Curry z ciecierzycy

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
nie specjalnie prycham. Choc od Madhur wole dobra gospodynie domowa prosto z Indii
icon_wink.gif
. JM wiecej zyskala uznania za samo przyblizenie kuchni Brytyjczykom, za dobre przedstawienie. O konkurencji w znaczeniu fachowym nie bylo co marzyc w tamtych czasach wiec nawet nie trzeba bylo walczyc o szczyt.
Wole guru, ktore jesli nie rodza sie z lyzka w reku to dzierza ja jak przyrosnieta stale od 5go roku zyc

To chyba zalezy od regionu.
Bo dziewczyna ze Sri Lanki prazy wiecej.

W kazdym razie przepraszam za dyskusje troche nie na temat i prychanie na guru
icon_wink.gif

Kuchnia indyjska wspaniala jest. I przepisy tylko nia inspirowane beda swietne i egzotyczne w stosunku do naszej.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
nie chodzi o zadna guru, tylko o to, ze jesli Twoja znajoma czy ktostam robi tak, to nie znaczy, ze inaczej jest źle.

,,nie na ghee
na suchej sie prazy"

sama przeczytaj, ze to brzmi jak jakas prawda objawiona. a to tylko jedna z metod, Ker.

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
zrobilam wczoraj
lecker.gif
mniam.gif
podalam z ryzem basmati, tylko ta jedna lyzeczke chili proszku opuscilam tzn. dodalam ale duuuuzo mniej, bo mam tak pieronsko ostre chili, ze az strach, potrawa miala mily ostry zapach

marghe
bussi.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ja tez zrobilam ostatnio, pyszna! do części dodalam mleczko kokosowe - super kuper pyszna!

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Marghe, pyszne jest to curry
lecker.gif

Dalam nieco wiecej przypraw (chili i kuminu), zeby było bardziej arabskie i więcej pomidorów. Nie mialam mielonej kolendry, zgniotłam ją wałkiem i troche mnie te perfumowane kawałki gryzły w zęby, lepiej zmielić.

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Marghe, chciałam powiedzieć, ze ta ciecierzyca zdopingowala moją Majeczkę do opuszczenia bezpiecznego brzucha mamy.
icon_mrgreen.gif

Otóż w dniu porodu zaserwowałam rodzinie taką dawkę palącej ostrości, że moja pszczółka powiedziala: "dość! matka mnie gnębi karmiąc żywym ogniem! robię wypad z tego gniazda!".
icon_mrgreen.gif

No i wyszła.
icon_smile.gif

A zanim ona wyszła, to ja z nieukrywaną przyjemnością zajadałam się kotetem sojowym i curry z ciecierzycy.
mniam.gif

I aż żaluję, że teraz nie będę mogła zbyt szybko powtórzyć takiej rozpusty smaku.
icon_mrgreen.gif

Pyszne!!!

ciecierzycacurrykotletsgq2.jpg

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,189
2,743
113
Bardzo dobre, ale jakie ostre. Nie dziwię się, że Majka uciekała z mamy brzucha.
icon_wink.gif
Ja i tak wszystkie przyprawy zmniejszyłam o połowę, bo pomyślałam, że może to jest przepis na duże puszki ciecierzycy i pomidorów, jak zobaczyłam ile jest przypraw w stosunku do zawartości puszek.

R__ne_029.jpg

Spróbuję dodać puszeczkę mleka kokosowego, żeby trochę złagodzić.

Załączniki

• R__ne_029.jpg
    R__ne_029.jpg
    49.3 KB · Wyświetleń: 0

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Zrobilam wczoraj na kolacje - bardzo dobra. Dodalam marchewke w slupkach korzystajac z pomyslu Joanny i lyzeczke curry.

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
eek2.gif
mniam.gif
Będę dziś robić!

19.03.2008 08:14

PRZE-PY-SZNE!
freu.gif

Wchodzi na stałe do menu.
Wieczorem postaram się wstawić zdjęcie, wczoraj nie miałam już czasu.

Marghe
bussi.gif
cvety.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
zgodnie z obietnicą
mniam.gif

curry.jpg

Załączniki

• curry.jpg
    curry.jpg
    44.5 KB · Wyświetleń: 0

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Moczyc, koniecznie. Potem gotowac ze 2 godzinki sama w wodzie i nie dolewac zimnej wody do gotowania. Inaczej stwardnieje nieodwracalnie.
Jak juz bedzie ugotowana, to siup do curry.
icon_smile.gif

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Nie wiem, może to kwestia ciecierzycy, ale wielokrotnie namaczałam suchą na noc, a następnego dnia gotowałam i nigdy nie trwało to dłużej niz godzina, czasem nawet krócej.
Może mam dobrą rękę do ciecierzycy...
icon_wink.gif

A taka gotowana (jak dla mnie rzecz jasna) nawet smaczniejsza, niż ta zapuszkowana.
mniam.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
No już nic nie chciałam pisać, bo kiedys mi sie "oberwało", ze baaaardzo krótko gotuje ciecierzyce.
Po 2h to miałabym papke w garnku
icon_exclaim.gif

icon_wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy