. Następnie obrócić "do góry nogami" i poczekać jeden dzień. Następnego dnia jeden słoik otworzyć do degustacji i zjeść troszkę a do tego kanapka z szyneczką,i nie potrzeba nic więcej, mniam Polecam gorąco. Resztę słoików zanieść do piwnicy i czekać do zimy - będzie jak znalazł
Słoików wyszło mi 12 0,5 litrowych z tymże jeden zaraz zjedliśmy. Reszta poszła do piwnicy, żeby nie kusiła.
Zdjęcia w zimie.

Polecam wszystkim gorąco, bo warto spróbować, mniam

Ja podaję składniki na zalewę na 8 szt. pięknych dorodnych cukiń.
1,5 - 2 szklanek octu,
6 szklanek wody,
1,5 - 2 szklanek cukru (próbowac

1 szklana oleju,
2 płaskie łyżki soli
1 przyprawa curry ok. 20 g,
garść ziaren jałowca, (ew. ziele angielskie)
listki laurowe ( na tzw. oko),
ew. parę ząbków czosnku.
Cukinię obrać i pokroić na cieniutkie plasterki jak na mizerię. Składniki na zalewę zagotować. Cukinię umieścić a tak naprawdę upchać i zalać przestygniętą zalewą. Zakręcić mocno i pasteryzować przez ok. 30 minut. Następnie obrócić "do góry nogami" i poczekać jeden dzień. Następnego dnia jeden słoik otworzyć do degustacji i zjeść troszkę a do tego kanapka z szyneczką,i nie potrzeba nic więcej, mniam Polecam gorąco. Resztę słoików zanieść do piwnicy i czekać do zimy - będzie jak znalazł

Słoików wyszło mi 12 0,5 litrowych z tymże jeden zaraz zjedliśmy. Reszta poszła do piwnicy, żeby nie kusiła.
Zdjęcia w zimie.
Ostatnią edycję dokonał moderator: