No mam nadzieje ze ktos zrobi ta potrawe, bo ostatnio syndromu dostaje a danko pyszne jest i szkoda zebym tylko ja je znala i sie nim zajadala
wg Giada De Laurentiis
2 lyzeczki oliwki z oliwy
5 nieduzych cukini pokrojonych w skosne plastry ( okolo 2 cm)
1/2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki pieprzu
1 szklanki slodkiej smietanki
1 szklanka startej mozarelli
1 szklanka startej Fontiny
6 szklanek startego Pecorino Rornano
1 szklanka tartej bulki
czosnek zmiazdzony ( opcjonalnie)
zielona pietruszka do posypania
Nagrzewamy piekarnik do 175 C
Zaroodporne naczynie smarujemy oliwa z oliwek , nastepnie ukladamy warstwe cukini, doprawiamy sola i pierzem, wlewamy 1/3 szklanki slodkiej smietanki, ukladamy starta mozarelle i fontine,
Wierzch posypujemy 2 lyzkami Pecorino Romano ca nastepnie 1/3 szklanki bulki tartej, powtarzamy ta czynnosc jeszcze 2 razy.
Pieczemy nie przykryte przez oklolo 40 minut. Podawac posypane zielona pietruszka
P.S Mozna tak samo zrobic na grilu ( takim z klapka
) , pyszne

wg Giada De Laurentiis

2 lyzeczki oliwki z oliwy
5 nieduzych cukini pokrojonych w skosne plastry ( okolo 2 cm)
1/2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki pieprzu
1 szklanki slodkiej smietanki
1 szklanka startej mozarelli
1 szklanka startej Fontiny
6 szklanek startego Pecorino Rornano
1 szklanka tartej bulki
czosnek zmiazdzony ( opcjonalnie)
zielona pietruszka do posypania
Nagrzewamy piekarnik do 175 C
Zaroodporne naczynie smarujemy oliwa z oliwek , nastepnie ukladamy warstwe cukini, doprawiamy sola i pierzem, wlewamy 1/3 szklanki slodkiej smietanki, ukladamy starta mozarelle i fontine,
Wierzch posypujemy 2 lyzkami Pecorino Romano ca nastepnie 1/3 szklanki bulki tartej, powtarzamy ta czynnosc jeszcze 2 razy.
Pieczemy nie przykryte przez oklolo 40 minut. Podawac posypane zielona pietruszka
P.S Mozna tak samo zrobic na grilu ( takim z klapka
