- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Czachochbili z kury
Przepis z lat 70-tych ,z wydzieranego kalendarza
potrawa kuchni gruzińskiej.
kurczak,(ja daję udka,skrzydełka)
2 cebule
2 łyżki pasty pomidorowej
1 łyżka octu
2 łyżki wina
2-3 łyżki masła
sól, pieprz,
tłuszcz
kilka plastrów cytryny
2-3 pomidory
0,5 szklanki bulionu
zielenina(pietruszka,koperek,kolendra)
Kurę pokroić na kawałki(wyjąć duże kości) włożyć na tłuszcz,obsmażyć.
Dodać posiekaną cebulę,pastę pomidorową,podlać ocet,wino i bulion.
Posolić. Dusić na słabym ogniu 1-1,5 godziny.
Przed końcem duszenia na wierzchu położyć pomidory.
Przybrać cytryną i zieleniną. Do smaku można dodać pieprzu.
Ja dodaję jeszcze przyprawę chmeli-suneli.
Przepis z lat 70-tych ,z wydzieranego kalendarza


kurczak,(ja daję udka,skrzydełka)
2 cebule
2 łyżki pasty pomidorowej
1 łyżka octu
2 łyżki wina
2-3 łyżki masła
sól, pieprz,
tłuszcz
kilka plastrów cytryny
2-3 pomidory
0,5 szklanki bulionu
zielenina(pietruszka,koperek,kolendra)
Kurę pokroić na kawałki(wyjąć duże kości) włożyć na tłuszcz,obsmażyć.
Dodać posiekaną cebulę,pastę pomidorową,podlać ocet,wino i bulion.
Posolić. Dusić na słabym ogniu 1-1,5 godziny.
Przed końcem duszenia na wierzchu położyć pomidory.
Przybrać cytryną i zieleniną. Do smaku można dodać pieprzu.
Ja dodaję jeszcze przyprawę chmeli-suneli.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: