Cukinie marynowane z miodem

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Tak
icon_razz.gif
Zrobiłam za dużo trochę, zjedliśmy połowę, reszta w słoiku (w lodówce, oczywista) stoi już trzeci dzień i nadal chrupie, choć pokroiłam na cienkie kawałki. Jest delikatna, a zarazem ma swój smaczek...
lecker.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
dziekuje, choc myslalam o reniam.
czy nie sflaczeja po pasteryzacji?
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Hmm... ja nie pasteryzowałam. Na pewno nie mogę powiedzieć,że te u mnie są sflaczałe - a raczej były, bo dziś zjedliśmy resztę
icon_razz.gif
. I zakupiliśmy nowe, by znów zrobić. Moim zdaniem, to nawet - im dłużej (w granicach rozsądku
icon_exclaim.gif
) stoją, tym więcej smaku nabierają, bardziej przechodzą chilli.

Więc - były nadal chrupiące.
lecker.gif

Tak sobie myślę, że gdyby zamiast w plastry pokroić w kostkę - to raczej nie sflaczeją.

icon_smile.gif
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
chetnie bym sie jeszcze dowiedziala ile to jest duzo albo bardzo duzo czosnku.
Dalam prawie glowke. To chyba nie za malo?
Ocet ryzowy, bo winnego na stanie nie bylo
icon_rolleyes.gif

i pieprz cayenne, bo papryczki rownierz niet.
Zapowiada sie niezle.

A!
Tej zalewy jest rzeczywiscie baaardzo malo, ale cukinia puszcza sok i szybko sie wszystko zatapia.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
cukinia im dluzej stoi tym lepsza.
Wytrzymala 4 dni
ziola chyba lepiej utrzec w mozdzierzu

i wrzucalam do piekarnika
razem z marchewka i cebula i czosnkiem.
daumen.gif
 

reniam

Member
Lut 17, 2006
592
0
0
Moja cukinia jest chrupiąca i równie smaczna jak 4 m-ce temu.Zdaje się,że ocet zapobiega flaczeniu.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
a na 4 mce trzeba pasteryzowac, bo w lodowce sie zepsuje

sprawdzilam
zahnlos.gif


popelniam z suchymi pomidorami moze tym razem?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Marga

Member
Wrz 16, 2004
554
0
0
Cukinia jest pyszna, ze palce lizac
icon_smile.gif
.
Zapodalam ja jako przekaske.
Polecam, bo smakowo jest to bardzo udana kompozycja, tania i malo czaso- i pracochlonna.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Zamiast rozmarynu którego nie lubie, dałam bazylię. Robię to juz od kiedy pojawiły się świeże cukinie , czas więc o tym napisać. To najlepsze z cukinii co jadłam w życiu i mam zamiar zapasteryzować trochę na zimę. Przepis poszedł między ludzi.
Zdjęcie nie bardzo, ponieważ zostało zrobione telefonem, gdybym czekała na aparat, znowu nie byłoby czego fotografować
 

Załączniki

  • storczyki_i_cukinia_006.jpg
    storczyki_i_cukinia_006.jpg
    184.5 KB · Wyświetleń: 0

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Elka

Well-known member
Sty 27, 2006
3,809
518
113
To czy przypadlo do gustu czy smak taki sobie? ;)

Jeśli przypadło - super, a jeśli taki sobie - to trudno, każdy szuka potrawy na swój gust
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: