Cynamonowe poduszeczki drożdżowe

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Stefson @ 19 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=764569Hej
wink.gif


Po pierwsze chciałam się przywitać serdecznie, bo to mój pierwszy post na tym forum
icon_cool.gif
Wiem, że to nie wątek powitalny, ale że akurat się zabieram za te bułeczki właśnie, postanowiłam napisać tutaj
icon_biggrin.gif


Po drugie, idę wyrabiać ciacho
icon_mrgreen.gif
Mam nadzieję, że moje bułeczki będą takie fantastyczne, jak Wasze
anbetung.gif
Witaj na forum
cvety.gif

A ciastka zapewne wyjdą rewelacyjne, nie mogą się nie udać
mniam.gif
 

Stefson

Member
Mar 31, 2008
5
0
0
Dzięki za miłe powitanie
icon_smile.gif


AgusiuH, bułeczki niestety nie wyszły chyba tak, jak powinny... Jakoś tak nie wyrosły. Może to dlatego, że za krótko wyrabiałam ciasto przed odstawieniem...? Sama nie wiem, bo się na drożdżowy cieście nie znam kompletnie
icon_razz.gif

Poza tym masło było nie zwykłe, a śmietankowe (miało koło70% tłuszczu) i jakiś taki tekturowy posmak miało, bardzo przykry jak dla mnie. No, ale koleżankom w szkole bułki smakowały, czyli że nie wyszły najgorzej, tylko może wymagają trochę więćej wprawy... Więc napewno spróbuję jeszcze raz, bo sam przepis świetny
icon_biggrin.gif


Pozdrawiam
 

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Stefson @ 20 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=765123Dzięki za miłe powitanie
icon_smile.gif


AgusiuH, bułeczki niestety nie wyszły chyba tak, jak powinny... Jakoś tak nie wyrosły. Może to dlatego, że za krótko wyrabiałam ciasto przed odstawieniem...? Sama nie wiem, bo się na drożdżowy cieście nie znam kompletnie
icon_razz.gif

Poza tym masło było nie zwykłe, a śmietankowe (miało koło70% tłuszczu) i jakiś taki tekturowy posmak miało, bardzo przykry jak dla mnie. No, ale koleżankom w szkole bułki smakowały, czyli że nie wyszły najgorzej, tylko może wymagają trochę więćej wprawy... Więc napewno spróbuję jeszcze raz, bo sam przepis świetny
icon_biggrin.gif


Pozdrawiam
A jak długo ciasto stało, zanim piekłaś? No i zdecydowanie należy użyć dobrego masła, zwłaszcza do obtoczenia.
icon_smile.gif
 

Baby14

Member
Lip 11, 2008
21
0
0
Dziewczyny odkopuje bo mam problem.
Właśnie zrobiłam ciasto i jest pos przykryciem ponad pol godziny i wogole nie rosnie
gruebel_2.gif
Czy tak ma byc czy cos sknociłam?A moze urosnie potem lub w piekarniku?
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
W piecu powinny wystrzelić i pięknie się połączyć
weihnachtsbaum.gif
 

Ela83

Member
Lis 29, 2007
337
0
0
zrobiłam je przedwoczoraj i troszkę mi się przypiekły (+ miały ciut za grubą skórkę jak dla mnie), czy zawsze pieczećie te bułeczki 30 min? a może próbowała ktoś krócej?
w środku były puszyste i super mięciutkie, tylko ta skórka....
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Elu spróbuj krócej tylko do lekkiego zrumienienia skórki,
myślę, że czas pieczenia zależy od piekarnika,
Ja na przykład większość ciast które piekłam wg. przepisów spalałam na węgiel,
teraz wszystkie piekę w 150 stopniach i jest super.
 

Ela83

Member
Lis 29, 2007
337
0
0
dzięki kasha za radę, myslę, że skorzystam z niej
icon_biggrin.gif

miałam w planach kombinowanie, ale dopiero za kilka dni, a przed tym chciałam jeszcze zasięgnąć Waszych opinii.
 

margarett

Member
Wrz 14, 2007
607
0
16
Pyszne poduszeczki, wogóle podobala mi się ta zabawa w obtaczanie bułeczek w maśle i cynamonowym cukrze. I tak fajnie się odrywają
icon_mrgreen.gif
 

harapug

Member
Sie 22, 2006
105
0
0
Zrobiłam, właśnie stygną
mniam.gif

Moja modyfikacja to dodatek rodzynek uprzednio namoczonych w ciepłej wodzie, zrobiłam jedną małą tortownicę a resztę ciasta wrzuciłam na żaroodporne naczynie i też pięknie bułeczki wyrosły, z naczynka są pycha, teraz się kręcę za tymi większymi, czy wyszły dobre w środku.

Do ciast nigdy nie miałam ręki, zawsze wychodziły zakalce, to moja pierwsza w tym roku próba, więc trzymajcie kciuki by było dobre, inaczej zaszyje się w najciemniejszy kąt a piec będę jedynie mięsa, to mi wychodzi perfekt
dump.gif


Tak wyglądają moje bułeczki
5wasnl.jpg
 

harapug

Member
Sie 22, 2006
105
0
0
Wraz z Mamą opędzlowałyśmy 2/3 tortownicy, wyszły BOSKIE
icon_mrgreen.gif

Na pewno zrobię znów (już znajoma zamówiła jak wpadnie na kawę bo ona miłośnikiem cynamonu jest), tylko mniej rodzynek bo cisto wyszło nie tak puszyste jak bym chciała.
Ale udało się, pierwsze koty za płoty
anbetung.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
harapug @ 17 Oct 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=901342Wraz z Mamą opędzlowałyśmy 2/3 tortownicy, wyszły BOSKIE
icon_mrgreen.gif

Na pewno zrobię znów (już znajoma zamówiła jak wpadnie na kawę bo ona miłośnikiem cynamonu jest), tylko mniej rodzynek bo cisto wyszło nie tak puszyste jak bym chciała.
Ale udało się, pierwsze koty za płoty
anbetung.gif
Spróbuj bez rodzynek i na przykład na całą noc bułeczki w blaszce wstawić do lodówki
wtedy wychodzą takie wieeelkie puchate pampuchy
lecker.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: