Tę smaczną zapiekankę podaje się na południu Francji jako gorącą przystawkę lub jako danie główne. Ja przepis na nią znalazłam w "Smakach i aromatach". Jeśli mieliście na obiad rosół, to na pewno został kawałek wołowiny lub kurczaka. W sam raz żeby zrobić obiad na następny dzień.
Składniki
4 małe cukinie
25 dkg wołowiny z rosołu ( może być i kurczak)
1/2 filiżanki rosołu
2 średnie cebule
4 pomidory ( ja wzięłam 40 dkg puszkę krojonych pomidorów bez skórki - są mniej wodniste)
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku ( brałam suszony - płaską łyżeczkę)
5 dkg utartego sera (ementaler, gouda)
oliwa z oliwek
natka pietruszki
sól, pieprz
Cukinie myjemy, kroimy w 1-centymetrowe plastry, posypujemy łyżką soli i zostawiamy na sicie, aby wyciekł sok.
W tym czasie mielemy mięso. Cebule drobno siekamy, tak samo czosnek i obrane ze skórki pomidory. Ja już miałam gotowe pomidory w puszce. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy cebulę, wkładamy mięso i smażymy, stale mieszając, przez kilka minut. Dodajemy połowę pomidorów, tymianek, sól, pieprz i czosnek. Wlewamy gorący rosół i odstawiamy patelnie z ognia.
Osuszamy ściereczką plasterki cukinii. Rozgrzewamy na dużej patelni 3 łyżki oliwy i na mocnym ogniu osmażamy cukinię z obu stron na złoty kolor.
W żaroodpornym naczyniu układamy warstwy cukinii, mięsa i posiekanych pomidorów. Na wierzchu rozsypujemy ser i pietruszkę. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 st. Podajemy na obiad z ryżem, na przekąskę z bagietką.
Składniki
4 małe cukinie
25 dkg wołowiny z rosołu ( może być i kurczak)
1/2 filiżanki rosołu
2 średnie cebule
4 pomidory ( ja wzięłam 40 dkg puszkę krojonych pomidorów bez skórki - są mniej wodniste)
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku ( brałam suszony - płaską łyżeczkę)
5 dkg utartego sera (ementaler, gouda)
oliwa z oliwek
natka pietruszki
sól, pieprz
Cukinie myjemy, kroimy w 1-centymetrowe plastry, posypujemy łyżką soli i zostawiamy na sicie, aby wyciekł sok.
W tym czasie mielemy mięso. Cebule drobno siekamy, tak samo czosnek i obrane ze skórki pomidory. Ja już miałam gotowe pomidory w puszce. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy cebulę, wkładamy mięso i smażymy, stale mieszając, przez kilka minut. Dodajemy połowę pomidorów, tymianek, sól, pieprz i czosnek. Wlewamy gorący rosół i odstawiamy patelnie z ognia.
Osuszamy ściereczką plasterki cukinii. Rozgrzewamy na dużej patelni 3 łyżki oliwy i na mocnym ogniu osmażamy cukinię z obu stron na złoty kolor.
W żaroodpornym naczyniu układamy warstwy cukinii, mięsa i posiekanych pomidorów. Na wierzchu rozsypujemy ser i pietruszkę. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 st. Podajemy na obiad z ryżem, na przekąskę z bagietką.