Cytrynowa masa Beaty.Sz

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Niestety za pozno, dzieci nie wytrzymaly i jak zobaczyly rano tort to koniecznie trzeba bylo zaraz swieczki dmuchac.. Postaram sie o zdjecia przy nastepnych wypiekach.

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Co sadzicie o takim torcie:
biszkopt nasaczony herbata
cieniutka warstwa dzemu borowkowego
masa cytrynowa Beaty
galaretki pokrojone w kostke
biszkopt
masa cytrynowa
owoce fantazyjnie ulozone
galaretka zielona na wierzchu tak by stworzyc boisko pilkarskie+ pilkarzyki i bramki
boki: masa lub bita smietana+platki migdalowe

Bedzie pasowac? Mialam robic na bazie bitej smietany i smietanfixow, ale chcialabym by tort wyszedl bardziej lekki i orzezwiajacy, maz nie przepada zreszta za bita smietana. Czekolady nie moge uzyc bo wsrod zaproszonych dzieci bedzie jedno uczulone na czekolade.
Nie mam kompletnie doswiadczenia w tortach..

Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataJulia

Member
Maj 14, 2007
218
0
0
myślę, że pomysł jest bardzo smakowity
daumen.gif

a jeśli chcesz mieć na torcie "prawdziwy" trawnik to możesz zabarwić barwnikiem spożywczym (takim jakim do kremów) wiórki kokosowe - wychodzi fajna trawa i bardzo szybko się ją robi
icon_wink.gif

wstaw koniecznie fotkę jak zrobisz, bo pomysł brzmi smakowicie
mniam.gif

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
BeataJulia @ 14 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=539895myślę, że pomysł jest bardzo smakowity
daumen.gif

a jeśli chcesz mieć na torcie "prawdziwy" trawnik to możesz zabarwić barwnikiem spożywczym (takim jakim do kremów) wiórki kokosowe - wychodzi fajna trawa i bardzo szybko się ją robi
icon_wink.gif

wstaw koniecznie fotkę jak zrobisz, bo pomysł brzmi smakowicie
mniam.gif
Ale super pomysl z tymi wiorkami, na przyszlosc pozostanie, nie zdazylam przeczytac.. Zrobilam tak jak w planach, wyszlo nie najgorzej. Uzylam gotowej bitej smietany w spray i to byl moj najwiekszy blad - od razu stracila forme, cale szczescie, ze kompletnie nie splynela. Wstawie zdjecie jak tylko bede miala - komorka nie robilam, wsrod tylu dzieci i calego zamieszania nie bylo czasu...Aparat nam zaginal w niewiadomy sposob
cry_1.gif
, ale kuzynka meza robila zdjecia wiec jak tylko mi udostepni to pokaze. Ogolnie tort bardzo smakowal, masa cytrynowa jest naprawde dobra do przekladania, a biszkopt robilam z przepisu Hichotki.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Joanno jakie piękne zdjęcia! Cudnie wygląda ta skórka w półprzeźroczystej masie... i te cytrynki z boku - mniaam
icon_biggrin.gif

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
tak mi chodzi po głowie czy tą masą dałoby się ustroić pavlovą zamiast bitej śmietany ?????? czy ta masa będzie za słodka do tej bezy ??? a może ją mniej osłodzić ??? doradźcie
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Po jakim czasie ta masa zastyga ?

Przelozylam biszkopt, na wierzchu tez masa, ale ciagle jest lepka i ciagliwa
icon_frown.gif

Wyglada srednio
icon_frown.gif

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
W samku fajnie sie z biszkoptem komponuje. Smaczku dodaje odrobina czekolady, ktora jednak nieco sie rozmywa na masie.

cytrus1a.jpg

cytrus1b.jpg

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
JotHa, ono jest obłędnę z tą apetycznie wylewającą się masą,
jejuuu, jak ja bym sobie zjadła teraz to Twoje ciasto
lecker.gif
całe
mniam.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Dziewczyny cudnie wygladaja te wasze ciasta z moja masa !!! Kasha, ja też bym zjadła chyba całe z wypływającą czy też nie wypływającą masą, wszystko jedno
mniam.gif
Najgorsze jest to , że mi się nie chce ostatnio nic robić ani piec ani gotować, zaniedbałam się w tym względzie bardzo , nie mam motywacji,nie mam dla kogo, dla samej mi się po prostu nie chce
icon_sad.gif

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
Zrobiłam z tą masą tort urodzinowy dla Dominki. Tak dla pewności, że masa zastygnie) dosypałam troche więcej mąki ziemniaczanej. W sumie to nie wiem czy dobrze zrobiłam bo potem kawałki tortu trochę się "trzęsły"
icon_wink.gif

Trochę jednak trwało nim na gazie zaczęła gęstnieć i zaczęłam się martwić. Ale udało się
icon_smile.gif
Polałam wierzch roztopioną, gorzką czekoladą - takie esy floresy. To połączenie było super. Masa jest pyszna!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy