Cukinia z piekarnika

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Tę smaczną zapiekankę podaje się na południu Francji jako gorącą przystawkę lub jako danie główne. Ja przepis na nią znalazłam w "Smakach i aromatach". Jeśli mieliście na obiad rosół, to na pewno został kawałek wołowiny lub kurczaka. W sam raz żeby zrobić obiad na następny dzień.
Składniki
4 małe cukinie
25 dkg wołowiny z rosołu ( może być i kurczak)
1/2 filiżanki rosołu
2 średnie cebule
4 pomidory ( ja wzięłam 40 dkg puszkę krojonych pomidorów bez skórki - są mniej wodniste)
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku ( brałam suszony - płaską łyżeczkę)
5 dkg utartego sera (ementaler, gouda)
oliwa z oliwek
natka pietruszki
sól, pieprz

Cukinie myjemy, kroimy w 1-centymetrowe plastry, posypujemy łyżką soli i zostawiamy na sicie, aby wyciekł sok.
W tym czasie mielemy mięso. Cebule drobno siekamy, tak samo czosnek i obrane ze skórki pomidory. Ja już miałam gotowe pomidory w puszce. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy cebulę, wkładamy mięso i smażymy, stale mieszając, przez kilka minut. Dodajemy połowę pomidorów, tymianek, sól, pieprz i czosnek. Wlewamy gorący rosół i odstawiamy patelnie z ognia.
Osuszamy ściereczką plasterki cukinii. Rozgrzewamy na dużej patelni 3 łyżki oliwy i na mocnym ogniu osmażamy cukinię z obu stron na złoty kolor.
W żaroodpornym naczyniu układamy warstwy cukinii, mięsa i posiekanych pomidorów. Na wierzchu rozsypujemy ser i pietruszkę. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 st. Podajemy na obiad z ryżem, na przekąskę z bagietką.
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
W zależności od wielkości formy mogą wyjść 2 lub 3 warstwy, a nawet tylko jedna. To nie wpływa na smak tej doskonałej zapiekanki.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Zajrzałam po pomysł na dzisiejszy obiad i tradycyjnie się nie zawiodłam.
Przepis dostosowałam do zawartości lodówki i nieco zmieniłam.
Oprócz cukinii wykorzystałam dwa średnie bakłażany, które pokroiłam w plastry, doprawiłam ziołami z solą, pokropiłam oliwą i upiekłam na blasze w piekarniku. Cukinie potraktowałam tak samo.
Zamiast gotowanego mięsa dałam surowe mielone z szynki, które poddusiłam z cebulą, czosnkiem, pomidorami i świeżymi ziołami (tymiankiem, oregano i estragonem). Na spód poszły bakłażany, potem mięso z pomidorami, cukinia i ementaler z pietruszką. Zapowiada się pyszne danie.
Bardzo dziękuję za inspirację!

EDIT:
Było pyszne!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

madziawoj

Member
Lut 27, 2008
245
0
16
Seniorko, a czy zamiast cukinii mogłabym użyć kabaczka? Bo mam akurat dwa duże i zastanawiam się co z nimi zrobić. I baklażany też mam:)
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Madziawoj, nie było mnie dzisiaj w domu, i dopiero teraz zobaczyłam tę wiadomość. Oczywiście, że może być kabaczek, ale do tej pory już na pewno sobie poradziłaś bez mojej pomocy. Wybacz i pozdrawiam
wink.gif

PS. Zapomniałam dodać, że jeśli już, to tylko młode i małe kabaczki nadają się do tej potrawy. Duże raczej do faszerowania.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Joanno,jesteś nieoceniona z pomysłami. Mam nadzieję, że było doskonałe. Gratuluję i ściągnę od Ciebie niektóre innowacje, oprócz mięsa surowego, bo ja te cukinie robię, żeby zużytkować z pożytkiem mięso gotowane. Pozdrawiam i smacznego
lecker.gif
 

madziawoj

Member
Lut 27, 2008
245
0
16
seniorka @ 31 Aug 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=888010Madziawoj, nie było mnie dzisiaj w domu, i dopiero teraz zobaczyłam tę wiadomość. Oczywiście, że może być kabaczek, ale do tej pory już na pewno sobie poradziłaś bez mojej pomocy. Wybacz i pozdrawiam
wink.gif

PS. Zapomniałam dodać, że jeśli już, to tylko młode i małe kabaczki nadają się do tej potrawy. Duże raczej do faszerowania.
Nie spóźniłaś się Seniorko bo ja ten obiad planowałam na jutro:). Ale rzeczywiście moje kabaczki są duże, więc nie będą się nadawać do pieczenia. Ale przy najbliższej okazji wypróbuję bo przepis wygląda zachęcająco.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Cieszę się, że moja modyfikacja przypadłła Ci do gustu.
Od dawna nie odsalam bakłażanów i cukinii, bo uważam, że pozbawia się je w ten sposób cenncyh soli mineralnych i smaku. Pokrojone w plastry pieką się szybciutko i nie nasiąkają olejem jak przy smażeniu.
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Muszę i ja wypróbować bez wstępnego solenia, bo to zajmuje dużo czasu i, masz rację, chłonie tłuszcz jak gąbka. Dzięki za podpowiedż
lecker.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy