cytrusy duszone na ciepło lub na zimno

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Strasznie mi się czegoś słodkiego chciało, ale takiego na ciepło... miałam sobie omlet usmażyć, ale za dużo roboty, budyń z sokiem-nie było mleka w domu, sięgnęłam po kisiel i już miałam zrobić i utrzeć do tego jabłko aż tu oczy dojrzały pomarańcze i manadrynki. Więc na porcję wzięłam:

1 pomarańczę
ze dwie mandarynki

obrałam, podzieliłam na cząstki ( nie obierałam z błonek)
wrzuciłam do rondelka, podlałam niewielką ilością wody i chwilę dusiłam, dołożyłam łyżkę miodu (no bo słodkie miało być
icon_mrgreen.gif
), dołożyłam jeszcze troszkę skórki pomarańczowej* kandyzowanej i na koniec wsypałam łyżeczkę tego kisielu, który wcześniej wyjęłam-cytrynowy był. Całość wymieszałam, aż zgęstniało, co potrwało kilka sekund
icon_wink.gif

Ja podałam sobie bardzo delikatnie oprószone cynamonem i posypane siekanymi orzechami.
Było pyszne, chociaż troszkę jednak za słodkie, dam na drugi raz mniej miodu
icon_mrgreen.gif
albo dołożę cytrynę**.

* skórka nadała takiej przyjemnej goryczki ale można pominąć.
** myślę, że dodatek cytryny dobrze by zrobił, może chociaż sok z cytryny ( ale nie miałam)

Zdjęcia jak to u mnie takie sobie i w dodatku robione o późnej już porze i błyskawicznie, żeby nie wystygło za bardzo
icon_mrgreen.gif

duszone_pomara_cze_001a.jpg

duszone_pomara_cze_008a.jpg

duszone_pomara_cze_009a.jpg

P.S. Kilka cząstek zostało na talerzu jak wstawiałam zdjęcia i teraz zjadłam na zimno, też bardzo dobre
lecker.gif

Załączniki

• duszone_pomara_cze_001a.jpg
    duszone_pomara_cze_001a.jpg
    100.7 KB · Wyświetleń: 1
  • duszone_pomara_cze_008a.jpg
    duszone_pomara_cze_008a.jpg
    102.7 KB · Wyświetleń: 1
  • duszone_pomara_cze_009a.jpg
    duszone_pomara_cze_009a.jpg
    106.8 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
To chyba raczej w małych dankach powinno być a nie w deserach-już drugi raz sobie na kolację robię.
Dziś użyłam filetów z pomarańczy, świeżego ananasa i bananów+ sok z cytryny.
Podane z sosem śmietankowo-miodowym, posypane cynamonem.

cytrusy_sos_miodowy.jpg

Załączniki

• cytrusy_sos_miodowy.jpg
    cytrusy_sos_miodowy.jpg
    92.3 KB · Wyświetleń: 1

kasta79

Member
Sty 29, 2009
74
0
0
BeataSz @ 29 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=813881To podziel się wrażeniami jeśli rzeczywiście zrobisz! No i przy okazji witaj na forum!!
handclasp.gif
Zrobiłam i oczywiście BARDZO mi smakowało
daumen.gif
, nie tylko mnie bo i reszcie tez!!! mnie nie wyszło tak "zgrabnie" jak na Twoich fotkach, chyba zbyt długo je gotowałam bo troszke sie rozwaliły, ale to nie pomniejszyło smaku wrecz przeciwnie zrobił sie fajny sosik dodałam samego miodku bez cytryny bo chciałam coś mega słodkiego
icon_wink.gif
napewno to powtorzę
icon_razz.gif
pozdrawiam
wink.gif

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
zrobiłam dzisiaj, wzięłam gruszkę, mandarynkę, pomarańczę i pół grapefruita, pół opakowania cytrynowego kisielu Słodka Chwila i pół łyżki miodu. Pomarańczę i grapefruita wyfiletowałam i podczas mieszania w rondelku mi się rozpadły i się zrobiła paćka z kawałkami gruszki i cząstkami mandarynki
icon_razz.gif
ogólnie dobre, ale następnym razem daruję sobie grapefruita i nie będę filetować pomarańczy. Nie sypałam cynamonem ani niczym innym

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy