Curry z ciecierzycy

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Małgoś.dz. @ 16 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=705193Nie wiem, może to kwestia ciecierzycy, ale wielokrotnie namaczałam suchą na noc, a następnego dnia gotowałam i nigdy nie trwało to dłużej niz godzina, czasem nawet krócej.
Może mam dobrą rękę do ciecierzycy...
icon_wink.gif

A taka gotowana (jak dla mnie rzecz jasna) nawet smaczniejsza, niż ta zapuszkowana.
mniam.gif
Ilona @ 16 May 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=705199No już nic nie chciałam pisać, bo kiedys mi sie "oberwało", ze baaaardzo krótko gotuje ciecierzyce.
Po 2h to miałabym papke w garnku
icon_exclaim.gif

icon_wink.gif
Gotowac trzeba do miekkosci, czyli czas wymierny
icon_smile.gif
. My nie lubimy poltwardej, a i w zyciu mi sie nie rozleciala na papke. Moze jakas stara byla. Mysz, gotuj i probuj jak Ci smakuje.

Ciastkara

Member
Lut 2, 2009
340
0
0
a jak ja mam taka sucha ciecierzyce, nie z puszki to jak ja mozna do tego dania wykorzystać. Ile ja się gotuje i czy trzeba wczesniej namoczyc?

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

MMae

Member
Sty 10, 2009
181
0
0
Widzę, że była już wcześniej dyskusja o długości gotowania... mi jeszcze nie zdarzyło się by gotować ciecierzycę dłużej niż 40 min, taki czas zalecają na opakowaniu i po takim czasie faktycznie u mnie zawsze jest miękka. Oczywiście wcześniej ją namaczam.

A to curry z pewnością trafia do mojego spisu pyszności "do zrobienia". Zastanawiam się tylko jakiej ciecierzycy użyć. Niedawno miałam okazję pierwszy raz spróbować takiej z puszki (wcześniej jadłam tylko suszoną ugotowaną) i wydała mi się jakaś taka bez smaku w porównaniu do tej gotowanej przeze mnie
gruebel_2.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
MMae @ 20 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=825728Widzę, że była już wcześniej dyskusja o długości gotowania... mi jeszcze nie zdarzyło się by gotować ciecierzycę dłużej niż 40 min, taki czas zalecają na opakowaniu i po takim czasie faktycznie u mnie zawsze jest miękka. Oczywiście wcześniej ją namaczam.
Ja czasem w ostatniej chwili wymyślę sobie obiad i wrzucam ciecierzycę suchą, bez moczenia i nie gotuje długo. Ale ja nie lubie miękkiej to może dlatego mi tyle starcza. Ja musze czuć, ze coś gryze
icon_wink.gif

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
MMae @ 20 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=825728A to curry z pewnością trafia do mojego spisu pyszności "do zrobienia". Zastanawiam się tylko jakiej ciecierzycy użyć. Niedawno miałam okazję pierwszy raz spróbować takiej z puszki (wcześniej jadłam tylko suszoną ugotowaną) i wydała mi się jakaś taka bez smaku w porównaniu do tej gotowanej przeze mnie
gruebel_2.gif
Użyc takiej jaka Tobie smakuje.
Ja lubię puszkową, aczkolwiek porównania nie mam bo smaku gotowanej nie znam
icon_smile.gif

gohha

Member
Sty 12, 2005
2,824
0
0
Małgoś.dz. @ 19 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=490315Marghe, chciałam powiedzieć, ze ta ciecierzyca zdopingowala moją Majeczkę do opuszczenia bezpiecznego brzucha mamy.
icon_mrgreen.gif

Otóż w dniu porodu zaserwowałam rodzinie taką dawkę palącej ostrości, że moja pszczółka powiedziala: "dość! matka mnie gnębi karmiąc żywym ogniem! robię wypad z tego gniazda!".
icon_mrgreen.gif

No i wyszła.
icon_smile.gif

A zanim ona wyszła, to ja z nieukrywaną przyjemnością zajadałam się kotetem sojowym i curry z ciecierzycy.
mniam.gif

I aż żaluję, że teraz nie będę mogła zbyt szybko powtórzyć takiej rozpusty smaku.
icon_mrgreen.gif

Pyszne!!!

ciecierzycacurrykotletsgq2.jpg
czy ja mogłabym prosic przepis na kotlety sojowe??? bo jakoś ni mogie ich znaleść
icon_smile.gif

e_iskierka

Member
Wrz 30, 2008
251
0
0
Bardzo, bardzo dobre to Carry. Kupiłam kiedyś ciecierzyce i nie bardzo wiedziałam co z nią zrobić, znalazłam ten przepis i postanowiłam spróbować. A teraz zastanawiam się gdzie kupić kolejną ciecierzyce, pyyyycha było. Ale ostre, oj ostre...
pinggrins.gif

Załączniki

• Curry_z_ciecierzycy.jpg
    Curry_z_ciecierzycy.jpg
    64.1 KB · Wyświetleń: 0

lulu

Member
Wrz 17, 2006
48
0
0
wsypałam intuicyjnie dwa razy więcej przypraw, użyłam świeżego chilli i dodałam dwa razy więcej pomidorów - wyobrażam sobie, że inaczej wyszłoby strasznie mdłe, a tak było akurat - aromatyczne i pikantne. ale to raczej nie będzie mój ulubiony przepis.

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
lulu @ 28 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=950339wsypałam intuicyjnie dwa razy więcej przypraw, użyłam świeżego chilli i dodałam dwa razy więcej pomidorów - wyobrażam sobie, że inaczej wyszłoby strasznie mdłe, a tak było akurat - aromatyczne i pikantne. ale to raczej nie będzie mój ulubiony przepis.
Przy większej ilości pomidorów faktycznie warto zwiększyć ilośc przypraw.

Zapewniam Cię, że mdłe toto nie miało szans być
icon_wink.gif

gosiaspa

Member
Sie 29, 2008
442
0
0
czy zamiast kurkumy może być szafran? czy można pominąć kolendrę, a jeśli nie można pominąć to czy można zmielić w młynku do kawy? i co to jest garam masali? o ghee nie pytam bo skoro można na oliwie obsmażyć ;)

Ostatnią edycję dokonał moderator:

gosiaspa

Member
Sie 29, 2008
442
0
0
marghe @ 1 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=950822Garam masala to hinduska mieszanka przypraw. http://pl.wikipedia.org/wiki/Garam_masala
Kurkumę od biedy można zastąpić szafranem, ale smak będzie inny. Poza tym szafran drogaaaśny a tu potrzeba wiekszej ilości
Ziarna kolendry możesz jak najbardziej zmielić w młynku
Dziękuję za odpowiedź. Zobię ciecierzyce jak mi przyjdzie paczka i dam znać jak wyszła. Wygląda apetycznie. szafran kupiłam wczoraj za 1,59 ;) z Kotanyi

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy