- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Strasznie mi się czegoś słodkiego chciało, ale takiego na ciepło... miałam sobie omlet usmażyć, ale za dużo roboty, budyń z sokiem-nie było mleka w domu, sięgnęłam po kisiel i już miałam zrobić i utrzeć do tego jabłko aż tu oczy dojrzały pomarańcze i manadrynki. Więc na porcję wzięłam:
1 pomarańczę
ze dwie mandarynki
obrałam, podzieliłam na cząstki ( nie obierałam z błonek)
wrzuciłam do rondelka, podlałam niewielką ilością wody i chwilę dusiłam, dołożyłam łyżkę miodu (no bo słodkie miało być
), dołożyłam jeszcze troszkę skórki pomarańczowej* kandyzowanej i na koniec wsypałam łyżeczkę tego kisielu, który wcześniej wyjęłam-cytrynowy był. Całość wymieszałam, aż zgęstniało, co potrwało kilka sekund
Ja podałam sobie bardzo delikatnie oprószone cynamonem i posypane siekanymi orzechami.
Było pyszne, chociaż troszkę jednak za słodkie, dam na drugi raz mniej miodu
albo dołożę cytrynę**.
* skórka nadała takiej przyjemnej goryczki ale można pominąć.
** myślę, że dodatek cytryny dobrze by zrobił, może chociaż sok z cytryny ( ale nie miałam)
Zdjęcia jak to u mnie takie sobie i w dodatku robione o późnej już porze i błyskawicznie, żeby nie wystygło za bardzo
P.S. Kilka cząstek zostało na talerzu jak wstawiałam zdjęcia i teraz zjadłam na zimno, też bardzo dobre
1 pomarańczę
ze dwie mandarynki
obrałam, podzieliłam na cząstki ( nie obierałam z błonek)
wrzuciłam do rondelka, podlałam niewielką ilością wody i chwilę dusiłam, dołożyłam łyżkę miodu (no bo słodkie miało być

Ja podałam sobie bardzo delikatnie oprószone cynamonem i posypane siekanymi orzechami.
Było pyszne, chociaż troszkę jednak za słodkie, dam na drugi raz mniej miodu

* skórka nadała takiej przyjemnej goryczki ale można pominąć.
** myślę, że dodatek cytryny dobrze by zrobił, może chociaż sok z cytryny ( ale nie miałam)
Zdjęcia jak to u mnie takie sobie i w dodatku robione o późnej już porze i błyskawicznie, żeby nie wystygło za bardzo

P.S. Kilka cząstek zostało na talerzu jak wstawiałam zdjęcia i teraz zjadłam na zimno, też bardzo dobre

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: