Cukinia z imbirem

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Cukinia z imbirem

Źródło przepisu - H. Szymanderska "Bakłażan, cukinia, patison"

1 kg młodej cukinii
1 kg cukru
1 1/2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego imbiru
sok i otarta skórka z 1 dużej soczystej cytryny

Cukinie obrać i pokroić w półplasterki. Ułożyć w rondlu z grubym dnem, przesypując pozostałymi składnikami.
Przykryć i zostawić w chłodnym miejscu na 30 - 50 minut, po czym delikatnie wymieszać. Postawić na ogniu, gotować 5 - 7 minut, zdejmując pianę i delikatnie mieszając. Miękką przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć i "pasteryzować" pod kocem.
Doskonała do deserów, ciast i ciasteczek.

Moje uwagi:
Zrobiłam z 2 kg cukinii, dając do nich około 1,5 kg cukru.
Imbir utarłam na tarce.
Zapowiada się bardzo smacznie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
I rzeczywiście jst pyszna!
mniam.gif

Nie mam pojęcia, do czego porównać ten smak, ale jest niezwykły - świeży, orzeźwiający, cytrynowy, pikantny, a jednocześnie słodki. Smażyłam ją nieco inaczej, jak w przepisie - wczoraj doprowadziłam do wrzenia na bardzo małym ogniu i pogotowałam ze dwie, trzy minuty i dziś kilkakrotnie to samo powtórzyłam, dzięki czemu plasterki cukinii nie rozgotowały się, tylko są jędrne i apetycznie przezroczyste.
Na pewno zrobię jeszcze jedną porcję. Będę ją dodawać do lodów i deserów na wielką okazję.
icon_wink.gif

cukinia_z_imbirem.jpg

Załączniki

• cukinia_z_imbirem.jpg
    cukinia_z_imbirem.jpg
    21.9 KB · Wyświetleń: 2

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
zrobiłam ,tylko nie doczytałam ,ze cukinie trzeba obrać ,ups ,ale i tak pyszne zielone tylko
icon_mrgreen.gif
,a i z limonką zamiast cytryna
tak samo zrobiłam też jabłka (w kostce) papierówki(tylko cukru dałam malutko) jej jakie to dobre -delicja
Zrobiłam tez jabłka papierówki z skórka cytryny ,pomarańczy i limonek + goździk -też delicja -sok dałam pomarańczowy i limonkowy

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Margot, głęboko wierzyłam, że się skusisz na tę delicję i się jak zwykle nie zawiodłam...
icon_mrgreen.gif

Robię już trzecią partię tych konfitur - tym razem z samymi cytrynami (pięć sztuk na 2 kg cukinii).
mniam.gif

Zmieniłam nieco procedurę: obrane młodziutkie cukinie pozbawiałam gniazd nasiennych i kroiłam w kosteczkę.
Smażyłam przez kilka dni (studząc i zagotowując na małym ogniu) do uzyskania gęstego syropu. Cukinie wyglądają jak kandyzowane owoce egzotyczne, a smakują jeszcze lepiej.
icon_smile.gif

A sam syrop cytrynowo - imbirowy rozcieńczony wodą, schłodzony w lodówce i podany z plasterkami cytryny smakuje jak najlepsza lemoniada.
mniam.gif

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Joanna @ 23 Aug 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=741535Margot, głęboko wierzyłam, że się skusisz na tę delicję i się jak zwykle nie zawiodłam...
icon_mrgreen.gif

Robię już trzecią partię tych konfitur - tym razem z samymi cytrynami.
mniam.gif

Zmieniłam nieco procedurę: obrane młodziutkie cukinie pozbawiałam gniazd nasiennych i kroiłam w kosteczkę.
Smażyłam przez kilka dni (studząc i zagotowując na małym ogniu) do uzyskania gęstego syropu. Cukinie wyglądają jak kandyzowane owoce egzotyczne, a smakują jeszcze lepiej.
icon_smile.gif

A sam syrop cytrynowo - imbirowy rozcieńczony wodą, schłodzony w lodówce i podany z plasterkami cytryny smakuje jak najlepsza lemoniada.
mniam.gif
o następna porcję cukinii tak zrobię i będę pamiętać ,że należy obrać
icon_mrgreen.gif

a jabłka z cytryna i imbirem ,są nieludzko pyszne

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
3,007
274
83
Ja też podnoszę, bo chyba zrobię w tymroku, chociaż generalnie szukam bardziej "cukiniochłonnych" przepisów
icon_smile.gif

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
3,007
274
83
tak, robiłam ją w tym roku, nawet komentowałam (ostatni komentarz). To najlepsza sałatka z cukinii jaką robiłąm w życiu i na 100 % będę ją robić w przyszłości
icon_smile.gif

Zresztą widzę, że Ty wpisałaś ten przepis, jestem bardzo wdzięczna
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy