Czekodżem truskawkowy

ivy77

Member
Lut 26, 2007
390
0
0
Sąsiadka czekodżemuje cytryny, limonki i pomarańcze, wychodzi jej to powalająco pysznie.
Jesli jest zapotrzebowanie to mogę przejść sie do niej(przy okazji windykując pożyczoną pół roku temu deskę do prasowania) i wypytać co, jak i z czym to się wytwarza.
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
ivy77 @ 20 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=525181Jesli jest zapotrzebowanie to mogę przejść sie do niej(przy okazji windykując pożyczoną pół roku temu deskę do prasowania) i wypytać co, jak i z czym to się wytwarza.
Ivvy, to oczywiscie takie retoryczne dylematy, co?
fiesgrins.gif
Oczywiście, że chcemy
icon_lol.gif
daumen.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Rybkaro radzę zapasteryzować, u mnie wszystkie czekodżemy włosów dostały
cry_1.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Ja żadnych swoich czekodżemów nie pasteryzowałam ( a robiłam ich kilka rodzajów), ale nie były tak "dramatycznie"
icon_wink.gif
niskocukrowe, jak czekodżem z tego przepisu. Cukier jest niestety w przetworach potrzebny, by je trwale zakonserwować i zapobiec kwaśnieniu oraz pleśnieniu....
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Dziewczyny, dla tych co nie pasteryzują, dobra jest metoda kocykowa. Gorące upchać w słoik, zakręcić, odwrócić i przykryć kocem, który będzie trzymał temp. i dobrze sie zassą.
daumen.gif
(zassają?)
Uwaga na pokrywki - niewielkie zniekształcenia i przetwór może w kibelku wylądować...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Potwierdzam - powyzsza metode kocowa stosuje od lat z dobrym skutkiem.
Chyba sie skusze na ten dzem, ale z wieksza iloscia cukru, tu truskawki sa kwaskowate.
 

rybkaro

Well-known member
Lis 11, 2006
1,482
387
83
Zrobione i za pasteryzowane , a w smaku pycha
anbetung.gif
trzeba będzie bobrze schować w piwnicy żeby małżonek nie pożarł wszystkiego
mniam.gif
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Ivvy, zapotrzebowanie jest ogromne. Ja z gory
anbetung.gif
anbetung.gif


Ja widzialam w jakims francuskim czasopismie kulinarnym reklame dzemow:
z gorzka czekolada i pomaranczami
z gorzka czekolada i bananami
z gorzka czekolada i morelami
z biala czekolada i mango

I tez mnie bardzo nurtuje jak je zrobic. Zwlaszcza ciekawa jestem tych cytrusowych i mangowego z biala czekolada....
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Jadlam kiedys dzem pomaranczowy z czekolada...PYCHA!!!
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
A ja dziś zrobiłam truskawkowy - z odrobiną kakao i dużą ilością czekolady.....
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
mmmm pyszny
mniam.gif
miał być czekodżem ale taki 'goły' truskawkowy za bardzo mi smakował i bałam sie że cos schrzanię
icon_wink.gif
z twarogiem smakuje wyśmienicie
icon_smile.gif

Przyniosłam dzisiaj z ogródka porzeczki i zastanawiam się czy można zrobić z nich dżem tym samym sposobem...będę jutro tworzyła
fiesgrins.gif

Dziękuję Marghe za świetny przepis
bussi.gif
 

Załączniki

  • d_em.JPG
    d_em.JPG
    64.6 KB · Wyświetleń: 0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
icon_mrgreen.gif


daumen.gif


Do twarożku mmm - qrde no po co ja tu wlazłam
baa.gif

icon_mrgreen.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
CZEKODŻEMIK robiłam już [w zeszłym sezonie] z węgierek, renklod, bananów [strasznie słodki], z jabłek, z wiśni łączonych z czereśniami, z pomarańczy z nektarynkami. Najlepszy jest z węgierek. Takie jest moje zdanie. Reszta nie jest zła, ale to już nie to samo.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy