- Lis 28, 2005
- 33,925
- 6,344
- 113
Cukinia z imbirem
Źródło przepisu - H. Szymanderska "Bakłażan, cukinia, patison"
1 kg młodej cukinii
1 kg cukru
1 1/2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego imbiru
sok i otarta skórka z 1 dużej soczystej cytryny
Cukinie obrać i pokroić w półplasterki. Ułożyć w rondlu z grubym dnem, przesypując pozostałymi składnikami.
Przykryć i zostawić w chłodnym miejscu na 30 - 50 minut, po czym delikatnie wymieszać. Postawić na ogniu, gotować 5 - 7 minut, zdejmując pianę i delikatnie mieszając. Miękką przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć i "pasteryzować" pod kocem.
Doskonała do deserów, ciast i ciasteczek.
Moje uwagi:
Zrobiłam z 2 kg cukinii, dając do nich około 1,5 kg cukru.
Imbir utarłam na tarce.
Zapowiada się bardzo smacznie.
Źródło przepisu - H. Szymanderska "Bakłażan, cukinia, patison"
1 kg młodej cukinii
1 kg cukru
1 1/2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego imbiru
sok i otarta skórka z 1 dużej soczystej cytryny
Cukinie obrać i pokroić w półplasterki. Ułożyć w rondlu z grubym dnem, przesypując pozostałymi składnikami.
Przykryć i zostawić w chłodnym miejscu na 30 - 50 minut, po czym delikatnie wymieszać. Postawić na ogniu, gotować 5 - 7 minut, zdejmując pianę i delikatnie mieszając. Miękką przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć i "pasteryzować" pod kocem.
Doskonała do deserów, ciast i ciasteczek.
Moje uwagi:
Zrobiłam z 2 kg cukinii, dając do nich około 1,5 kg cukru.
Imbir utarłam na tarce.
Zapowiada się bardzo smacznie.
Ostatnią edycję dokonał moderator: