- Sty 27, 2006
- 4,371
- 1,781
- 113
Cytrusowe szalenstwo na punkcie delicji z brzoskwiniami
albo tak:
i tak.....
))))))))))))))))))))))))
Biszkopt
4 jajka
150 g cukru
100 g mąki
lyzeczka proszku do pieczenia
sok i otarta skorka jednej cytryny
syrop do nasączania
sok jednej pomaranczy
sok jednej cytryny
lyzka c.pudru
50 g bialego wina
kurd cytrusowy
sok i otarta skorka 2 cytryn i 2 pomarancz
4 zoltka
pol. szklanki c.pudru
60 g masla
250 ml smietanki kremowki
1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
5 polowek brzoskwin z kompotu
150 g czekolady
Biszkopt upiec poprzedniego dnia, jak zwykle. Ubic bialka, stopniowo dodac cukier, potem zoltka, sok cytryny i skorkę, przesianą mąkę z proszkiem. Piec w 170 C okolo 50 min. forma - 22 cm. Ostudzic na kratce, przekroic na 3 częsci.
Kurd - zoltka, cukier, sok i skorkę gotowac na parze az zgęstnieje. Dodac maslo, wymieszac, ostudzic. Ubic smietankę, delikatnie polączyc z kurdem
Galaretkę zalac wodą aby napęczniala, potem pozostawic do lekkiego zastygnięcia - by byla jeszcze nie zastygnięta, ale i nie ciekla jak woda, raczej jak plynny miod.
Do formy wylozonej papierowym mankietem wlozyc warstwę biszkoptu, trochę nasączyc (nie za bardzo. Spod skrapiamy tylko lekko, następne warstwy - dowolnie). Przelozyc kremem. Gora - biszkopt. Trochę wylozyc galaretką, potem pokrajane broskwinie, delikatnie zalac pozostalą galaretką. Pozostawic do zastygnięcia.
Wybrac z formy, owinąc wstązką czekoladową
Smacznego
Za inspirację dziękuję imamcia

albo tak:

i tak.....


Biszkopt
4 jajka
150 g cukru
100 g mąki
lyzeczka proszku do pieczenia
sok i otarta skorka jednej cytryny
syrop do nasączania
sok jednej pomaranczy
sok jednej cytryny
lyzka c.pudru
50 g bialego wina
kurd cytrusowy
sok i otarta skorka 2 cytryn i 2 pomarancz
4 zoltka
pol. szklanki c.pudru
60 g masla
250 ml smietanki kremowki
1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
5 polowek brzoskwin z kompotu
150 g czekolady
Biszkopt upiec poprzedniego dnia, jak zwykle. Ubic bialka, stopniowo dodac cukier, potem zoltka, sok cytryny i skorkę, przesianą mąkę z proszkiem. Piec w 170 C okolo 50 min. forma - 22 cm. Ostudzic na kratce, przekroic na 3 częsci.
Kurd - zoltka, cukier, sok i skorkę gotowac na parze az zgęstnieje. Dodac maslo, wymieszac, ostudzic. Ubic smietankę, delikatnie polączyc z kurdem
Galaretkę zalac wodą aby napęczniala, potem pozostawic do lekkiego zastygnięcia - by byla jeszcze nie zastygnięta, ale i nie ciekla jak woda, raczej jak plynny miod.
Do formy wylozonej papierowym mankietem wlozyc warstwę biszkoptu, trochę nasączyc (nie za bardzo. Spod skrapiamy tylko lekko, następne warstwy - dowolnie). Przelozyc kremem. Gora - biszkopt. Trochę wylozyc galaretką, potem pokrajane broskwinie, delikatnie zalac pozostalą galaretką. Pozostawic do zastygnięcia.
Wybrac z formy, owinąc wstązką czekoladową
Smacznego

Za inspirację dziękuję imamcia
Ostatnią edycję dokonał moderator: