Cupcakes o czarnych spodach

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Mialam maly dylemat gdzie wstawic ten przepis bo cupcakes wygladem sa bardzo podobne do mufinow jednak jest to w zasadzie miniaturowe ciasto.

Te cupcakes sa pulchne, nie za slodkie, wilgotne ale tez i nie tluste. Przepis pochodzi z American Test Kitchen- Family Baking Book .

Nadzienie:
220 gram sera philadelphia
1/4 szklanki cukru
odrobina soli
1 bialko
1 lyzka smietany
1/4 szklanki gorzkiej czekolady ( pokrojonej bardzo drobno) lub mini chocolate chips

Cupcakes:
3/4 szklanki maki
2/3 szklanki cukru
1/4 lyzeczki kakao
1/2 lyzeczki sody
3/4 szklanki wody, temperatura pokojowa
6 lyzek smietany, pokojowa temepratura
4 lyzki masla, roztopionego i ochlodzonego
1/2 lyzeczki aromatu waniliowego

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Formeke do muffinek albo natluszczamy albo wykladamy papierkami

Nadzienie:
Serek ubijamy z cukrem i sola przez okolo 30 sekund. Dodajemy bialko i smietane i dalej miksujemy przez okolo 30 sekund az calosc bedzie aksamitna. Na koncu dodajemy kawalki czekolady i lyzka mieszamy

Cupcakes:

Make , cukier, kakao , sode i sol razem mieszamy. Dodajemy wode, smietane, roztopione maslo i wanilie do momentu az calosc sie polaczy w jedna mase.

Do otworow wo foremce nakladamy okolo 1/3 szklanki ciemnego ciasta, na ktore wykladamy duza lyzke masy serowej z czekolada.

Pieczemy przez 18-22 minuty lub az wierzch zaczyna powoli pekac.


Uwaga:
- wazne jest zeby kawalki czekolady byly bardzo male. Jezeli sa za duze, to moga opasc na dno naszego cupcake, zamiast zostac wmieszane w mase serowa.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: