- Paź 21, 2011
- 11,435
- 0
- 0
Jest już tutaj przepis na podobne drożdżówki, którego nie próbowałam, więc nie wiem czy jest zdecydowanie inny, czy niezdecydowanie
Po składnikach i zdjęciach wnoszę, że nieco inny, więc na prośbę wpisuję też mój. Bułeczki z tego przepisu są bardzo mięciutkie i puchate i od zawsze cieszą się ogromnym powodzeniem wśród moich domowników i gości. I są bezproblemowe w przygotowaniu.
Cynamonowe ruloniki
Składniki:
Bułeczki:
500 gram mąki tortowej (typ 450)
70 gram masła
90 gram drobnego cukru
3 żółtka
30 gram świeżych drożdży
1 szkl. mleka
szczypta soli
Nadzienie:
50 gram miękkiego masła
1/2 szkl. jasnego brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
Polewa:
1 białko
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
Przygotowanie:
Rozetrzyj drożdże z 2 łyżkami cukru. Podgrzej mleko. Kiedy drożdże zaczną się topić, dodaj 1/3 szkl. mleka i 3 łyżki mąki, dobrze wymieszaj. Przykryj naczynie czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut lub do podwojenia objętości.
Rozpuść masło. Odstaw do przestygnięcia. Oddziel żółtka od białek i umieść w niewielkiej misce, utrzyj z pozostałym cukrem. Przesiej pozostałą mąkę do dużej miski, dodając szczyptę soli. Zrób zagłębienie i wlej zaczyn. Dodaj utarte żółtka i pozostałe mleko i zagnieć ciasto do połączenia składników. Wciąż wyrabiając, dodawaj stopione masło. Wyrabiaj jeszcze kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i będzie łatwo odchodzić od dłoni i stolnicy. Powinno być miękkie, ale na tyle elastyczne, aby dało się rozwałkować. Zwiń w kulkę i umieść w lekko natłuszczonej misce. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 - 40 minut.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je, podziel na pół. Rozciągnij każdą część na kształt prostokąta, grubości ok. 8 mm. Rozsmaruj połowę masła na cieście i obsyp sporą ilością brązowego cukru zmieszanego z cynamonem, pozostawiając wolne ok. 2 cm dłuższego brzegu. Zwijaj w kierunku pozostawionego brzegu i zaklej, aby złączyć. Możesz użyć do tego celu białka. To samo zrób z drugą połową ciasta.
Pokrój każdy rulon na 8 części, ok. 4 cm grubości. Ułóż ruloniki na blasze lub w dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do rośnięcia na kolejne 20 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180stC i piecz przez 20 - 30 minut lub do zezłocenia.
W międzyczasie przygotuj polewę. Ubij białko na sztywno. Stopniowo dodawaj cukier puder, wciąż ubijając, aż masa będzie gładka i połyskliwa. Wmieszaj esencję waniliową. Smaruj ruloniki po wyjęciu z pieca.

Cynamonowe ruloniki
Składniki:
Bułeczki:
500 gram mąki tortowej (typ 450)
70 gram masła
90 gram drobnego cukru
3 żółtka
30 gram świeżych drożdży
1 szkl. mleka
szczypta soli
Nadzienie:
50 gram miękkiego masła
1/2 szkl. jasnego brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
Polewa:
1 białko
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
Przygotowanie:
Rozetrzyj drożdże z 2 łyżkami cukru. Podgrzej mleko. Kiedy drożdże zaczną się topić, dodaj 1/3 szkl. mleka i 3 łyżki mąki, dobrze wymieszaj. Przykryj naczynie czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut lub do podwojenia objętości.
Rozpuść masło. Odstaw do przestygnięcia. Oddziel żółtka od białek i umieść w niewielkiej misce, utrzyj z pozostałym cukrem. Przesiej pozostałą mąkę do dużej miski, dodając szczyptę soli. Zrób zagłębienie i wlej zaczyn. Dodaj utarte żółtka i pozostałe mleko i zagnieć ciasto do połączenia składników. Wciąż wyrabiając, dodawaj stopione masło. Wyrabiaj jeszcze kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i będzie łatwo odchodzić od dłoni i stolnicy. Powinno być miękkie, ale na tyle elastyczne, aby dało się rozwałkować. Zwiń w kulkę i umieść w lekko natłuszczonej misce. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 - 40 minut.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je, podziel na pół. Rozciągnij każdą część na kształt prostokąta, grubości ok. 8 mm. Rozsmaruj połowę masła na cieście i obsyp sporą ilością brązowego cukru zmieszanego z cynamonem, pozostawiając wolne ok. 2 cm dłuższego brzegu. Zwijaj w kierunku pozostawionego brzegu i zaklej, aby złączyć. Możesz użyć do tego celu białka. To samo zrób z drugą połową ciasta.
Pokrój każdy rulon na 8 części, ok. 4 cm grubości. Ułóż ruloniki na blasze lub w dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do rośnięcia na kolejne 20 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180stC i piecz przez 20 - 30 minut lub do zezłocenia.
W międzyczasie przygotuj polewę. Ubij białko na sztywno. Stopniowo dodawaj cukier puder, wciąż ubijając, aż masa będzie gładka i połyskliwa. Wmieszaj esencję waniliową. Smaruj ruloniki po wyjęciu z pieca.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: