Cynamonowe ruloniki

poserbaby

Member
Paź 21, 2011
11,435
0
0
Jest już tutaj przepis na podobne drożdżówki, którego nie próbowałam, więc nie wiem czy jest zdecydowanie inny, czy niezdecydowanie
icon_wink.gif
Po składnikach i zdjęciach wnoszę, że nieco inny, więc na prośbę wpisuję też mój. Bułeczki z tego przepisu są bardzo mięciutkie i puchate i od zawsze cieszą się ogromnym powodzeniem wśród moich domowników i gości. I są bezproblemowe w przygotowaniu.

Cynamonowe ruloniki

Składniki:

Bułeczki:
500 gram mąki tortowej (typ 450)
70 gram masła
90 gram drobnego cukru
3 żółtka
30 gram świeżych drożdży
1 szkl. mleka
szczypta soli

Nadzienie:
50 gram miękkiego masła
1/2 szkl. jasnego brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu

Polewa:
1 białko
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej

Przygotowanie:

Rozetrzyj drożdże z 2 łyżkami cukru. Podgrzej mleko. Kiedy drożdże zaczną się topić, dodaj 1/3 szkl. mleka i 3 łyżki mąki, dobrze wymieszaj. Przykryj naczynie czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut lub do podwojenia objętości.

Rozpuść masło. Odstaw do przestygnięcia. Oddziel żółtka od białek i umieść w niewielkiej misce, utrzyj z pozostałym cukrem. Przesiej pozostałą mąkę do dużej miski, dodając szczyptę soli. Zrób zagłębienie i wlej zaczyn. Dodaj utarte żółtka i pozostałe mleko i zagnieć ciasto do połączenia składników. Wciąż wyrabiając, dodawaj stopione masło. Wyrabiaj jeszcze kilka minut, aż ciasto stanie się gładkie i będzie łatwo odchodzić od dłoni i stolnicy. Powinno być miękkie, ale na tyle elastyczne, aby dało się rozwałkować. Zwiń w kulkę i umieść w lekko natłuszczonej misce. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 - 40 minut.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je, podziel na pół. Rozciągnij każdą część na kształt prostokąta, grubości ok. 8 mm. Rozsmaruj połowę masła na cieście i obsyp sporą ilością brązowego cukru zmieszanego z cynamonem, pozostawiając wolne ok. 2 cm dłuższego brzegu. Zwijaj w kierunku pozostawionego brzegu i zaklej, aby złączyć. Możesz użyć do tego celu białka. To samo zrób z drugą połową ciasta.

Pokrój każdy rulon na 8 części, ok. 4 cm grubości. Ułóż ruloniki na blasze lub w dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do rośnięcia na kolejne 20 minut.

Rozgrzej piekarnik do 180stC i piecz przez 20 - 30 minut lub do zezłocenia.

W międzyczasie przygotuj polewę. Ubij białko na sztywno. Stopniowo dodawaj cukier puder, wciąż ubijając, aż masa będzie gładka i połyskliwa. Wmieszaj esencję waniliową. Smaruj ruloniki po wyjęciu z pieca.

Załączniki

• sweet_cinnamon_rolls_1.jpg
    sweet_cinnamon_rolls_1.jpg
    94.2 KB · Wyświetleń: 0
  • sweet_cinnamon_rolls_2.jpg
    sweet_cinnamon_rolls_2.jpg
    68.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

poserbaby

Member
Paź 21, 2011
11,435
0
0
Trochę zła muszę być, bo sama się czuję nie usatysfakcjonowana - jak wczoraj upiekłam, to mi wszystko pojedli, zostawili mnie z jednym, tym ze zdjęcia, żarłoki takie. Myślę, czy by ich dziś też nie popełnić
gruebel_2.gif

Joannas, tak, pisałam u góry, że już jest podobny przepis, ale nie próbowałam nigdy, więc nie wiem jakie są te inne. Składnikowo i wizualnie trochę się różnią, więc wpisałam. Zasugerowałam się tez tym, że np. na pączki też jest dużo podobnych przepisów. Jeśli źle zrobiłam, to można połączyć te wątki albo usunąć, nie wiem.

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
1
0
Rewelacyjne bułeczki!Mięciutkie i aromatyczne.Jednym słowem wspaniałe!!!
Poserbaby bardzo,bardzo dziękuję Ci za ten przepis
bussi.gif

DSCF0237.JPG
DSCF0268.JPG
DSCF0295.JPG

Załączniki

• DSCF0237.JPG
    DSCF0237.JPG
    68.8 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCF0268.JPG
    DSCF0268.JPG
    84.1 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCF0295.JPG
    DSCF0295.JPG
    50.4 KB · Wyświetleń: 0

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
1
0
Dziś smak tych pysznych bułeczek wzbogaciłam jeszcze kruszonką cynamonowo-orzechową.Pycha!
mniam.gif

DSCF0242.JPG
DSCF0245.JPG
DSCF0243.JPG
DSCF0298.JPG

Załączniki

• DSCF0242.JPG
    DSCF0242.JPG
    65.3 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCF0245.JPG
    DSCF0245.JPG
    73.9 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCF0243.JPG
    DSCF0243.JPG
    94.5 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCF0298.JPG
    DSCF0298.JPG
    52.6 KB · Wyświetleń: 0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,088
6,594
113
Dłuższy czas udawałam, że nie widzę tego przepisu, ale jak znów dziś zobaczyłam w Niebie kolejną produkcję neteczki, nie wytrzymalam i upiekłam. Pyszne - miękkie i puszyste, a cynamonowy aromat czuć w całym mieszkaniu.

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
1
0
Joanna @ 24 Mar 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1271291Dłuższy czas udawałam, że nie widzę tego przepisu, ale jak znów dziś zobaczyłam w Niebie kolejną produkcję neteczki, nie wytrzymalam i upiekłam. Pyszne - miękkie i puszyste, a cynamonowy aromat czuć w całym mieszkaniu.
Joanno twarda jesteś i długo broniłaś się przed tymi ślimakami .Ja to uległam jak tylko je zobaczyłam,a teraz to już robię je obowiązkowo raz w tygodniu.Witaj w gronie amatorów tych pyszności.

DSCF0621.JPG

Załączniki

• DSCF0621.JPG
    DSCF0621.JPG
    92.8 KB · Wyświetleń: 0

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,774
28
48
Pyszne, zrobilam na wynos i wszyscy sie zajadali. Dalam miej cukru i mniej cynamonu.
Dziekuje za przepis
cvety.gif

poserbaby

Member
Paź 21, 2011
11,435
0
0
Wyciągam, bo właśnie popełniam. Miałam do zutylizowania wiśnie i zastanawiam się co z tego wyjdzie...

Edit: No i wyszło. Całkiem smacznie. Zamiast cynamonu zawinęłam w ruloniki wiśnie. Po upieczeniu oblałam lukrem amaretto.

Załączniki

• cherry_amaretto_rolls.jpg
    cherry_amaretto_rolls.jpg
    55.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,893
5,054
113
A to moje dzisiejsze bułeczki

_s0.zmniejszacz.pl_Cynamonki__upieczone__2_zmniejszacz_pl_99026.jpg
_s0.zmniejszacz.pl_Cynamonki_1_zmniejszacz_pl_149618.jpg

Załączniki

• _s0.zmniejszacz.pl_Cynamonki_1_zmniejszacz_pl_149618.jpg
    _s0.zmniejszacz.pl_Cynamonki_1_zmniejszacz_pl_149618.jpg
    121.4 KB · Wyświetleń: 0
  • _s0.zmniejszacz.pl_Cynamonki__upieczone__2_zmniejszacz_pl_99026.jpg
    _s0.zmniejszacz.pl_Cynamonki__upieczone__2_zmniejszacz_pl_99026.jpg
    115.1 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy